4.24.2007

I rörelse, inte bara när vi kastas ut

Partiet måste röra på sig! Och inte bara när vi blir utkastade ur kanslihus. Vi måste röra oss på eget initiativ.

Imorgon firar Italien Frihetsdagen och Democratici di Sinistra, DS, har tagit fram den finaste bilden jag sett på länge. DS kommer inte finnas länge till i sin nuvarande form. På kongressen förra veckan fattade de beslut om att om några månader bilda Partito Democratico. Kommer kunna påverka Italien påtagligt. Antagligen även Europa.

Socialdemokratin i södra Europa är i rörelse. Nya tankar, nya angreppssätt för att ta sig an dagens orättvisor och för att vinna kampen mot högern. Italien är bara ett exempel. I Spanien har Zapatero (Viva!) drivit en tung röd reformagenda. PSOE tar ett stort ansvar för landet. I Grekland jobbar Papandreou för att PASOK ska återfå väljarnas förtroende. På Balkan formar sig socialdemokratiska rörelser som spelar en viktig roll för framväxten av välfärd och frihet i regionen. Och så klart i Frankrike: Där Royal och Socialistpartiet har chansen att ta hem det. Fram till den 6 maj gäller det!

Vill man få inspiration kan man titta söderut. Ett nyckelord är allianser med andra rörelser och organisationer. Hur som helst måste svensk socialdemokrati våga inse att vi har mycket att lära av andra. Att man aldrig blir klar. Utan alltid är i rörelse.

Partiets lansering av på väg är i rätt riktning tror jag. Beställ boken. Partiet måste röra på sig! Och inte bara när vi blir utkastade ur kanslihus. Vi måste röra på oss på eget initiativ. Bra att första maj snart är här.