7.31.2007

Till mitt parti (tack Neruda)

Tack till alla er som mailat, ringt och sms:at idag. Och vilken tur att jag skaffade facebook häromdagen; Tack alla ni som också skrivit i inboxen där. Jag är glad för att ni uppskattar det jag gör och säger. Stort tack också till C som kom hem till mig förut med pepp och love.

Den chilenska socialisten/kommunisten/poeten/Nobelpristagaren Pablo Neruda är en av mina favoriter. TILL MITT PARTI är näst sista dikten i hans Canto General II. Den vill jag ge till er - och särskilt till de av er som frågat varifrån jag får orken - detta är ju en del av svaret :)

Du har givit mig broderskapet men den jag inte känner.
Du har skänkt mig styrkan hos alla dem som lever.
Du har på nytt givit mig fosterlandet som i en födelse.
Du har givit mig den frihet som den ensamme icke äger.
Du gav mig den resning som träder behöver.
Du lärde mig se enheten och skillnaden hos människorna.
Du visade mig hur en människas smärta har dött i allas seger.
Du lärde mig sova i mina bröders hårda sängar.
Du lät mig bygga över verkligheten som på en klippa.
Du gjorde mig till den ondes motståndare och till mur för den ursinnige.
Du har låtit mig se ljuset i världen och glädjens möjlighet.
Du har gjort mig oförstörbar ty hos dig slutar jag inte i mig själv.

Japp, lite pretto är den kanske. Men den är ändå väldigt fin och tänkvärd, även om vissa strofer är bättre än andra. !Viva Neruda, Viva!

Angående: "Partiledningens offentliggörande" i Metro

Kommentar angående
- Niklas Svenssons artikel om mig i dagens Metro.
- partiledningens roll som omnämns i artikeln
- att det nu är dags att säga ifrån

1. Först vill jag kommentera rubriken: "Vill ta över SSU - anklagas för fusk".
"Vill ta över SSU": Nog vill jag gärna bli vald till ordförande för SSU - annars skulle jag aldrig kandidera. Men främst är det andra som vill att jag blir vald - annars skulle jag aldrig blivit nominerad av bland annat tolv SSU-distrikt. Och utan det skulle jag aldrig kandiderat. Jag känner stor ödmjukhet inför alla nomineringarna. Det känns jättestort att de/ni vill se mig och mitt engagemang på den posten.
"anklagas för fusk": Nä, jag anklagas faktiskt inte för fusk. Däremot ANKLAGADES jag och mitt gamla SSU-distrikt (och flera andra SSU-distrikt) för det. Japp, jag blev kallad till polisförhör och förhördes. Detta polisförhör ägde rum för TVÅ ÅR SEDAN. Dom ställde frågor. Jag svarade. Några månader efter det fick jag reda på att dom lagt ned fallet och anklagelserna mot oss i SSU-distriktet.
Sedan dess har jag inte haft mer kontakt med dem om det.

Jag är också medveten om att jag delar denna erfarenhet med väldigt många i SSU i min generation. Från många delar av landet. Självklart är det bra att jag granskas. Det vore dock bra om det var någon typ av nyans i artikeln och "nyheten". Även om nyanser kanske inte är Metros starka sida.

2. "Hemligstämplat polisförhör"
I artikeln framställs det som ngt skumt att polisförhöret är hemligstämplat. Jag blev väldigt förvånad när Niklas Svensson berättade det. Vet inte ens vad det betyder. Fick numret av Niklas Svensson till polisen för att kunna ringa och fråga men hade inte möjlighet igårkväll (Niklas Svensson och jag pratade vid 16-tiden) eftersom jag träffade SSU:arna i Skaraborg. (Jättekul möte! Bra samtal!), så om ngn vet vad det betyder får ni gärna berätta för mig. Niklas Svensson sa själv att det kanske kunde bero på att polisförhöret handlade om flera andra personer också. Jag vet inte, tydligen inte Niklas Svensson heller eftersom han inte skriver mer om det i artikeln.

3. Trist 1 - En av hundra saker
Jag minns de där åren när man var distriktsaktiv. Man höll på med 100 saker. Var upptagen varje kväll med möten, planeringar och studiecirklar. På helgerna var det kurser. Oftast som vi själva höll i. Det var demonstrationer, partiaktiviteter och facket i sommarland. Och mycket mycket annat. Skola, vänner, familj hamnade på andra plats eftersom det politiska engagemanget alltid prioriterades främst. Det var roliga år med glädje, politisk förändring och kamp. En av de typ 100 sakerna vi gjorde var medlemsrapporteringen. Den gjordes som den alltid hade gjorts och som vi hade lärt oss. Uppenbarligen var det helt fel det sätt vi gjorde det på. Och jag är glad att det kom fram så att vi kunde rätta till vårt hanterande och betala tillbaka pengar. Men det som gjordes var aldrig avsiktigt för att luras.
Jag delar den här erfarenheten med så många SSU:are. Hur vi har blivit upplärda om detta och hur lite tid vi la på det är inga ursäkter, bara förklaringar.
När jag skriver vi menar jag, både mig själv och SSU-distriktets styrelse. Och många andra SSU:are.

4. Trist 2 - Regionförbundet
Det är också trist hur de som ansvarade för att dela ut pengarna inte verkar ha ngt ansvar alls för att pengarna delas ut på rätt sätt. Och söks på rätt sätt. Jag tycker att det vore rimligt att Regionförbundet som ansvarade för detta i Kalmar län borde kunna ta ett bättre ansvar för att stötta de ungdomar som är engagerade på sin fritid i olika föreningar, när de sökte/söker pengar från Regionförbundet. Detta skriver jag inte för att skylla ifrån mig, utan för att vi ska kunna lära av det som hänt. Jag är säker på att om Regionförbundet varit bättre på sitt stöd till oss i det unga civila samhället hade detta inte hänt.

TILL SIST:

5. Partiledningen
I artikeln står det: "Enligt Metros källor har partiledningen en längre tid känt till anklagelserna mot Laila Naraghi och planerat ett offentliggörande."
Denna del tycker jag är särskilt intressant, kanske till och med roande. Låt mig förklara.
- Jag arbetade för partiledningen på Sveavägen 68 när jag blev kallad till polisförhör. Det var på inget sätt hemligt för mina arbetsgivare. De har vetat om det. De har också vetat om att sitautionen varit densamma för många SSU:are runt om i landet.
- Jag kan också förstå vilka som ligger bakom denna "information" till Metro. (Jag har förstått att jag inte är särskilt uppskattad av delar av partiledningen eller "centralt placerade personer" som man ibland kan uttrycka det som.) Och det vore ganska roligt att få se hur ett sådant "offentliggörande" skulle se ut. Skulle partiets presstjänst kalla till presskonferens på Sveavägen 68? Och vem skulle sitta där framme vid podiet på Sveavägen 68 och hålla i detta "offentliggörande"? Skulle det vara självaste "partiledningen" som satt där framme och sa"vi vill att ni ska veta att Laila Naraghi, 25 år från Oskarshamn, för två år sedan polisförhördes för anklagelserna om medlemsfusk. Detsamma som gäller för många SSU:are runt om i landet. Anklagelserna är nu nedlagda."
Skulle vara lite kul att se en sådan presskonferens. Farsartat liksom. Men vet vet, det kanske händer? Partiet har ju varit farsartat förut. Tragikomiskt liksom. Men å andra sidan behövs knappast en sådan presskonferens nu. "Partiledningen"/"Centralt placerade personer" har ju redan offentligjort detta genom att tala med Metro.

- Jag är rätt trött på det här argumentet om "partiledningen". Allvarligt talat. Det har jag varit sedan slutet av april. Då jag blev uppringd av "partiledningen"
och tillsagd att jag under inga omständigheter fick vara med på foto med Mona Sahlin på första maj när jag var ungdomstalaren i Kalmar före hennes tal där. Nähä sa jag. (Jag tänkte: Som om jag bryr mig.) Och så frågade jag: "Varför inte det då?". Då fick jag svaret att Sahlin inte ville lägga sig i ordförandefrågan i SSU. Jag svarade att det var ett klokt svar, men jag undrade också då varför Sahlin varit på foto med den andra ordförandekandidaten bara några veckor innan i tidningen Fokus. Som svar fick jag bara att Mona inte ville vara på bild med mig. Jahapp.
Ärligt: I don't give a shit. Jag bryr mig inte om jag får vara på foto med Sahlin. Jag är bara trött på hur "centralt placerade personer" försöker spela i den här smeten.
- Kom nu inte och säg att "detta istället borde diskuteras internt". Det är knappast detta blogginlägg som drog in "partiledningen" i Metroartikeln. Utan det var ju någon av alla dessa anonyma källor som finns "centralt placerade". Som jag fått leva med i några månader. Och som istället för att kommunicera med mig och alla de som nominerat mig valt att prata skit om oss med media.

Nog är jag en intressant person. Men vi är tre som kandiderar till ledningsposter i SSU. Hur kommer det sig att bara en av dem (jag) granskas på detta sätt i media?
Jag tycker det är okej att granskas, men bilden blir inte särskilt balanserad. Men men, bilden är sällan balanserad i socialdemokratin:
EXEMPEL: Kolla gärna in partiets egna Pravda (AiP) och numret för några veckor sedan. Där framställer partiet det som att ledningsvalet i SSU redan är klart. Det är en trevlig artikel om valkommitténs föreslagna kandidater. Helt i stil med Pravda (jag har pluggat i Ryssland och är mkt intresserad av rysk historia.) Inte en rad fanns i artikeln om att det finns en kandidat som nominerats av tolv SSU-distrikt och som stöds av 14 delegationer och flera andra. Näpp, AiP/partiapparaten valde att helt enkelt ignorera det.
Efter det hörde många av sig för att fråga om vad som hänt, och om jag fortfarande var nominerad och ställde upp. Dom hörde av sig till mig. Undrar om folk också hörde av sig tll AiP och SAP? Många tyckte att jag skulle höra av mig till AiP. Jag gjorde inte det. Varför? Mest för att jag tycker att AiP själva borde inse detta. Men också för att jag inte orkar lägga energi på AiP. Det finns viktigare saker. Uppenbarligen.

Varför jag inte sagt ngt förut om allt detta? (Det finns så mkt mer av liknande karaktär.)
- För att jag i min naiva värld hoppades att det skulle kunna gå att genomföra ett ordförandeval i SSU på ett schysst sätt. Jag har inte velat prata om de här sakerna externt! Och inte om allt det andra som vi (jag och många distrikt och medlemmar) fått utstå heller. Om otrevliga telefonsamtal från "centralt placerade personer", elaka rykten, mobbing av medlemmar, hot och lockelser. Jag har försökt prata politik och framtid, om att förändra samhället och om hur vi i SSU ska kunna bli starkare och fler. Det är också det jag gjort under alla mina år i SSU. Jag har försökt diskutera sånt som unga människor brinner för, samt hur vi ska kunna förändra socialdemokratin.
För sanna mina ord, den behöver förändras om vi vill kunna förändra samhället med hjälp av vår rörelse!

Det tänker jag fortsätta göra.
För jag gick med i SSU för tio år sedan för jag var arg på samhällets orättvisor, på hur det funkade i skolan, miljöförstöringen, krigen och mkt annat.
Jag ville förändra.
Efter att ha läst om olika föreningar och organisationer gick jag med i SSU.
Här har jag varit aktiv och tillsammans med andra fått vara med och förändra en massa. Det är jag tacksam och stolt över.
Jag har alltid sagt vad jag tyckt i socialdemokratin. Det har inte alltid varit uppskattat av toppen. Däremot av medlemmar och människor jag mött hemma och på gator och torg. Och det är det som räknas.

Socialdemokratins värderingar är de bästa jag vet. De inger mod, och hopp om en annan värld. Nu gäller det bara att skapa en organisering som duger, och som förmår företräda dessa fina värderingar på ett så bra sätt som möjligt. Där det är okej att säga vad man tycker och där man inte behöver vara rädd för repressalier.

7.30.2007

Anders på DN Debatt!

Idag skriver Anders på DN Debatt om vad han tycker om att Glenn Hysén invigningstalar på Pride Stockholm. Jag tycker det är bra att det diskuteras och lyfts upp i ljuset. Modigt gjort kompis!

Ser nu fram emot en bra Pridevecka. Med diskussioner, musik och glädje.

7.29.2007

Fortfarande inget svar...

Trevlig helg har det varit! I lördags förmiddag var jag hos SSU Stockholms kongressdelegation - vi pratade politik och organisation. Viktigt och intressant. Jag har tänkt mkt på det sedan dess och upplevde det som viktiga en och en halv timma. Tack för inbjudan, diskussionen och frågorna! Ser fram emot att fortsätta diskussionerna på kongressen.

Sedan har jag hängt en massa med Åsa. Vilken fin lägenhet du fått! Och vilken god mat jag fått av dig! Pannbiffarna med höga svennepoäng var bäst. Och så farmor Astrids hembakade nötkakor så klart. Och nu har jag skaffat sån där facebook. Ni är några som tjatat på mig att jag borde göra det och medan vi åt kaka ikväll fixade vi det. Riktigt kul ju. Särskilt alla de/ni som jag inte träffat på länge, Joao, Diego, Jenny, Janna, Hanna, Conny, Cissan och ni andra, smart grej det där med facebook...

Fortfarande inget svar från Bildt... När man skickar iväg mail till honom via UD:s hemsida står det: "All inkommen e-post läses. För de e-brev som föranleder svar kan svarstiden variera beroende på arbetsbörda."Vi får väl se om Bildt/UD tycker att detta "föranleder svar". Slutrapporten "Weapons of Terror, Freeing the World of Nuclear, Biological and Chemical Arms" från The Weapons of Mass Destruction Commission (Blixkommissionen), är för viktig för att bara stå på UD och samla damm!

7.27.2007

Upp till bevis!

Del VI i Hvad vilja socialdemokraterna? Nu är det upp till bevis för socialdemokratin. Utmaningen är att både förmedla vår politik och att skapa förtroende för den. Det handlar sista delen i min serie hemma i dagstidningen Östra Småland om.

I senaste numret av SJ:s tidning Kupé finns en stor intervju med nyvalda partiordföranden Mona Sahlin. Under rubriken "Monas revansch, Jag tror på den leende hämnden" svarar Sahlin bland annat på frågan om vilka som är de tre viktigaste politiska frågorna just nu. Hennes svar lyder: 1. Likställ äktenskapen helt oavsett kön. 2. Stoppa utförsäljningen av hyreslägenheterna. 3. Massiv utbyggnad av vindkraften. Självklart är alla frågorna mycket viktiga. Men jag har svårt att hålla med om att det är just dessa tre som är de absolut viktigaste för socialdemokratin idag, sommaren 2007. Kanske någon av dem, men alla? Vart försvann arbetslösheten eller att alla barn ska ha rätt att gå i en bra skola? Och vart tog den facklig/politiska samverkan vägen, arbetet mot försämringarna i a-kassan och högerns hot mot hela den svenska modellen? Varför inte ett andetag om internationell solidaritet, feminism eller kampen mot rasism?

Läs hela kolumnen här.

Nog vore det stort för partiet att börja med att förmå svara på frågan "Hvad vilja socialdemokraterna?". Men det räcker inte. Det måste också vara bra svar människor kan känna förtroende för. Som handlar om vilket samhälle vi vill skapa. Som då Palm pratade 1881. Fast nu idag.

Storsjöyran, JRA, Agenda 26

De senaste dagarna har jag varit i Östersund och tillsammans med SSU:arna här i Jämtland kampanjat på Storsjöyran (som sägs vara Sveriges största stadsfest!) Det är bra drag, go musik och mycket, mycket folk. Vi står med LO och pratar med unga om sommarjobb, löner, arbetsvillkor. Förutom LO-materialet använder vi också SSU-materialet om hållbar utveckling.

Det går riktigt bra. Och så är det riktigt kul att vara här! Diskutera politik, kampanja och träffa alla SSU:arna! Och igår åt jag kolbulle. Det serverades av JRA (Jämtlands Republikanska Armé), och var jättegott. Påminde lite om raggmunk med fläsk. Och ärligt - det är ju alltid lika roligt att äta nya goa grejer. I början av veckan - när jag var i Kungälv och Göteborg - bjöds jag också på så mkt gott. Mycket från Iran och en del från Libanon, Irak och andra delar av mellanöstern. Tack!

Häromdagen presenterade jag och 14 av SSU-distrikten ett organisatoriskt initiativ, ett manifest, internt i SSU. Agenda 26 - för ett samlat SSU som gör skillnad. Det är ett diskussionsunderlag med utgångspunkt i vad vi bedömer vara viktigt för vår gemensamma organisation de kommande åren. Och som vi tror kan vara viktigt för att undvika onödiga missförstånd på kongressen. Ska bli kul och intressant att få diskutera det tillsammans med er andra SSU:are på kongressen i Örebro! Roligt också att flera redan hört av sig för att diskutera och tyckt att det varit ett bra initiativ.

Strax ska vi iväg igen och träffa de andra SSU:arna och prata om gårdagen och planera de fortsatta aktiviteterna här på Storsjöyran!

7.24.2007

Öppet brev till Carl Bildt

Nu har jag skickat iväg det öppna brevet till Carl Bildt. Hoppas jag får svar, för det är viktiga frågor.

Stockholm, 24 juli 2007

Carl Bildt
Utrikesdepartementet
103 39 Stockholm



Öppet brev till utrikesminister Carl Bildt med anledning av din tystnad i kärnvapenfrågan

Vad gör regeringen för att följa de 60 rekommendationer Hans Blix och The Weapons of Mass Destruction Commission presenterade förra året i sin slutrapport Weapons of Terror, Freeing the World of Nuclear, Biological and Chemical Arms?

Rekommendationerna spänner över allt från att alla kärnvapenstater ska avlägga löfte om att inte placera kärnvapen på utländsk mark (rekommendation 22) till att de internationella juridiska åtagandena angående massförstörelsevapen måste efterlevas (rekommendation 57).

The Weapons of Mass Destruction Commission, också kallad Blixkommissionen efter ordföranden Hans Blix, bestod av 14 experter som presenterade sin slutrapport i maj 2006. Det har nu gått snart ett halvår sedan du, utrikesminister Bildt, presenterade din utrikespolitiska deklaration för riksdagen. Där nämnde du inte ett ord om hur Sverige ska arbeta för total internationell kärnvapennedrustning. Du berörde inte heller Blixkommissionens rekommendationer. Sedan dess har du haft flera tillfällen på dig att nationellt, genom EU och FN, agera för att uppmärksamma rekommendationerna och arbetet mot en internationell kärnvapennedrustning. Men du har varit tyst, som så många gånger tidigare.

Det är av största vikt att arbetet mot en nedrustning av massförstörelsevapen, inte minst kärnvapen, fortsätter. I sitt förord till rapporten skriver Blix:

”...in today’s rapidly integrating world community, global treaties and global institutions, like the UN, the IAEA and the OPCW, remain indispensable. Even with their shortcomings they can do some important things that states acting alone cannot achieve. They are therefore essential instruments in the hands of the state community to enhance security, to jointly operate inspection systems and to reduce the threat of weapons of mass destruction. Governments that have shown disenchantment with global treaties and institutions will inevitably return and renew theur engagement.”

Ramverket för internationell kärnvapennedrustning finns där. Det gäller bara att våga använda det. Här måste Sverige fortsätta att spela en viktig roll. Blixkommissionens rapport får inte bara stå och damma i bokhyllorna på Utrikesdepartementet!

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till dig:

1. Vilken uppfattning har du och regeringen om Blixkommissionens rekommendationer?

2. Hur avser du att Sverige ska agera med anledning av rekommendationerna?

3. På vilket sätt är du beredd att driva frågan om kärnvapennedrustning i EU?

Både Frankrike och Storbritannien är kärnvapenmakter. EU har de senaste månaderna agerat mycket kraftfullt för att förhindra andra länder att skaffa kärnvapen. Det är bra men inte tillräckligt. EU måste sopa rent framför egen dörr genom att arbeta för en nedrustning av kärnvapenarsenalen inom unionen. Sverige måste inom alla forum, inte minst EU, vara tydlig med att alla kärnvapen ska skrotas.

4. Vad finns det för koppling mellan dig, Carl Bildt, och Legg Mason som investerar pengar i det amerikanska vapenföretaget Lockeed Martin som producerar delar och system till och för användning av kärnvapen, och hur påverkar det dig?

Eftersom du har optioner i Legg Mason är frågan befordrad. Dina tidigare uppdrag visar också att du inte drar dig från att arbeta tillsammans med kärnvapenförespråkare. Du och Bruce P Jackson har samtidigt suttit i CLI (Committee for the Liberation of Iraq). Bruce P Jackson var nyligen chef för strategisk planering på Lockheed Martin.

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning
Laila Naraghi

SSU:s förbundsstyrelse, internationellt ansvarig

laila.naraghi@ssu.se

070- 66 00 515

http://lailanaraghi.blogspot.com

Bra diskussioner i sommarsköna Sverige

De senaste dagarna har varit fulla av roliga och intressanta diskussioner. Först med SSU:arna i Östergötland på vackra Marieborg, sedan hos SSU:arna i Dalarna i sköna Tällberg. Sverige är så sommarfint! Vi pratade om internationella frågor, regeringen Reinfeldts orättvisa politik, fackliga frågor och en massa annat. Jättekul! Nu ska jag snart till SSU:arna i Göteborg, det ska också bli kul.

7.20.2007

Behovet av en EGEN modern (s)kolpolitik

Del V i Hvad vilja socialdemokraterna?: Den senaste tiden har socialdemokraterna pratar om att ompröva sin skolpolitik. Och om att ta itu med vad högern kallar vår "flumpolitik". Partiet måste absolut förbättra sin skolpolitik, men att börja dansa efter högerns pipa är bara dumt. SAP borde förmå analysera sina egna misstag utan att kopiera högerns lösningar. Istället måste vi klara av att skapa en egen modern skolpolitik. En politik som tar sin utgångspunkt i eleven, kunskapen och demokratin. Om detta handlar femte delen i min kolumnserie i Östran med tema "Hvad vilja socialdemokraterna?".

7.19.2007

Mitt tal i FN. Diskussionen med USA. Träffen med Kofi. Med mera.

Skriver på en artikel om abortläget i världen idag som jag blivit tillfrågad om. Kom att tänka på när jag förra året i FN-skrapan ställde en fråga till Miriam K. Hughes (Deputy U.S. Representative to the Economic and Social Council) om varför USA slutat stödja UNFPA. Vad tyst det först blev... och sedan, vilket skitsnack hon kom med!

Och när jag väl började läsa på vår fndelegatsblogg blev jag lite nostalgisk. Det var verkligen intressant att vara delegat till FN:s generalförsamling förra året. Det var så klart spännande att hålla tal i FN (och här kan man också se talet jag höll den 3 oktober förra året). Men kanske än intressantare var alla möten och samtal som föregick talet (det var så många som hörde av sig, tack än en gång till er!). Men själva talet var också kul, inte minst när man såg hur en och annan lyfte på ögonbrynen.

Sedan minns jag också mitt och Kathrines (norsk delegat utsedd av LNU) jobb med Västsahara. Och hur vi följde omröstningen om Västsahara. Här kan du läsa mer om den. Där redovisar jag bland annat hur olika länder röstade. Visst, det var intressant att träffa Kofi också, men så mycket mer var det nog inte.

Reinfeldt vill kopiera Perssons EU-boost

Del IV i Hvad vilja socialdemokraterna: Den svenska ordförandeskapet i EU 2001 gav socialdemokratin en rejäl boost inför de allmänna valen i september 2002. Sannolikt önskar Reinfeldt att nästa svenska ordförandeskap, som infaller 2009, ska ge samma effekt till högerregeringen i valet 2010. För att hejda det måste socialdemokratin våga prata EU och föra en trovärdig s-politik också där. Det handlar denna kolumn om som är fjärde delen i min serie i Östran på temat "Hvad vilja socialdemokraterna". Femte delen kommer imorgon.

7.18.2007

Debatterna med MUF-Wykman - då och nu

Angående Almedalen. Det var en hel massa som hände. Bland det roligaste var debatterna på onsdagen mot/med de andra partipolitiska ungdomsförbunden. Det är särskilt roligt att debattera MOT MUF-ordföranden Niklas Wykman. Det är utmanande, men otroligt kul och tacksamt. För han är verkligen så höger. Så blå. Om man bara använder det rätt är det lätt att få fram kontrasten. Politiken, ideologin, framgår lätt för åhörare. För våra idéer är så totalt olika MUF:s. Det blir tydligt när man får debattera med Wykman. Och han är så höger!

Han var MUF-ordförande hemma i Kalmar län när jag var det för SSU. Vi möttes i många debatter för några år sedan. Det var kul och visade för många hemma skillnaderna, på riktigt, mellan socialdemokrati och högern. De debatterna är nog bland det roligaste jag varit med om. Politikerbloggen skriver om det här. (Japp, jag pussade Niklas Wykman. Det var för den där MTV-välgörenhetstjossan. Jaja.)

Nonono vacation Carl-Richard

Nonono Carl-Richard, no vacation här inte! (Men kul att du följer bloggen och kommenterar...) Har bara varit vääldigt bortkopplad från internet de senaste tio dagarna. Men det har varit otroligt kul tio dagar! Toppen! Först i Luleå hos SSU:arna i Norrbotten, sedan på ö utanför Örnsköldsvik med SSU:arna i Västernorrland. Därifrån till Visby och Almedalen med en massa paneler och grejer. Och sedan några dagar på SSU Gävleborgs Vadtorpsvecka där jag föreläste om internationella frågor. Och fick chans att vara med om deras stolta och fina tioårsjubiluem för Vadtorpsveckan! (Jag var i matgruppen :) ) I söndags diskussioner och möte med SSU:arna i Jönköpings län och i måndags med SSU:are i Värmland. Kom tillbaka till min lilla varma etta igår. Sitter nu och sorterar tankarna och idéerna jag fått med mig från allt detta de senaste tio dagarna. Så mycket! Så bra! En hel massa oppositionsidéer, internationellt, elevfrågor och mycket fackligt. Bra! Återkommer helt säkert om det.

Ska nu skriva klart min Östrankolumn. I bakgrunden spelar musiktips från vänner. Spanska versionen av Iglesias sommardänga (den med pingpongen) är så mycket bättre än den engelska: Dímelo.

7.10.2007

Förresten, en sak till. Imorn har socialdemokraterna sitt ekonomiska seminarium med Nuder. Påminner om någon slags återträff. Reunion liksom. Typ Återträff RK-gänget 2002-2006. Men det kanske är det som är poängen?
Nu i Almedalen. Bästa stället under veckan att hänga på är SILON! Gå dit. Där finns bland annat Rädda barnen, Unifem och många andra. Rättvisemärkt mat, bra diskussioner och goda vänner. Självklart är Hamnplan fem, LO:s tillhåll också gött. Men även om det finns mkt bra med Almedalen, så finns också så mkt snack och trams och fjäsk. Men det går ju att ignorera, men det tar en del energi. Jaja, sånt är livet.

Morgonens paneldiskussion – Licence to rape – arrangerat av S-studenter och situationen i Burma var intressant. Kul att få medverka. Bra diskussion om UNSC Resolution 1325. Viktigt att komma ihåg att den INTE reglerar, tar hänsyn till enskilda företags/marknadskrafters ansvar för resolutionens innehåll. Detta slår förstås mot Burma och de burmesiska kvinnornas situation. Enskilda företag håller Burmas militärdikatatur under armarna med hjälp av de inkomster man hjälper juntan med. Företag som därmed BÅDE bidrar till juntans förtryck och de systematiska våldtäkterna OCH själva systematiskt utnyttjar kvinnor i industrin. För er som inte läst den burmesiska kvinnorörelsens rapporter, gör det! Och agera! Engagera er. Till exempel i S-studenters Burmautskott, Amnesty eller FN-förbundet.

Och ikväll talade Mona. Det var bra att hon lyfte många ungdomsfrågor! Riktigt bra. Men framför allt var det bra att talet var bättre än intervjun med Mona i senaste Kupé (SJ:s tidning). Där hon bland sina tre viktigaste frågor varken nämner jobben eller skolan. Illa. Så det var ju bra att det inte var så i kvällens tal.
(Det hade dock inte skadat om hon i alla fall hade sagt något också om de allvarliga utrikespolitiska frågor vi nu har. Darfur, Västsahara, Mellanöstern, Kina, Ryssland! Inte ett ljud.)
Norrland är så stort. Och så fint. Och alltid lika kul att komma tillbaka till! I fredags for jag till Luleå och träffade SSU:arna. Jättekul! Först delade vi flygblad på stan vid gula paviljongen, med deras sommarkampanj. Mot regeringens ungdomsfientliga politik. Och för att alla ungdomar ska kunna ha sommarjobb. NSD skrev om det i lördagstidningen! På kvällen träffade jag Norrbottensdelegationen. Riktigt trevligt! Grillning, politiska diskussioner (ser särskilt fram emot tilläggen i avsnittet ”En solidarisk värld” – bra!) och finurliga funderingar. Och sedan, som pricken över i:et: levande gospel hemma hos Linnea innan vi skulle sova. Lyxigt.

I lördags bar det av till Övik. Vilken resa. Storslagen natur. Och god mat på Frasses :) Vad vore Norrland utan Frasses? I Övik fick jag sedan skjuts ut till Strängön. Till Byggnads kursgård där SSU:arna i Västernorrland hade delegationsöverläggning. Shit på vad det blåste till havs och vad det stänkte! Men båtförare Anders sa att det var Sveriges säkraste båt... Ute på kursgården var det hur kul som helst. Goa skämt, smarta diskussioner, intressanta frågor. Framför allt mycket skratt! Trots surmulna regnmoln blev det badande (dock inte jag!).

Riktigt bra Norrlandshelg! Tack för inbjudningarna, allt stöd och kloka idéer. Jag ser fram emot att snart ses igen!

7.06.2007

Wigforss i NHL, Nuder knappt på träningen

Del III i serien Hvad vilja socialdemokraterna i Östran.
Gemensamt ägande är en fråga om välfärd, inflytande och demokrati. Ernst Wigforss, s-finansminister 1936-49 förmådde binda samman ekonomi och demokrati - bland annat med hjälp av gemensamt ägande - på ett sätt som förra s-finansministern Pär Nuder aldrig klarade. I hockeytermet spelade Wigforss i NHL medan Pär Nuder knappast tyckts ha gått på träningen. Ägandet är och förblir en central del av politiken, och därför behövs det en aktiv s-politik på området. Dagens kolumn i Östra Småland handlar om ägande. Läs hela kolumnen här.

Torgmötet igår på Sergels torg var roligt! Massor av deltagare från utbildningen som Byggnads kör var där, och det var fint väder och lite blåsigt. Nedan finns mitt tal. Kul att några av deltagarna redan var SSU:are, hoppas att det snart ska bli fler! Mötet hos SSU:arna i Uppland, i onsdags kväll, var också det kul. Bra diskussioner om alla möjliga frågor, om politik och organisation. Roligt att se att både internationella frågor, och elevfackliga, engagerar så!

Tack också till er som hörde av er med gratulationer igår, kul att det kom från så olika oväntade håll! Brukar inte fira min namnsdag men tack ni som uppmärksammade den.

Torgmötet med Byggnads på Sergels - Talet

Här är talet jag förberedda inför torgmötet på Sergels torg (Stockholm) igår i samband med den utbildning Byggnads kör varje år för unga medlemmar. OBS: Detta är vad jag skrev som förberedelse, det talade skiljer sig så klart något från det skrivna. Det är så trist med upplästa tal.

* * *

Hej vänner från Byggnads!

Vad kul att träffa er här idag. Jag heter Laila Naraghi, och är aktiv i SSU.
SSU är Socialdemokraternas och LO:s ungdomsförbund.

Ibland, nä, rätt ofta, får jag frågan om varför jag engagerar mig politisk. Svaret är enkelt: För att det finns så många orättvisor i samhället och det gör mig arg.
- Jag är förbannad på klyftorna i samhället. På att människor behandlas olika beroende på hur stor plånbok man har. Trots att vi alla ju är lika mycket värda.
- Jag är arg på att unga människors, vårt, inflytande är så begränsat. Att det är svårt att få jobb och någonstans att bo.
- Och så är jag på att hur orättvis världen är. På att precis när vi står här, så dör människor bara för att de inte har tillgång till mat och vatten.
Därför är jag med i SSU. För att jag är arg på hur världen ser ut och jag vill förändra det.
Och istället för att bara gå omkring och vara lack, irriterad, är det bättre att göra något åt saken. Att organisera sig tillsammans med andra. För att förmå förändring.
För det är mycket enklare att förändra saker tillsammans. Att göra motstånd mot orättvisor ihop. Att ställa upp för varandra helt enkelt. Därför är jag med i SSU.

* * *

Ibland får jag också frågan om varför jag är med i facket. Då brukar jag svara likadant: Att jag tycker att samhället är orättvist och att det därför behövs ett starkt fack som står upp för oss som enskilda personer mot arbetsgivaren.
En rejäl fackföreningsrörelse som kan vara en rejäl motvikt mot arbetsgivarnas lönepress.
Särskilt när direktörerna vill pressa arbetarnas löner för att kunna höja sina egna bonusar.
Och för att det behövs ett kraftfullt fack som kämpar för arbete åt alla.

För detta kan man inte bara göra en och en. Det är viktigt att göra tillsammans. Det är ju därför facket behövs. Det är därför jag är med i facket.
Vi är facket. Facket är vi.

* * *

Det fackliga och det politiska går hand i hand. Det är självklart för mig som socialdemokrat.
Båda facket och politiken är viktiga verktyg för förändring.
Båda är nödvändiga för att förbättra villkoren för arbetare.
Tillsammans kan vi ta fajten i olika delar av samhället! Politiskt slåss vi i riksdag och kommunfullmäktige. Facket slåss på arbetsmarknaden.
Kombinerat blir det en mäktig facklig-politisk samverkan.
Detta måste vi ta till vara på! Använda till max.

* * *
Det är viktigt. Särskilt nu i moderaternas Sverige.
Nu när statsminister Reinfeldt och hans högerkompisar, både i regeringen och i de stora företagen, vill försämra för vanligt folk. Och särskilt för oss unga!
Då ska vi använda oss av facket och politiken för att protestera, stoppa, försämringarna.

Vi måste stå upp för våra rättigheter. Också vi unga! För vi unga har rättigheter. Glöm inte bort det.
När makthavare pratar om unga pratar dom ofta om att ”unga är framtiden”. Struntprat. Unga är inte bara framtiden! Vi unga existerar här och nu! Vi har rättigheter idag, inte bara imorgon.
Därför måste vi stå upp mot hur statsminister Reinfeldt, som tillsammans med sin regering gör allt för att försämra för oss unga.
Och för att öka klassklyftorna.
Reinfeldt är direkt ungdomsfientlig.

Han snackar om att ”vanligt folk” ska tjäna på hans politik. Men det är bara snack. Reinfeldt vill sänka både fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Och vilka är det som tjänar mest på det? Knappast är det ”vanligt folk”. Knappast är det vi unga. Utan det är Reinfeldts rika polare i Stockholms snajsiga villaförorter. Det är framför allt dom som kommer tjäna kosing på det. Mångmiljonbelopp. Det är dom rikas bankkonton som kommer att svälla än mer nu när dessa skatter sänks.
Det är inte vi unga som tjänar på det. För vi betalar varken förmögenhets- eller fastighetsskatt. Varför? För att vi varken har förmögenhet eller fastighet.
Ändå påverkas vi av skattesänkningarna. Negativt. När Reinfeldt sänker skatten tar han pengar från vår skola och vård. Därför drabbas alla vi. Du och jag. Helt sjukt. Reinfeldt tar från vårt gemensamma, från oss unga som inte mycket har – för att ge till dom rika. Fel! Helfel!
Vi unga har rätt till en bra välfärd, till ett bra liv. Därför måste vi stå upp mot Reinfeldt och högerregeringen. Och för våra rättigheter.

Och Maud Olofsson. Ni vet hon Centerpartiets ledare, som nu är näringsminister, hon vill också försämra för oss unga.
- Hon tycker att det ska bli enklare att sparka oss unga från våra jobb. Hon vill både försämra våra rättigheter på arbetsmarknaden och våra löner. Och genom att göra unga människor ”billigare” vill hon sänka lönerna för alla. Genom att helt enkelt dra ned lönerna för alla i hela Sverige.
- Maud Olofsson och regeringen försöker också dra ned lönerna genom att sänka arbetslöshetsförsäkringen, A-kassan. Högern har sänkt a-kassan rejält, och än mer för oss unga. Det är inget annat än diskriminering av oss unga.
- I Waxholmsfallet har vi också kunnat se hur Moderaterna, Centerpartiet och övrig höger har velat utnyttja utländsk arbetskraft för att dra ned de svenska lönerna. De vill inte att lönerna ska följa svenska kollektivavtal. Dom vill att det ska bero på var du kommer ifrån. Det är diskriminering. Dom vill använda utländsk arbetare för att pressa ned lönerna.
Fel. Helfel! Därför är det så viktigt att alla som jobbar, går med i facket.
Så att vi tillsammans kan stå upp för allas rätt till bra löner och schyssta arbetsvillkor.
Vi unga har rätt till bra jobb och rättvisa löner. Därför står vi upp mot Olofsson och högerregeringen. Och för våra rättigheter.

En annan i regeringen som vill försämra för oss unga är skolminister Björklund. Folkpartisten Major Björklund.
Han vill minska, ta bort, elevers möjlighet att få vara med och bestämma i skolan. Bland annat vill han ta bort alla skolstyrelser med elevmajoritet. Och så vill han införa ordningsbetyg. Alltså betyg på hur du uppför dig. Fel! Helfel!
Skolan är vår, vi ungas, arbetsplats. Vi har rätt att vara med och bestämma över den. Det kallas demokrati. Skolan måste genomsyras av demokrati precis som alla andra delar av samhället. Vi elever måste få vara med och bestämma över vår utbildning, vår skola och vår framtid.
Vi unga har rätt till vår skola och till demokrati. Därför står vi upp mot Björklund och högerregeringen. Och för våra rättigheter.

* * *

Vänner,
Högerregeringen vill öka klyftorna och försämra Sverige.
Dom vill ge mer till dom som redan har. Och försvåra för oss unga.
Dom vill pressa lönerna för vanligt folk och ge direktörer större bonusar.

Därför är det viktigt att protestera mot detta. Att vi står upp för våra rättigheter! För vi har rättigheter. Också vi unga! Här och nu. Inte bara imorgon.

Och när vi protesterar bör vi använda oss av både facket och politiken – hela arbetarrörelsen – för att klara det. För tillsammans är vi starkast. Tillsammans klarar vi mer.

Det är toppen att ni är med i Byggnads! Ni behövs! Varmt lycka till med ert fackliga engagemang.
Jag hoppas att ni också vill engagera er politiskt med oss i SSU. Om du har några frågor, kom och prata med mig eller kontakta SSU där du bor eller via nätet, ssu.se.

Tack för ordet, och för uppmärksamheten!

7.04.2007

Bye Bye Blair! - Part Two

D:ream med Things Can Only Get Better. Satt och pratade med några vänner om åren med Blair, och vi kom bland annat ihåg denna låt, hans kända vallåt från 90-talet. Nu kanske mer aktuell än på länge?

Bye Bye Blair - del ett, finns här på bloggen från den 22 juni...

Varma Umeå. Studiecirkel om Venezuela? Torgmöte på Sergels imorn!

Igår var jag i Umeå (det var hur varmt som helst) och träffade SSU:arna där, jättekul! Spännande politiska diskussioner om djurrätt, dagens orättvisa världsordning och ekonomiska klyftor, och vad vi kan göra, om hedersvåld och förra valresultatet. Och en hel del annat. Fick mycket att tänka på. Slogs av vilken fin lokal dom har. Påminner lite om den vi hade i SSU Oskarshamn (fast deras var riktigt välstädad till skillnad från hur vår såg ut ibland...)

Efter mötet fick jag också tips om en bok som dom haft en bra studiecirkel med hjälp utav. VENEZUELA och drömmer om ett nytt Amerika av Kalle Holmqvist på Murbruk förlag. Bläddrade bara snabbt igenom den när jag fick ett ex i min hand, och den verkade ha ett mycket bra studiecirkelupplägg. Så för er intresserade av Venezuela/Latinamerika: Använd i er cirkel! Fick också tips om en annan bok som bland annat SSU:are varit med och skrivit. Om Kuba i Kuba på riktigt. Och boktips ska man dela med sig utav så vassegoa som man säger i fina emmaboa.

När jag kom hem kunde jag inte låta bli att sätta på skivan med filmmusiken från den senaste filmen med Frida Kahlo. Ja, jag vet att hon främst verkade i Mexiko, men hennes konst och musiken i filmen är ändå talande för mkt mer. Här kan du höra en tango från skivan. Fast spår 11 (El Antifaz) är nog den bästa. Kompositör för skivan är Elliot Goldenthal.

Imorn är det torgmöte på Sergels torg i Stockholm tillsammans med ett stort gäng från Byggnads! Kom om du vill och kan! Klockan 12! Välkommen!

Frihet för Västsahara!

Idag reser ett gäng SSU:are till de västsahariska flyktinglägren för att jobba som volontärer. Följ det viktiga arbetet på deras blogg: http://www.vastsaharanatverket.blogspot.com/! Där kan du också läsa mer om Västsahara - Afrikas sista koloni!

Frihet för Västsahara är en fråga om internationell solidaritet och rättvisa. Det västsahariska folket har under lång tid förtrycks under den marockanska ockupationen, och de har rätt till frihet och demokrati! Ockupationen måste få ett slut! Omvärlden måste börja bry sig och sluta blunda för Marockos övergrepp. SSU har under lång tid jobbat med Västsahara och då och då får jag frågan om vad vi gjort och hur vi jobbat, nu senast för några dagar sedan. Om du också undrar om det, kan du läsa nedan :) (För mig började Västsaharaengagemanget med att vi hemma i SSU-klubben i Oskarshamn i slutet av 90-talet samlade ihop pengar till Polisario och flyktinglägren (framför allt genom de nattcaféer vi arrangerade och sålde fika på). Det var några äldre SSU:are som lärde oss som var yngre om frågan och som inspirerade oss att jobba med den. Vi arrangerade också möten där vi informerade om frågan. I juni 2001 fick jag möjlighet att resa till de västsahariska flyktinglägren för första gången med representanter för SSU och IUSY. Vi träffade Polisario och Ujsario och besökte olika delar av lägren samt bland annat Olof Palmes skola. Resan gav många viktiga intryck och lärdomar. Tillbaka i Sverige fortsatte vi vårt arbete genom att skriva artiklar till media, jobba tillsammans med riksdagens Västsaharagrupp och inrikta vårt arbete mot partiet för att förbättra den svenska Västsaharapolitiken i och med att vi då hade en socialdemokratisk regering.)

PARTIKONGRESSEN 2001
Inför partikongressen 2001 var vi några SSU:are som skrev en motion till vår arbetarekommun (i Oskarshamn) om att partiet och regeringen måste förbättra sin Västsaharapolitik. Det handlade bland annat om att Sverige skulle förbättra sitt bistånd och öka trycket mot Marocko. Oskarshamns Arbetarekommun biföll motionen och den skickades därmed till partikongressen. Partistyrelsen ville dock inte bifalla den utan valde att i sitt besvarande endast hänvisa till vad den dåvarande socialdemokratiska regeringen gjorde. Fegt gjort. Därför satte vi SSU:are igång ett rejält lobbyingarbete mot partikongressombuden. Vi skrev brev till kongressombuden om Västsahara samt spred de artiklar vi skrivit till media tidigare bland partisterna. Vi hjälptes också åt att skriva tal som SSU:are på plats höll i talarstolen (bland andra Ewelina Tokarczyk som då satt i SSU:s förbundsstyrelse). Och SSU vann över partistyrelsen! Med en mycket liten majoritet, men vi vann i alla fall! Och därefter startade partiet en mer progressiv Västsaharapolitik. Det inleddes tydligare samtal med Polisario, frågan har lyfts mer i partiets internationella arbete samt inom ramen för partiets EU-arbete. Sommaren 2003 reste partiet ned till lägren för att manifestera sitt stöd. De ville ha med oss i SSU som drivit frågan så därmed deltog SSU:s dåvarande internationella ombudsman och jag. Partiet lämnade bland annat över pengar till Polisario och fortsatte dialogen. På SSU-kongressen 2003 användes röjarna för att sprida info om Västsahara. De delade ut flygblad och samlade in pengar, och fler personer - både inom SSU och bland andra som mötte röjarna - fick information om Västsahara.

PARTIKONGRESSEN 2005
Inför partikongressen 2005 skrevs återigen motioner om Västsahara för att befästa den Västsaharalinje som slagits fast 2001. Flera SSU:are, bland annat förbundsstyrelseledamoten Anders Österberg, var mycket aktiva i att driva frågan och stred för det i talarstolen. Denna gång biföll kongressen besluten till Västsaharas fördel med betydligt större marginal än 2001. Västsaharapolitiken befästes därmed! Den socialdemokratiska regeringen var den enda i EU som sedan röstade emot EU:s fiskeavtal med Marocko eftersom det bryter mot folkrätten.

SOCIALISTINTERNATIONALEN
Under de senaste åren har vi också aktivt arbetat för att Polisario ska bli medlem i Socialistinternationalen (SI). SSU har jobbat och lyckats få SAP och IUSY att vara de två mest pådrivande krafterna för detta. På SI:s möte i Tel Aviv/Ramallah förrförra året var ett beslut nära men fransmännen lyckades skjuta på det. Nu tyder dock mycket på att Polisario har bättre förutsättningar än på länge att accepteras. Men det återstår dock att se, därför fortsätter vi vårt arbete tillsammans med Polisario för detta. Ett medlemskap i SI skulle betyda mycket för Polisario ifråga om kontakter och legitimitet varför det är av största vikt.

IUSY OCH ECOSY Ujsario är medlemmar i IUSY och de deltar därmed regelbundet också på ECOSY:s aktiviteter. Västsahara har varit en av våra tydliga prioriteringar i ECOSY:s presidium, och som ECOCY vicepresident med ansvar för internationella frågor har jag jobbat en del med det tillsammans med de andra i presidiet. I våra möten med europaparlamentariker och representanter för kommissionen har vi lyft frågan. Och genom ECOSY:s cirka 40 medlemsorganisationer har vi jobbat för att frågan ska spridas till deras respektive moderorganisationer så att fler partier ska inta samma linje som SAP. Linjen vi driver är att FN:s beslut måste respekteras, ockupationen avslutas och en folkomröstning genast måste genomföras. Vi har också drivit frågan, med stöd av ECOSY:s kongresser och byrå, att EU:s associationsavtal med Marocko måste användas aktivt till stöd för Västsahara. I början, för några år sedan, var det svårt att vinna gehör för detta. Också inom ECOSY. Men ju mer vi pratat om det desto lättare har det blivit. EU:S

ASSOCIATIONSAVTAL
EU:s medlemsländer har särskilda handelsavtal, associationsavtal, med EU:s grannländer. Dessa reglerar handeln och olika fördelar för respektive part. I en av de första artiklarna i dessa avtal står det att avtalen är upprättade med respekt för de mänskliga rättigheterna. Många sidor senare i avtalen står det att avtalen kan suspenderas om endera parten finner att avtalen inte följs. Om så sker får den part som anklagas bryta mot avtalen en viss tid på sig (sex månader) för att göra ändringar och visa att avtalet respekteras. Om så inte sker kan avtalet sluta gälla. Eftersom Marocko inte respekterar de mänskliga rättigheterna i fråga om Västsahara (och en hel del andra områden också) menar vi att EU måste suspendera handelsavtalen och se till att Marocko möjliggör folkomröstningen och avslutar ockupationen. Om så inte sker ska avtalet sluta gälla. Då återgår handeln till normala världshandelsregler vilket Marocko skulle förlora rejält på. Därför är associationsavtalen ett bra verktyg för att trycka på för Västsaharas sak.

ERKÄNNANDE
I och med Sydafrikas erkännande av Västsahara skapades nya förutsättningar för att få upp denna frågan om ett svensk erkännande på dagordningen. Det bör vara nästa steg ifråga om krav att driva gentemot partiet och andra. Sedan detta hände, och sedan Afrikanska Unionen (AU), tagit tydligare ställning i frågan tyder en del på att Frankrike driver EU att minska sina kontakter med AU och istället samtala "med hela" Afrika, med uppenbart syfte att gå förbi AU. Detta är mycket viktigt att stå emot och i ECOSY understryker vi vikten av att EU har kontakt med motsvarande ORGANISATIONER på andrakontinenter och inte gå förbi dem. Detta förutsätter ju dock att man OCKSÅ har god kontakt med enskilda länder och organisationer.

Vi SSU:are fortsätter driva frågan om Västsahara. Genom arbetarrörelsen, i andra sammanhang tillsammans med andra västsaharavänner, i demonstrationer och projekt. Vill du vara med? Bra! Hör av dig!

7.02.2007

25, tjejerna och Per-Albin

Precis som Rasmus är jag nu halvvägs mot femtio, eller 12 och ett halvt dubbelt upp. 25. Känns stort... Fyllde i fredags och har bland annat firat med syrran med familj. Jag har världens sötaste systerson. Imorse åt vi frukost ihop och senare, när han cyklade på sin lilla rosa cykel med stödhjul på väg mot stan, och jag gick bredvid smälte jag. Han säger så fina och kloka saker. Han är bäst. Och om några dagar blir det mer firande!

Kändes märkligt att läsa min ålder i faktarutan i samband med intervjun i lördagens Bonusbilaga hos Barometern/OT. Intervjun gjordes innan jag fyllde, men nu är jag ju 25. 25 år... Har inte riktigt vant mig än, men det kommer nog. Tack också till er som hört av er efter intervjun! Känns skönt att veta att det finns fler som känner igen det, vet att det finns många som tycker likadant. Tyvärr.

Fick chans att börja vänja mig vid min ålder i helgen på tjejkursen i Örebro, för tjejer som ska på SSU-kongressen i augusti (när frågan kom flera gånger om min ålder...). Givande och intressant helg, men många spännande politiska diskussioner med tjejerna. Om djurrätt, elevinflytande, feminism, film. Särskilda höjdpunkter i schemat var Annas och Åsas pass må jag säga. Anna är och förblir en av de största feministiska vägledarna under mina år i SSU. Roligt att hon var en av helgens föreläsare. Och Åsa är en av de grymmaste grannarna - och talarna - man kan ha. Roligt att kurshandledarna bjudit in henne.

Avslutar med ett citat som några SSU:are frågat om efter en föreläsning jag höll för några dagar sedan. Fint från Per-Albin Hanssons folkhemstal: "Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre, där försöker ingen skaffa sig fördel på den andres bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda samhället råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet."