7.27.2007

Upp till bevis!

Del VI i Hvad vilja socialdemokraterna? Nu är det upp till bevis för socialdemokratin. Utmaningen är att både förmedla vår politik och att skapa förtroende för den. Det handlar sista delen i min serie hemma i dagstidningen Östra Småland om.

I senaste numret av SJ:s tidning Kupé finns en stor intervju med nyvalda partiordföranden Mona Sahlin. Under rubriken "Monas revansch, Jag tror på den leende hämnden" svarar Sahlin bland annat på frågan om vilka som är de tre viktigaste politiska frågorna just nu. Hennes svar lyder: 1. Likställ äktenskapen helt oavsett kön. 2. Stoppa utförsäljningen av hyreslägenheterna. 3. Massiv utbyggnad av vindkraften. Självklart är alla frågorna mycket viktiga. Men jag har svårt att hålla med om att det är just dessa tre som är de absolut viktigaste för socialdemokratin idag, sommaren 2007. Kanske någon av dem, men alla? Vart försvann arbetslösheten eller att alla barn ska ha rätt att gå i en bra skola? Och vart tog den facklig/politiska samverkan vägen, arbetet mot försämringarna i a-kassan och högerns hot mot hela den svenska modellen? Varför inte ett andetag om internationell solidaritet, feminism eller kampen mot rasism?

Läs hela kolumnen här.

Nog vore det stort för partiet att börja med att förmå svara på frågan "Hvad vilja socialdemokraterna?". Men det räcker inte. Det måste också vara bra svar människor kan känna förtroende för. Som handlar om vilket samhälle vi vill skapa. Som då Palm pratade 1881. Fast nu idag.