4.30.2007

Skippa spriten ikväll

Två av tre kommuner har problem med ungdomsfylleri kring Valborg. Det visar en undersökning från Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF). Alkohol är orsaken till så mycket skit i vårt samhälle. Och i hela världen. Det finns många goda skäl till att dricka mindre. Särskilt en kväll som denna när det är många unga som gör sin alkoholdebut. Och då det behövs fler som säger nej för att vara en motvikt till grupptrycket som pressar många att dricka.

Det måste finnas fler alkoholfria aktiviteter att delta på under sådana här helger. Valborg, Lucia, jul, nyår, skolavslutning. Ju fler alkoholfria aktiviteter det finns att delta på, desto färre ungdomar kommer att börja dricka, och desto mindre skit kan alkoholen orsaka. Kommuner måste ta ansvar för detta! Till exempel genom att samarbeta bättre med olika föreningar och andra delar av civila samhället, för att erbjuda unga fler aktiviteter som är drogfria. Nu inte sedan!

4.29.2007

Kom igen Kalmarhem...

Var ute i Hornsö både idag och igår och träffade SSU-distriktets styrelse här hemma. Alltid lika kul! De hade helgmöte. Tack för roliga timmar och bra diskussioner, tar med mig det! Och så ses vi på tisdag redan!

Bland annat pratade vi idag om Kalmarhem. Kalmarhem är ett kommunägt bostadsföretag. "Kalmarhems målsättning är att erbjuda ett brett utbud av hyresbostäder för att tillgodose olika boendekrav" skriver de på sin hemsida. Trots detta tycker unga och studenter ofta att det är jättesvårt att hitta ett bra boende i Kalmar. T.ex. är hyran för en studentlya i Kalmar på 20 kvadratmeter över 3000 kronor. Absurt! Alla har rätt till ett bra boende till rimligt pris. Kom igen Kalmarhem, detta är er uppgift! Bra att SSU:arna här hemma jobbar med detta.

I övrigt var Kalmar län lika vackert som vanligt i april. Träden stod i blom och ängarna var så där friskt gröna. Och skymningen igår tog varje pris. Bilturen till Hornsö igårkväll var som en vandring på Louvren, eller Hermitaget, fast bättre. Långt mycket bättre.

4.28.2007

Klart jag sa ja!

Läste min mail nu. Hade fått mail från partiet med frågan om jag vill sitta i partiets internationella rådslagsgrupp. Har också läst om det på hemsidan. Ojoj. Klart jag sa ja! Jag har en massa idéer och saker som jag vet många tycker är viktiga att ta upp. Vet att du också har det! Du kan väl höra av dig om du vill. Maila till exempel till laila.naraghi@ssu.se. Jag hoppas att vi hörs!

Inte minst förra året hade jag kontakt med en massa unga med en massa åsikter om FN, världen och orättvisor, eftersom jag var delegat till FN:s generalförsamling utsedd av LSU. I år är det Gabriel Ehrling som har utsetts till det och som är Sveriges ungdomsorganisationers representant. Här kan du följa hans arbete eller kontakta honom!

Sjuss hem

Allra käraste Norrtorn är sig likt. Kom hem igår. Reste lyxigt med Karin och Mats - TACK! Fyra roliga timmar i bil är så mycket bättre än fem i en kvav buss. Dom släppte mig på Kosumparkeringen hemma - där jag släppts tusentals gången av otaligt många snälla partister genom mitt årtioende i sap. Snälla chaffisar/partister/livskunniga som sjussat hem mig efter möten och aktiviteter. En glad tanke går till alla dom varje gång jag kommer dit. Tormod, Ulf, Torgny, Peter, Håkan, Torsten. Och fler. (Jag vet att jag ngn gång lovade att sjussa några av er när ni blir gamla och inte kan köra längre, löftet gäller, men det är ett bra tag tills dess än.)

Vaknade så klart supertidigt idag fast jag för en gång skull kan sova lite längre. Men men. Tittar på en gullig bild i köket på min systerson, vår allas raraste heffaklump. Han är verkligen fotogenic. Kan höra det han säger när Göte tar kortet, "morfar göte, morfar göte". Det enda ljud som hörs är genom fönstret från en fågel. Och lite brum från datorn.

Ska fortsätta fixa med mitt förstamajtal idag. Har förstått att det finns dom som verkar vara lite nervösa för min appell. Märkligt, men jaja, dom är inte ensamma. Jag tycker också det är lite pirrigt.
Tack också till er som hört av er om vad ni tycker ska sägas på första maj 2007!

4.27.2007

En av de vassaste

När jag gick i skolan i Oskarshamn fanns det en tjej jag såg upp till i smyg. Hon var några år äldre än mig, hade sin egen stil och var sig själv. Hon hade bästa sättet tyckte jag. Och när man såg henne blev man glad, i alla fall jag. Utan att jag tror att hon visste om det kunde hon lysa upp en hel dag. Och idag när jag läste DN såg jag henne på framsidan! Hon är en av tv- och datorspelbranschens mäktigaste. Vasst! Stort grattis!

4.26.2007

Z

Z är grymmaste bokstaven. Och Zoran är dagens grymmaste. Idag var vi i Vitabergsparken. Vad fint det är där. Satt utanför Sofia kyrka och åt. Utsikten över söder är slående och bra för diskussionen. Så mkt idéer jag fick. Så tydligt jag såg en massa nya saker. Demokrati, makt, strukturer, näringsliv. Och visst hjälpte vädret till.

Zebra, zodiaken, zenit. Zlatan, Zorro, Zapatero. Z slår.

Gör det själv!

Mjölk är så himla gott, särskilt när solen skiner och man fått iväg sina skoluppgifter. Och när jag äntligen kan börja bläddra i de tre böcker jag fått med posten. En av dem är LSU:s nya bok om att förändra världen - Gör det själv! Den är till dig, om dig. Beställ den här. Åh vad fin den blev Ola! Grattis!

Och vad solen skiner gott när man får prata i telefon med kloka, roliga och modiga personer. Och när Savage Gardens gamla skiva rullar i spelaren. Smakprov:

I believe in Karma what you give is what you get returned
I believe the struggle for financial freedom is unfair
I believe the only ones who disagree are millionaires
I believe that God does not endorse TV evangelists
I believe in love surviving death into eternity

Solen skiner gott nu när jag snart ska iväg och träffa Åsa! Och när jag dessutom får fara hem i helgen! Vackra Oskarshamn.

4.25.2007

Blogga runt censuren!

Med bloggen som redskap för att protestera mot diktatur och förtryck. Reportrar utan gränser har tagit fram en skrift med tips om hur bloggare kan undvika censur och jobba i länder där sträng diktatur råder. Läs mer och ladda ned boken här!

Vill också tipsa om Nasrin Alavis bok "We are Iran" med bloggar från Iran. (Tack Per - det var en jättebra present.)

Wanna kill for the sake of your taste?

Igår var försöksdjurens dag och Djurens rätt kampanjade på Götgatan när jag var på väg hem från fhs. Bra tycker jag. Skrev på deras lista. Och idag när jag åt falafellunch hemma tänkte jag på vegåren i Oskarshamn. Var vegetarian förut, på väg mot vegan, men slutade på riktigt när jag vintern efter studenten bodde inneboende hos ett par rara gamla släktingar i Sthlm när jag inte hade någon annanstans att bo. De lagade mat till mig när jag kom hem sent från jobbet (minns mest levergrytan) och jag vågade inte tacka nej. Sedan dess äter jag kött också. Men jag har fortfarande knappt ngn aning om hur man lagar kött. Så det blir inte så mkt kött för mig.

Kött är rätt överskattat, men även om det kan vara gott ska vi komma ihåg att vi i väst äter för mycket kött. Västs extrema köttkonsumtion bidrar till att jorden mår dåligt och att människor svälter. Istället för att använda jordbruksmark till att odla grejer som ska bli foder till dåligt behandlade djur, borde marken användas till bättre saker. Odla människomat till exempel.

När jag åkte på min första SSU-kurs, när jag gick på högstadiet, hade jag en t-shirt på mig som jag gjort själv. Den var mörkblå och i blodröd färg stod det: Wanna kill for the sake of your taste? Minns hur kursledarna tittade lite snett på mig. Och när vi skulle skriva insändare skrev jag om djurrätt. Det var en givande kurs.

4.24.2007

I rörelse, inte bara när vi kastas ut

Partiet måste röra på sig! Och inte bara när vi blir utkastade ur kanslihus. Vi måste röra oss på eget initiativ.

Imorgon firar Italien Frihetsdagen och Democratici di Sinistra, DS, har tagit fram den finaste bilden jag sett på länge. DS kommer inte finnas länge till i sin nuvarande form. På kongressen förra veckan fattade de beslut om att om några månader bilda Partito Democratico. Kommer kunna påverka Italien påtagligt. Antagligen även Europa.

Socialdemokratin i södra Europa är i rörelse. Nya tankar, nya angreppssätt för att ta sig an dagens orättvisor och för att vinna kampen mot högern. Italien är bara ett exempel. I Spanien har Zapatero (Viva!) drivit en tung röd reformagenda. PSOE tar ett stort ansvar för landet. I Grekland jobbar Papandreou för att PASOK ska återfå väljarnas förtroende. På Balkan formar sig socialdemokratiska rörelser som spelar en viktig roll för framväxten av välfärd och frihet i regionen. Och så klart i Frankrike: Där Royal och Socialistpartiet har chansen att ta hem det. Fram till den 6 maj gäller det!

Vill man få inspiration kan man titta söderut. Ett nyckelord är allianser med andra rörelser och organisationer. Hur som helst måste svensk socialdemokrati våga inse att vi har mycket att lära av andra. Att man aldrig blir klar. Utan alltid är i rörelse.

Partiets lansering av på väg är i rätt riktning tror jag. Beställ boken. Partiet måste röra på sig! Och inte bara när vi blir utkastade ur kanslihus. Vi måste röra på oss på eget initiativ. Bra att första maj snart är här.

4.23.2007

Vad vill du säga till Mona på första maj?

Snart är det första maj. Härlig - viktig - dag. Tycker dagen är lite extra speciell eftersom jag gick med i SSU på första maj. 1997. Då skrev jag på medlemstalongen efter att ha undersökt saken och varit på ngn SSU-aktivitet och bestämt mig för att de andra ungdomsförbunden jag kollat upp inte var lika bra. (Fast jag minns att jag och min kompis Jenny ändå också gick på Vänsterpartiets förstamajfirande det året, tror det var efter SAP:s och LO:s... Jag ville vara helt säker på att jag valde rätt - och det var jag efter det också.) Tioårsjubileum. Så roliga de här åren har varit, så mycket jag lärt mig, så mycket jag har fått vara med och förändra tillsammans med andra.

Jag har blivit hembjuden att tala i vackra Kalmar län i år, i Kalmar som ungdomstalare. Tack SSU-distriktet för inbjudan! Vad kul det ska bli! Mona är huvudtalare - ska bli spännande att höra hennes första partiledarförstamajtal.

Vad tycker du ska sägas på första maj? Jag vet vad jag tycker är viktigt men vill höra vad du tycker. Ngt särskilt du tycker ska tas upp som Mona Sahlin och arbetarrörelsen i Kalmar län ska höra? Hör av dig i så fall! Maila t.ex. till laila.naraghi@ssu.se.

Det ska bli väldigt kul att fira i Kalmar men om jag inte varit där hade jag åkt till Gävle. Deras firande verkar toppen. Kolla in detta på youtube. Det svänger.

4.22.2007

Olja för fred. You can do it

Att tala är silver, att agera är guld. Så mkt snack det finns. Det är viktigt att agera. Att göra saker. Att krossa orättvisor och förtryck. Här och nu. Det handlar om praktisk solidaritet, praktiskt arbete. Tre tips:

Spotta ut orättvist kaffe! Dödskallemärk det.
Varför: Stöd rätten till facklig organisering, rejäla löner och schyssta arbetsvillkor.
Vad: Handla rättvisemärkt. Bojkotta varor som inte är det. Om de är billigare är det bara för att arbetarna ofta har det för jävligt, med dåliga villkor och dålig lön. Bra Gabriella som jobbade för att alla s-föreningar i Sthlm ska ha rättvisemärkt kaffe! Guld till dig och årsmötet som röstade igenom det. Nästa steg är att dödskallemärka de orättvisa varorna. För de är livssfarliga. Ungefär som att dricka klorin.

Protestera mot könsstympningar och slaveri!
Varför: Alla har rätt till sin kropp.
Vad: Gör som SSU:arna i Halland, arrangera en jämställdhetskurs. Varje minut dör en kvinna i världen p.g.a. problem med förlossning eller graviditet. Få flera att se hur sexistisk världen är, få fler att arbeta för feminism. Överallt. Visa Lilja 4-ever i din klass eller på fackklubbsmötet. Bra jobbat Therese och gänget, vad kul det var att få vara med.

Olja för fred. Palestinas tillgångar till Palestina!
Varför: Frihet till Palestina, stoppa israeliska ockupationen, stötta folkets kamp för överlevnad. Fred i Mellanöstern. Stötta människors möjlighet att överleva mitt i helvetet.
Vad: Stötta handel med Palestina, stoppa Israels plundringsförsök. Några SSU:are i Göteborg planerar börja köpa in palestinsk olivolja och sälja den här i Sverige, bl.a. i Göteborg och tillsammans med SSU:are från Östergötland, för att stötta palestinsk olivnäring. Pengarna ska sedan gå tillbaka till Palestina för att stötta landets tillväxt och välfärd. Smart. Rätt. På riktigt! Viva!

Det enda som är omöjligt är att sitta still. Här är en sång på vägen!

4.19.2007

Stråhatten och makten

För visad ohörsamhet mot överheten.

Igår och idag tänkte jag mycket på min morfar Otto Walther. Han var varm, jätteklok, alltid i bruna byxor (om han skulle ramla i hundbajs som han sa), envis, lite haltandes och spefull. Han var lärare i latin och tyska och filosofi och säkert något mer, och så var han präst. Vi brukade äta salta kringlor ihop och läsa Pelle Svanslös. Han var en av mina absoluta bästisar. Hans och Mormors lilla hus i Svalliden hemma var som ett paradis. Stora gardiner, spännande grejer från alla deras år i Indien och resorna i Tyrolen, exotiska växter i trädgården. Mängder av böcker. Massor av böcker. Fler böcker. Och alla de om Pelle Svanslös. De kunde jag nästan utantill

Morfar var rätt känd och omtyckt. När man gick på promenad med honom var det alltid folk som hejade och stannade för att prata. Särskilt efter söndagspredikningarna. Jag lyssnade aldrig på dem, var för liten. Jag lekte i sakristian istället eller åt kex eller läste ngn gudsförgäten bok. Men i efterhand - efter att han dog för länge sedan och jag långt efter det började på gymnasiet - har jag förstått att han nådde fram. Många kände honom och uppskattade hans sätt. Inte minst var han beryktad på gamla Södertornsgymnasiet, nuvarande Oscars. Jag minns speciellt en gång i ettan när skolans krullhåriga filosifilärare kom fram till mig på rasten (då hade jag ingen aning om vem han var, men i tvåan och trean fick jag min dos av hans radikalism :) ) och drog med mig in på sitt lillalilla kurkontor som han delade med en kollega och pekade på ett gammalt foto på väggen: Det var Morfar med en flinande grimas! Han och Morfar hade kumperat ihop. Morfar tog många rejäla duster med skolans mörkblå skolledning, någon jag också fick höra om på gymnasiet. (Inte minst från skolledning själv när vi bråkade om SSU:s krav om ökat elevinflytande...)

Jag tror Morfar retade upp makthavare eftersom han alltid sa vad han tyckte och eftersom andra människor verkligen uppskattade att han gjorde det. Och så var han ärlig. Som Gösta Knutssons Pelle Svanslös.

På väggen hemma hos Mamma, just utanför mitt gamla rum, hänger presenten han fick av sina kollegor när han gick i pension från skolan. En stråhatt med långa sidenband runt med alla kollegornas signaturer på. Och på själva hättan finns en rund papplapp fastlimmat med texten: För visad ohörsamhet mot överheten.

Morfar är en av de grymmaste förebilderna man kan ha. Och jag är så glad över att vara uppväxt i Oskarshamn. Där lärde jag mig om ärlighet och engagemang. Det är sånt man tänker på när världen och Stockholm tycks vänt upp-och-ned.

4.18.2007

Möt Susan Nathan, diskutera ett annat Israel

ETT ANNAT ISRAEL (Detta är också utskickat i SSU på olika maillistor - men sprid det gärna vidare till fler SSU:are.)

I början av maj kommer den israeliska författaren och debattören Susan Nathan till Sverige. Genom Palmecentret får vi i SSU chans att träffa henne för ett samtal om Mellanöstern och vad hon tycker man kan göra åt orättvisorna i området. Följ med! Och sprid gärna inbjudan till andra SSU:are också!

Tid: Torsdagen den 3 maj kl. 15-17.
Plats: Palmecentret, Sveavägen 68 i Stockholm.
Anmälan: Anmäl till mig på laila.naraghi@ssu.se senast den 1 maj.
Frågor: Ring mig (070-66 00 515) eller maila.

Susan Nathan har skrivit boken ”Ett annat Israel” (Det är Ordfront som har släppt den här i Sverige, här kan du läsa/laddda ned den). Hon har tidigare bl.a. talat mycket om den israeliska statens övergrepp på landets inhemska palestinska befolkning och riktat skarp kritik mot Israel. Här och här kan du läsa mer om henne. Hoppas att vi ses!

Vänlig hälsning,
Laila Naraghi
Internationellt ansvarig i SSU:s förbundsstyrelse

Ajabaja Borg säger Bob och jag

Idag har varit en sådan där dag som, om det vore på film, skulle ha go bakgrundsmusik och solig ljussättning. Var på ett fantastiskt medlemsmöte hos SSU Norrköping. Lagom lokal med 15-20 SSU:are att prata internationell politik med. Fick inbjudan för länge sedan, men vi bestämde då att jag skulle komma idag. Och jag har sett fram emot det. Spännande frågor, goda diskussioner, kloka inspel. Och vad kul att träffa både gamla och nya medlemmar. Efter min inledning pratade vi Ryssland, Venezuela, Palestina, energifrågan, och så mycket mer. Och så gasledningen så klart. Tack för värmen och energin, koppen och tepresenten! Och lycka till med ert projekt i Sydafrika! När jag slog på telefonen efter mötet burrar ett sms till: Världens bästa Åsa ska flytta, alldeles nära mig. Nu är jag omgiven av bra grannar: Ulla, Birgitta, Åsa med flera.

Men telefonen burrade till fler ggr på tåget hem. För idag och igår har också varit så orättvisa dagar. P.g.a. regeringen Reinfeldt. En gång burrade det till från min bror sångfågeln. Till honom, och alla andra, trötta på sakernas tillstånd är denna. Bob Dylan är grym! Vi ska orka, orka, orka, för finansministern kan inte fortsätta ta, ta, ta för att ge till de som redan har, har, har.

Sådana fasoner är fel Borg. Ajabaja Borg.

4.15.2007

Nasselärare?

Föreläste på en SSU-grundkurs i helgen. Alltid lika kul! Denna gång två pass; ett om socialdemokratins människosyn, ett om internationella frågor. Fick bland annat äran att träffa och diskutera med Bergums skönaste snubbar och andra grymma killar. Vid lördagsfrukosten började en stor diskussion om röda bananer och äppelbananer (eftersom en av dem just läst om det i hemkunskapen), och huruvida det existerar eller inte. Och sanna mina ord, det finns. Det måste jag hitta och smaka.

En av dem berättade också om en sjuk lärare han hade (tror det var i historia): Läraren hade fått nys om att killen hade läst Marx och tyckte då att killen därför också skulle läsa Hitlers "Mein Kampf". För att väga upp saken lite. Absurt! I fredags slutade dock läraren jobba och det är ju en viss lättnad.

Har också fått tips om ett annat namn på mitt förslag om förtroenderåd (läs bloggen från 8 april), nämligen Förbundsråd. (Tack Elin N!) Har diskuterat idéen om rådet med ganska många nu och det är kul att det verkar kunna fall i god jord. Har också träffat på många bra idéer på hur det kan användas. Fortsätt gärna höra av er om era tankar! Ett förbundsråd, och det självklara målet att varje SSU-distrikt ska ha en ombudsman, är två viktiga saker som jag tror stärker ungdomsförbundet och vår möjlighet att växa.

Till sist: Ska du ut och resa? Soffsurfa då! Du sparar pengar och träffar kul människor.

4.11.2007

Rätt butik och nyktert

Var på jättegod middag ikväll hos kloka kompisar. Tack! Och barnet i hemmet charmade från första sekunden. Tre år och trotsig! Citat idag (trots samlingen från dagens operativa övningar på fhs) är just från denna charmknuttes citatbibliotek från en kväll när han inte kunde somna:

Stortrollet har tagit alla mina somningar.

Vill också passa på att tipsa om god mat. Börja kanske med ngt tips härifrån, fortsätt med detta eller detta. Och här hittar du butiken du kan handla i. Dricka? Varsågod.

Enkla val i vardagen. Storpolitik i långa loppet.

4.10.2007

Pet Shop Boys i Göteborg och St.P

Imorse på radion spelade de Go west med Pet Shop Boys. Precis när jag närmade mig stationen i Göteborg för att hinna med tåget tillbaka till Sthlm. Så länge sedan det var jag hörde den! Eller såg videon.

Var i Götet eftersom jag träffade SSU Göteborgs distriktsstyrelse igår kväll. Kul, intressant, och framför allt inspirerande. Gick därifrån med flera nya tankar och idéer. Om facklig-politisk samverkan, nätverksarbete, skolpolitik och mkt mer. Det är kvällar som igår man tänker på för att orka med urtråkiga saker.

Återkommer till det en annan dag. Men nu, tillbaka till Go west. Kan inte låta bli. Ser på videon igen på You Tube. Påminns om mina månader i St. Petersburg, på SPbGU (nära Smolny, och nära där Lenin&Co planerade stora delar av revolutionen). Shit vad jag längtade efter att Go West då. Aldrig har jag längtat så mkt västerut. Inte över Atlanten, inte nödvändigtvis till Sverige utan det viktiga var bort från Ryssland. Bort från 27 minusgrader, bort från en diktaturens kommunism som muterat till auktoritär, statskontrollerad rövarkapitalism, bort från en skola som struntade i att de kinesiska studenterna blev knivhuggna av rasister utanför vårt sextonvåningarsstudenthus. Visst, det är hårda ord. Men det var hårda tider i Ryssland. Var. Är. Blir?

Nu, drygt fyra år efteråt finns det så klart saker jag också saknar. Den oslagbara glassen, kaféet där vi brukade sitta och läsa rysk grammatik och äta bullar, de isklara dagarna på väg till något av de oändligt många museerna, Neva, parkerna. Men jag ryser ändå när jag tänker på den rädsla våra kinesiska vänner kände. De vågade knappt gå ut efter mörkrets inbrott. Och det är mörkt i St.P under vinterhalvåret.

4.09.2007

Generad kd-pamp

Inatt väckte jag nog mina grannar (förlåt!) Min vän berättade om senaste fullmäktigemötet hon varit på i stan där hon är vald på s-listan. Jag vek mig av skratt.

Hon har spanat in en av ledamöterna (snygg miljöpartist i 30-årsåldern - jämfört med de interna partimötena tycker hon att detta är värsta tillfället). På senaste mötet noterade hon att han hade för stora byxor. Och det var hon inte ensam om...

Ledamöterna sitter i två rader (placerade som ett u tror jag). Och killen sitter på den främre raden. Framför raden av kristdemokrater. Och, I tell you, kristdemokraterna i denna stad är konservativa.

Hur som helst. Mitt under mötet böjer sig killen fram. För att plocka upp ngt. Byxorna glider ned och avslöjar värsta klyftan. (Som min kompis benämner rumpan.) Gissa om kristdemokraterna rodnade. Särskilt generad blev högsta kd-hönset, en man i övre medelåldern tillika ordförande i en av kommunens s.k. tunga nämnder.

Frågan är nu, vad göra?

1: Ge mp-killen ett skärp och bjud hem honom på middag
X: Ge kd-pampen en puderdosa och ett ex av qx
2: Möblera om i fullmäktigesalen så att s-ledamöterna hamnar bakom kristdemokraterna

I gengäld av att hon skulle göra en av dessa saker lovade jag att skriva om det här för att belysa frågan. Nästa möte planerar hon skrida till verket. Fortsättning följer.

4.08.2007

1.Förtroenderåd 2.Det handlar om rasism

Två långa söndagsfunderingar: Om två helt olika saker som jag tänkt på rätt länge.

1. Förtroenderåd.
Jag är säker på att SSU blir bättre om fler får vara med och diskutera och forma vårt förbunds framtid. Då kommer SSU som verktyg vara mer slipat och starkt. (Och det är viktigt!) SSU är ju vårt gemensamma ungdomsförbund. Det är viktigt att alla SSU-distrikt ska kunna delta i detta och att det präglas av öppenhet. För det krävs bra och rejäla mötesplatser.

Sedan mina år som distriktsaktiv hemmavid, och mina år i förbundsstyrelsen, tror jag att det skulle berika SSU att ha ett forum där alla distrikt möts på lika villkor med möjlighet att sprida sina idéer och erfarenheter. Och som kan användas för att hitta samarbetspartners för olika projekt och för att påverka förbundet genom. Politiskt och organisatoriskt.

Jag tycker därför det vore värt att fundera på att skapa ett förtroenderåd. Till exempel i formatet att varje SSU-distrikt har en eller två förtroendevalda representanter, och som träffas två-tre gånger per år. Agendan för mötet bestäms gemensamt som på vilket möte som helst. Självklart förstår jag att detta förslag behöver diskuteras mer, och jag hoppas att vi kommer göra det.

Formatet skulle kunna jämföras med ECOSY:s byrå där varje medlemsorganisation har en representant, och som träffas minst två gånger på år. Byrån fattar beslut om resolutioner, fungerar som mötesplats för att hitta kompromisser om ECOSY:s politiska och organisatoriska utveckling, organiserar sig i olika kommissioner som jobbar inom olika området et cetera. Jag tycker inte att SSU:s förtroenderåd ska utformas exakt som ECOSY:s byrå (eftersom dynamiken och traditionerna i ECOSY och SSU är olika), men jag tror gott att vi skulle kunna inspireras av det. (Läs mer om byrån i ECOSY:s stadgar, observera att detta är en länk till de gamla stadgarna beslutade om på kongressen 2005 i Lissabon. De nya, beslutade om förra helgen, har inte lagts upp på hemsidan än.)

* * *

2. Det handlar om rasism.
Snart 25 år. Integration diskuteras mer och mer, kanske viktigt, men det gör att det absolut viktigaste hamnar åt sidan. Problemet stavas R A S I S M. Jämfört med för några år sedan pratar vi idag knappt ngt om rasism. Trots att det är det vi borde göra. "It's the racism, stupid" som Clintons gäng kanske hade sagt.

Integration har kommit att bli ett kvasiord. Kan betyda allt och ingenting. Ibland känns det som en loska i fejat. En stor fet loska som säger: Varsågod, du får kunna vårt språk, gå på våra skolor, äta din mat - men ngn respekt (inge jobb, inte bo där vi bor, inte gå på samma bar) får du inte. Rasismen penetrerar vårt samhälle, och våra sinnen.
- En del kallas aldrig på jobb p.g.a. sitt efternamn medan andra får jobb utan kvalifikationer.
- En del barn blir mobbade p.g.a. sitt hår medan andra tillåts mobba för att de har likadant hår som läraren.
- Några hittar aldrig bostad där de vill bo för ingen vill bo granne med dem medan andra från första dagen välkomnas med flyttgröt.

Det handlar inte bara om att kunna svenska. Om att förstå svenska lagar och hur Posten, julen, Systemet funkar. Integration har kommit att bli en undanflykt som döljer rasismen. "Om dom ska komma till Sverige får de faktiskt ta och integreras." Jahapp, så var man tillbaka på ruta ett igen. (I min värld är det typ runt 1995 då en klasskompis sa att alla invandrare borde lämna Sverige, men att "ni, Laila och Ali" kunde få bo hemma hos honom. Vi, hans klasskompisar, var de enda "invandrare" han kände.) Integreras har fått samma betydelse som "assimileras", "bli som vi", "sluta vara så där konstiga".

Det hela bottnar i rasism och då måste vi tala om det. Man bör kalla saker vid deras rätta namn. Genom att låtsas som att det handlar om integration missar vi målet. R E S P E C T är lösningen på ekvationen. Respekt handlar om ömsesidighet. Den som får respekt respekterar, både andra personen och sammanhanget han/hon lever i.

4.07.2007

Till försvar för det fina

Ja. Det finns skönhet.
Det finns kärlek.
Det finns glädje.

Alla ni som lider av världens elände
försvara dem!

Eeva Kilpis dikt är träffsäker. Den återkommer alltid ngn gång i april när träden knoppas. Precis som tanken på Peppino Impastatos ord i I Cento Passi (Hundra steg) när han tittar över det sicilianska landskapet i sitt stret mot maffian och kapitalet. För visst finns inte vårt engagemang främst på grund av den fula förstörelsen, det dunkla eller mordiska, eller den äckliga egoismen? Niente. Vårt engagemang kommer ju ur vår längtan och uppskattning för det vackra, det äkta, det rättvisa. Det där som får våra hjärtan att klappa. Därur kommer sedan vårt motstånd mot det som förstör och förskingrar.

Här är en fin dikt till. Av Helga Henschen, Utmaningen:

misströstarna
med sina tappade sugar
byråkraterna
som klämmer fingrarna i byrålådan
och dom oomkullrunkeliga huvudskallerunkarna
som säger att det är omöjligt

jag säger okej

vänner kamrater kom
LÅT OSS GÖRA DET OMÖJLIGA MÖJLIGT

Och nedanför denna dikt (i dikthäftet "du vars hjärta är hos vänstern") flyger en fjäril långt över en klippa.

4.06.2007

Öppet fönster hos Charlotte

Vädret är vackert och av en slump hittade jag en singel jag köpte för många vårar sedan på det där lilla antikvariatet på Trädgårdsgatan i Oskarshamn. Standfast med Carcrashes. De första tio sekunderna är tio mkt bra sekunder. Jag minns kullerstenen på Trädgårdsgatan, samma gata som Charlotte och Annelie bodde på, och Charlottes fönster som brukade stå öppet så man kunde klättra in även om de var ute. Kvällarna i er soffa, demonstrationerna och konserterna, kyrkan. Och igår ringde Charlotte, hemma igen efter månader i Argentina. Våren kan knappast bli bättre. Ja, det skulle väl vara på måndag när vi minns hur döden kan besegras. På dag 3.

4.05.2007

Valanalys enligt Lincoln, Spindelmannen och Dag H

Förra årets valförlust för socialdemokratin kan diskuteras. Vitt och brett. Detsamma gäller efterspelet. Blame games, valanalyser och tabun nästan förbjudna att diskutera. Alla dessa skriverier och diskussioner, särskilt de senaste dagarna, får mig att tänka på några av mina favoritcitat:

Nästan alla män klarar motgång, men om du verkligen vill testa en mans karaktär, ge honom makt.
Abraham Lincoln (kanske inte så könsneutralt statement, men poängen är tydlig)

With great powers come great responsibilities.
Spindelmannen

Blott den förtjänar makt som dagligen rättfärdigar den.
Dag Hammarskjöld

Nedan har jag klistrat in en kort artikel jag skrev för SSU:s tidskrift Tvärdrag förra året med anledning av valnederlaget. !Viva Spindelmannen!

Att gå i takt med tiden

(Min artikel i SSU:s tidskrift Tvärdrag efter valet förra året, med tema diskussion om valresultatet.)

With great powers come great responsibilities. (Spindelmannen)

I en valanalys måste inte bara orsakerna till valnederlaget diskuteras utan även strukturerna bakom orsakerna. I en rörelse som socialdemokratin finns det naturligtvis flera olika strukturer, men framför allt två har bidragit särskilt till valnederlaget. Den ena rör organiseringen, den andra rör bristen på förnyelse. Båda handlar om makt.

Sedan arbetarrörelsens start har svensk socialdemokrati varit unik i sin förmåga att fånga, behålla, förädla och hantera makt. Utan makt går det inte att förändra. De som vill bekämpa samhällets orättvisor måste söka makten. Det gäller också socialdemokratin.

Försummat organiseringen
Källan till socialdemokratins makt är den lyckade organiseringen. De som i slutet av 1800-talet bildade socialdemokraterna insåg att det var bättre att gå samman för att slåss mot orättvisor, än att göra det var och en för sig. Därmed la de grunden för framgångarna. Organiseringen är partiets främsta maktresurs. Naturligtvis har socialdemokratins värderingar varit avgörande. De har varit motorn för organiseringen. Men det är just den organisering som idéerna inspirerat till, som möjliggjort för SAP att nå makt. Utan den väl fungerande folkrörelse som svensk arbetarrörelse varit – med studiecirklar, möten och solidaritetsaktioner – hade den svenska välfärden knappast sett ut som den gör och åtnjutit ett så stort stöd.

Men arbetarrörelsen är inte längre den folkrörelse den en gång var. På gott och på ont. En av en folkrörelses styrkor ligger ju i att kunna gå i takt med tiden. Det handlar inte om att förändra sina värderingar, men att vinna stöd för dem också i nya sammanhang. Och därmed fortsätta att vara en kraft som organiserar människor på det sätt som passar tidsandan. Här har socialdemokratin misslyckats. Partiet har inte klarat av att fortsätta att vara en rörelse i människors vardag. I takt med att tiden har gått sedan 1889 har SAP förlitat sig mer på andra maktresurser och försummat människors engagemang och folkrörelsen. Partiledningar, lokalt och centralt, har istället verkat förlita sig mer på regeringsinnehav och partiets ekonomiska resurser. Båda är avgörande för socialdemokratins möjlighet att påverka politiken och bidra till ett bättre samhälle. Men inget av dem är värdefullare än organiseringen och människors engagemang för rättvisa. De måste alla värnas för att stärka socialdemokratin.

Försummat förnyelse
Vill man få tillgång till makt inom socialdemokratin är det minst smärtfritt gjort genom att vara tyst och vara existerande maktstrukturer till lags. Då, efter åratal av väntan, öppnas olika dörrar. Och belöningar av olika slag erbjuds med ganska stor säkerhet. Detta får negativa konsekvenser: Många orkar inte vänta och slutar engagera sig. Samtidigt blir rörelsen politiskt fattigare när diskussionen tystnar. Dessutom försvåras förnyelse vilket gör det än svårare för socialdemokratin att vara representativ, och att finnas i människors vardag. Detta har i sin tur lett till att vi hamnat på efterkälken i samhället och inte tillräckligt fort erkänner de samhällsproblem människor upplever.

Jag älskar vårt socialdemokratiska parti, men jag hatar att se det förfalla. Och det är just vad som håller på att ske på sina håll. I hela arbetarrörelsen. Det är inte särskilt ansvarsfullt gentemot våra idéer. Det skedde en uppryckning inför valet, men mycket återstår. Här måste vi i SSU ta vårt ansvar. Vi ska vara verklighetssynens ungdomsförbund. Vi ska våga se och artikulera de problem, de utmaningar, vi har framför oss. Socialdemokratin har förlorat valet, men vi har inte förlorat vår övertygelse om alla människors lika rätt. Rörelsen är vårt verktyg för att stå upp mot orättvisor och för att förändra samhället. Låt oss använda det. På allra bästa sätt.

Vi ska vara verklighetssynens ungdomsförbund.

Laila Naraghi sitter i SSU:s förbundsstyrelse

4.04.2007

Bo Richard Lundgren: Det är inte fel att tänka själv

Idag var jag på FHS och en av våra föreläsningar var med Bo Richard Lundgren, chef för Institutet för Högre Totalförsvarsutbildning. Temat var Civil och militär samverkan i krislägen. Från totalförsvar till en ny nationell säkerhetsstrategi. Han presenterade sin syn på utvecklingen av (upplevda) kärnvärden, hot och security providers i Sverige sedan 1914 och framåt genom att på en tidsaxel rita upp tre ringar. Ringarna gick in i varandra och han menade att utvecklingsmönstret förändrades likt ett kalejdioskop. Ringarna innehöll:

1914
Core value: Den nationella försörjningen
Hot: Avspärrningarna (p.g.a. kriget)
Security provider: Lagra och ransonera

1939
Core value: Territoriella integriteten och nationens frihet
Hot: Väpnat angrepp
Security provider: Totalförsvaret

1989
Core value: Befolkningen/samhället/förmågan att försvara centrala värden
Hot: Hotförteckningen enligt Sverige/EU, bl.a. regionala konflikter, terrorism, organiserad brottslighet
Security provider: ? (Kan diskuteras omfångsrikt.)

Föreläsningen var intressant och lagom insiktsfull, men bäst var hans sista ord (med anledning av en fråga från en annan student om alternativa teorier och hans kalejdioskopsbild, som visade sig vara resultat av hans egna tankar):

"Det är inte fel att tänka själv. ... Jag är inte statsvetare. Detta har jag tänkt på själv."

Haha, skön inställning! Där satte han fingret på det:

FHS är annorlunda jämfört med i alla fall Uppsala Universitet där jag pluggade för några år sedan på Pol.Mag.programmet. Det var verkligen ett bra program, men ibland kändes det som att man skulle drunkna i det aldrig sinande havet av utläggningar om teorier och tänkare. Medan det var en ren ökenvandring ifråga om att gå från ord till handling. Men visst, det är väl så det är. Och en aktiv akademi är naturligtvis värdefull för varje demokrati, men det skulle inte skada om alla akademins deltagare också gjorde ett handtag (eller två) för att IMPLEMENTERA de vackra ord de/vi läser/pratar/diskuterar/jämför/skriver/analyserar/penetrerar/blir oense om. Orden om demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, säkerhet, utveckling. För hur kan man t.ex. läsa om världens diktaturer - känna till dem - utan att engagera sig mot dem?

Men visst, att utreda dem är väl också en insats antar jag. Men jag tror ändå det krävs lite till för att få stopp på dem. Diktaturerna alltså. Och alla andra orättvisor.

4.03.2007

Qq - som i kusligt

Qq
Quicklunch uppå chefsnivå
varar mellan tolv och två
(Ur Hylands hörnas ABC-bok som såldes genom Radiohjälpen, 1966)

Heja Byggnads klockrena kampanj till skydd för rejäla löner och kollektivavtal som de affischerar med nu! Bland annat: Vi säljer vårt arbete. Men inte vår hälsa.

Kusligt hur giriga Svenskt Näringsliv är. Men nog är de välövade i att vrida på argument och ignorera solidaritet och rättvisa.

Att beskära ett apelsinträd

Förrförra födelsedagen fick jag ett apelsinträd. Det har stått i mitt fönster och apelsiner har kommit och gått som små oranga stjärnor. Oavsett väderlek. Förra veckan beskar jag det för första gången. Det skar i hjärtat, men jag visste att jag kanske redan borde gjort det året innan. Och redan nu har nya fina blad kommit. En lättnad. Men det är svårt att veta det där, hur mycket man ska ta bort och hur mycket som ska få vara kvar. Påminner om andra saker i livet också.

Bredvid apelsinträdet står också mina nyinköpta krokusar direktimporterade från Warszawa. Tätt, tätt, tätt står de i krukan. Inte särskilt lika stjärnor utan snarare en våreld. Som flammor omfamnande varandra. Det är sånt som tillsammans med mascarpone på knäckebröd lyser upp en tisdagsmorgon. Hur grått det än må vara.

4.02.2007

Tick tack. Tack tack

Igår var ECOSY-kongressen över. Det var en viktig kongress. I år fyller ECOSY 15 år och för första gången hade vi kongressen utanför gamla EU15. Och många viktiga steg togs. Framför allt att de politiska besluten följde ett nytt ramverk med Programme of Principles, Policy Position Paper, Declarations och Resolutions. Första kongressen med ett överskådligt, stingent och mindre motsägelsefullt system att diskutera, besluta om och presentera våra åsikter genom. Viktigt steg för vilken framväxande organisation som helst. Särskilt en som består av cirka 40 olika organisationskulturer. Stort tack till värdorganisationen FMS!

Tick tack: Det var många roliga stunder under kongressen. En av dem var att få träffa en kamrat från VSSTÖ jag inte träffat på länge. Och vi utbytte tankar och idéer om Västsahara eftersom han också jobbar en del med det hemma i Österrike. Bland annat diskuterade vi vikten av att använda EU:s handelsavtal med Marocko för att pusha landet att avsluta ockupationen av Afrikas sista koloni Västsahara. Särskilt artikel tre är viktig samt styckena på sida ett och två (främst det sista på sida ett). (Läs också mina bloggar/Östrankolumner 15 juli och 5 augusti 2005.)

För - tick tack - tiden går. Och - tick tack - ju längre tiden går desto mer ökar Marockos övertag.

Tack ett: Vill också passa på att tacka för förtroendet att bli omvald till vicepresident i ECOSY. Ska bli jättekul att få fortsätta jobba tillsammans med unga socialister och socialdemokrater i hela Europa. För ett annat mer rättvist och demokratiskt Europa. Särskilt stort tack för stödet från medlemsorganisationer i FNSU (SSU:s nordiska samorganisation) som är aktiva i ECOSY. Tack också till alla er som hört av er med glada tillrop!

Tack två: Och nu när jag ändå tackar vill jag också passa på att tacka för förtroendet SSU-distrikt ger mig när de, ni!, nominerar mig till SSU-ordförande (som SSU:s medlemstidning Frihet och ekot bland annat tagit upp). Vad roligt att ni tror att det skulle bli bra! Det känns verkligen stort. Tack till er allihopa Kalmar län, Östergötland, Västmanland, Skaraborg, Norrbotten, Västernorrland, Dalarna, Värmland, Jämtland och Gotland. Tack också till alla andra som också hör av sig med tillrop och tips.

Det värmer ikapp med vårsolen.