4.30.2008

En sommarkväll

Mötet igår - som SSU och Socialdemokraterna i Norrköping arrangerade om Europaparlamentsvalet - var öppenhjärtligt och okammat. Aleksander Gabelic är grym liksom Milli som modererade honom och mig.

Massa bra frågor och synpunkter kom fram från deltagarna i publiken. Det tar vi med oss! Och så roligt att träffa en massa duktiga människor också. Kaisa, Teresa, Milli, Fabian, Elias, Jakob, Shervin, Jonatan och en massa massa fler - vad roligt att så många kom. Och så roligt att också se flera nya ansikten. Denna är till er. Tack för inbjudan och för den fina presenten.

Efteråt gick jag och Christoffer och letade glass. Inte helt enkelt. Christoffer är en fantastiskt klok person.

Och imorse bar det av mot Oskarshamn. Den där sträckan har jag farit så många gånger, och jag tröttnar aldrig på den. Turen mellan Berga och Oskarshamn - med buss - är extra fin. Men också den mellan Kisa och Vimmerby och vidare mot Hultsfred. Snart ska jag till Sofia och fira.

Imorn är det dags för 1:a majfirandet här. Pirrigt att vara huvudtalare i sin hemkommun. Men roligt, stort och spännande. Jag längtar efter att träffa alla imorn. Men först väntar Vånevik.

4.29.2008

Tuffa tider för en drömmare

På väg till Norrköping. Ska bli så kul att träffa vännerna där igen! Så mkt som hänt på sistone. Torsdagen var en toppendag. Heldagsmöte med rådslagsguppen. Inspirerande samtal på Södra Teatern mellan Jan, Pierre och Samantha Power på kvällen. Nötter med Shoresh på balkongen efteråt. Och sedan Efraim - det måste ha varit fyra år sedan sist! Och sedan träffade jag på Agneta i Götgatsbacken och vi fikade oss genom kvällen i hennes fina vardagsrumsfönster. Middag och mat i Hornstull i fredags. Lördag och söndag med drink på gondolen med Amir och Sergio, jordgubbsdrömmar i stora glas och vacker utsikt och glad humor och brunch med Lotta, Sonny, Micke, Therese och Nova i fina Tyresö. Och äntligen, äntligen träffa Åsa hemkommen från Kina. Supercoola Paula igår, Paradismiddag igårkväll i typ Thailand på Zinkensdamm bland blommor och fantastiska personer. Så mkt kraft.

Åt de bästa hembakade frallorna i solen imorse. Sol och drömmar, lugn och lycka. En varm tröja som buffert mot molnen förvisso. Men ett varmt hjärta värmer bortom det. Ut i universum. Att kunna baka drömmar är vackert gjort. Än vackrare att våga dem. Kom att tänka på den här låten. Och sedan, efter en stund, på en kolumn jag skrev för många år sedan. Världshistorien ger drömmaren rätt, i stort och i smått. Hörde sedan Pras och påmindes om hur kul maj - och sommaren - ska bli.

4.23.2008

Mariam framträder imorgon torsdag!

Information från Kontrapunkt i Växjö:

Lyssna på lunchpoesi!
Mariam Naraghi fick i februari ta emot Växjö universitets premiärpris för sin diktsamling Bekännelse på Landbrogatan. Hon framträder med uppläsning ur bland annat denna bok.
Tid: 12.30–13.00
Plats: Kontrapunkt - kulturrådets informationsplats snett emot växeln.
Här kan du läsa mer om arrangemanget.

Och här kan du läsa mer om boken och priset hon fått!

4.22.2008

Stockmann som Heimat. Första mötet med Bosse.

Sverige, Sverige fosterland. Det är något speciellt med Sverige. Särskilt om våren. Den nyvakna krokusen mornar sig i solen och blåsippan rodnar ömt. Klarblå kvällar med magiska dofter smickrar en upptinad näsa. Sakta vi går genom stan och hör hur fåglarna återvänder från sydligare breddgrader. Borta bra, men hemma bäst. Det är något visst med ens hembyggd. Tyskan har ett ord som fångar precis det där området man håller kärt: Heimat. Ordboken översätter det som hemtrakt eller hembygd, men vad som gör ordet finurligt är att det är relativt. Detta skrev jag om i min senaste kolumn i Östran. Och om hur jag verkligen lärde mig förstå innebörden av ordet när jag pluggade i Ryssland. Då finska Stockmann blev del av mitt Heimat... Kanske också för min kinesiska klasskompis som hade varit på "icka" i Peking...

Har legat nedbäddad, genomsjuk i influensan hela helgen så det är skönt att kunna vara på benen igen. Träffade skarpa Stina i eftermiddags som gör sin praktik här i Stockholm, och sanna mina ord: Stina är lika grym som vanligt! Vad härligt det var att ses igen. Och ikväll har jag varit ute i Kista på mitt första styrelsemöte med Socialdemokraterna i Stockholms kommun, alltså för Sthlm Arbetarekommun. Detta eftersom Broderskapsdistriktets ordförande är adjungerad dit. Tillsammans med de andra sidoroganisationernas ordföranden. Det var ett väldigt trevligt och intressant möte. Det var första gången jag var på ett möte som Bosse Ringholm ledde. Hela mötet påminde om arbetarekommunsstyrelsemötena hemma i Oskarshamn, som jag gick på under många år - först som ersättare, sedan som ledamot, och sedan som VU-medlem. Och det är verkligen en glad liknelse. Åren hemma i AK var oerhört lärorika, inspirerande och bland det bästa jag har gjort i socialdemokratin ever. Och det är så roligt att nu få vara aktiv i Broderskap här i Sthlm, i min nya AK.

4.16.2008

Amaryllis och rådslagsmöte

Igårkväll när jag kom hem upptäckte jag att min amalyllis har skjutit skott! Förra sommaren ståtade den med fyra stora röda blommor men sedan typ september har den stått som en enda stor brun knöl i all sin enkelhet. Det har varit likadant i flera år. Och man blir lika överraskad varje vår när den visar en grön nyfikenhet som bådar för en färggrann sommar. Min amaryllis är den bästa man kan tänka sig. Har suttit och skrivit hela förmiddagen och varje gång jag har tittat upp har jag sett den stå där mellan apelsinträdet från Gabriella och födelsedagsblomman från Katina. Och utanför har trädet börjat knoppas rejält.

Nu ska jag strax på möte med vår rådslaggrupp. Kul!

Göte: Denna är till dig!

4.14.2008

Finaste Pierre - du är oss så kär!

Fyra mycket roliga saker att berätta:
- Jag kom just hem efter ett riktigt bra första styrelsemöte med Broderskapsdistriktet. Det var ett mycket konstruktivt - och produktivt - möte. Ska bli så kul att göra den verksamhet vi nu har planerat! Det är ett sant nöje att få leda en så trevlig och klok styrelse.
- Lördagens middag hemma hos Richard och Andreas tillsammans med Joel och Petter var helt rätt. Precis vad som behövdes. Richards Röda Risotto satt som en smäck. På väggen mittemot mig stod Molles stora, enorma, tavla lutad. Jag tycker att den passar bra där!
- Idag fyller världens bästa Pierre år. Min allra egna svåger. Hemma i Oskarshamn var det tårta och livat. Grattis igen Pierre! Ses snart!
- Och kvällsmaten med Ulla igårkväll på Gandhi så klart.

Var vid slussen och handlade mat på vägen hem, de är så trevliga där - särskilt fruktspecialisten, typ. Dagen får därför avslutas med Juanes och Sin Bandera .

4.11.2008

Karin är cool

Onsdagens seminarium "What's left?" som Friedrich Ebert Stiftung här i Sthlm och Arena arrangerade var tankeväckande. Om den progressiva vänsterns resa från att ha suttit vid makten i många europeiska länder till att idag vara i opposition i kanske lika många. Werner Perger från Die Zeit gjorde flera intressanta reflektioner. Inte minst ifråga om förhållandet pragmatism och populism, och vad populism egentligen innebär.

Igår var det dags för Folk och Försvars årsmöte. I år var det LO som stod värdar för årsmötet och det var ett trevligt arrangemang. Kul att träffa representanter från så många av medlemsorganisationerna också, det var bra uppslutning på mötet. Sedan är det alltid lika kul att lyssna på Wanja. Särskilt eftersom hon så tydligt är väl förankrad i dels verkligheten, dels i en grundad, demokratisk övertygelse.

Eftersom det var torsdag var vi några som efteråt gick till FHS' torsdagspub som fortfarande var igång när vi kom. Trevlig och trogen torsdagstradition. Följt av riktigt bra diskussion med Karin på vägen hem till söder. Om sånt som var i stil med det vi brukar prata om på vägen hem från fhs. Karin är cool.

4.09.2008

Vad är vi kända för?

Sverigebilden 08 presenterades av SI igår på Berns. En sammanställning av undersökningar i 35 länder och flera världsstäder om hur Sverige uppfattas. Vilka värden vi förknippas med. Vilka som är våra starka sidor. Väldigt spännande. Intressant att vi ligger i tio-i-topp, som det enda land - tillsammans med Schweiz - med en liten befolkning inom väldigt många områden. Skulle vara än intressantare om SI även bröt ned siffrorna och tittade på vilka skillnader det finns mellan de olika länderna angående hur Sverige uppfattas/bedöms. För att undersöka vad som kan ha orsakat det, till exempel stora satsningar av svenska företag, fredsbevarande operationer, stort genomslag för svenska artister etc. Undersökningen visar att Sverige är kända i världen. Och vad vi är kända för. Men inte varför.

Igår presenterade Westanders PR sin nya pr-handbok på Debaser Medis och jag var där med Carl-Richard. Det var ett välordnat och välbesökt arrangemang. Kul! Alltid att träffa nya personer, men särskilt att träffa Tobias och Linn som det var länge sedan vi sågs. Jagvillhabostad.se är lätt ett av det tidiga 2000-talets bästa svenska påverkansorganisationer och de gör ett grymt jobb. Pinsamt av Birgitta Ohlsson (fp) att i panelen på arrangemanget igår försöka sänka deras anseende genom att påstå att de får mest pengar från Hyresgästföreningen. Något som inte stämmer. Bra att Tobias anmärkte det efteråt tycker jag. För övrigt är Westanders öppna approach till pr fin och klok, fler borde jobba så. Inte minst i resten av EU.

Lästips: Janne kommenterar medelklassens århundrade med utgångspunkt i Håkan A Bengtsson, Viggo Cavling och Göran Greider. Värt att fundera på. Jag vill läsa mer på temat Janne.

4.07.2008

Sverker vinner OS i viktig kritik!

I onsdags kväll var jag på Sverkers releaseparty hos Arenagruppen/Atlas för hans nya bok Det stora sveket - Den olympiska rörelsen i diktaturens tjänst. Om OS i Kina. Om multibusinessen som omgärdar OS. Och om hur brotten mot mänskliga rättigheter i Kina fortsätter och fortsätter. Sverker är grym! Inte minst imorse i SVT-soffan. Hans förhållande till hur omvärlden bör förhålla sig till OS i Kina är rätt tycker jag. Med en riktigt kritisk och granskande utgångspunkt, men med ett pragmatiskt förhållningssätt: Grunden måste ju vara att vi ska stödja kampen för de mänskliga rättigheterna i Kina och världen. Inte att samhället bara ska få se mer plakatpolitik.

Jag har börjat läsa boken och den är riktigt bra. Läs den! Och releasepartyt var också kul. Många nya ansikten, och flera trevliga bekanta. Träffade på Håkan O och snart ska vi observera väder igen.

Förra veckan var riktigt toppen. Shoresh gav mig magont av allt skratt, och mötet gav mig skoskav. Åsa lärde mig laga pasta carbonara och Zoran berättade om coolaste MIKU och fick mig att fatta en riktigt viktig sak. I fredags var jag i Rebeckas ljusa, fina lägenhet i Hornstull. Josefin och Jonas hade ordnat jättebra och Jonas' mat var galant. Särskilt förrättssoppan. Och i lördags fyllde Ulla år! Grattis grattis! Hemma hos henne och Peter var det redan fullt med folk när jag kom, och mer blev det. Härligt att träffa Olle och Kennet direkthemkomna från Jerusalem, Mia och Rolf, Marie, Karin med sin supersnygga nya frisyr och Mats, Ullis, och så klart Hélène som jag inte träffat på jättelänge. Och många fler. Ulla hade lagat hur mycket mat som helst och fyra sorters kakor, tårta och bullar. Det fanns ingen ände på godsakerna och det var bra det. Det märks att våren har kommit! Igår när jag gick hem från fhs var våren överallt.

4.02.2008

Shridath Ramphal – 20 år efter

Brandt-, Palme-, Brundtland- och Carlsson-Ramphalkommissionerna var fyra oberoende, internationella kommissioner. De genomfördes på knappt 20 år och leddes alla av namnkunniga socialdemokrater. Shridath Ramphal, född och uppvuxen i Guyana och det Brittiska Samfundets generalsekreterare mellan 1975 och 1990 besökte nyligen Stockholm för att delta i ett seminarium om kommissionerna. Han är den enda person som deltagit i alla fyra. Jag träffade honom under Palmecentrets och ABF:s seminarium där han delade med sig av sina erfarenheter.

Hans exposé över åren, diskussionerna och rapporterna är svindlande. Han berättar hur Brandt skällde ut honom och Storbritanniens före detta premiärminister, hur rapporterna togs emot och vad de viktigaste resultaten var. Och om mycket mer. Här kan du läsa hela artikeln på Palmecenter.se.

4.01.2008

Tack för förtroendet!

I lördags var jag på Stockholms Broderskapsdistrikts årsmöte. Det genomfördes tillsammans med Stockholms läns Broderskapsdistrikt ute i Solna i den hemtrevliga Ekenbergskyrkan och inleddes med ett genomtänkt bidrag från förbundsordförande Peter Weiderud. Som talade om lördagens opinionssiffror, det svenska samhällets utveckling från agrar- till industrisamhälle och om var vi nu befinner oss. Därefter var den en fin andakt och sedan var det dags för respektive distriktsårsmöte. På vårt möte valdes jag till distriktsordförande. Tack för förtroendet! Det ska bli mycket roligt och spännande att tillsammans med styrelse och medlemmar få vara aktiv inom Broderskap i Stockholm. Det ser jag fram emot! Snart har vi vårt första styrelsemöte! Varmt grattis också till de andra som valdes på mötet!

På lördagskvällen var jag sedan tillbaka i Solna tillsammans med Shoresh på den stora kurdiska nyårsfesten i Solnahallen, alltid lika kul!