4.09.2008

Vad är vi kända för?

Sverigebilden 08 presenterades av SI igår på Berns. En sammanställning av undersökningar i 35 länder och flera världsstäder om hur Sverige uppfattas. Vilka värden vi förknippas med. Vilka som är våra starka sidor. Väldigt spännande. Intressant att vi ligger i tio-i-topp, som det enda land - tillsammans med Schweiz - med en liten befolkning inom väldigt många områden. Skulle vara än intressantare om SI även bröt ned siffrorna och tittade på vilka skillnader det finns mellan de olika länderna angående hur Sverige uppfattas/bedöms. För att undersöka vad som kan ha orsakat det, till exempel stora satsningar av svenska företag, fredsbevarande operationer, stort genomslag för svenska artister etc. Undersökningen visar att Sverige är kända i världen. Och vad vi är kända för. Men inte varför.

Igår presenterade Westanders PR sin nya pr-handbok på Debaser Medis och jag var där med Carl-Richard. Det var ett välordnat och välbesökt arrangemang. Kul! Alltid att träffa nya personer, men särskilt att träffa Tobias och Linn som det var länge sedan vi sågs. Jagvillhabostad.se är lätt ett av det tidiga 2000-talets bästa svenska påverkansorganisationer och de gör ett grymt jobb. Pinsamt av Birgitta Ohlsson (fp) att i panelen på arrangemanget igår försöka sänka deras anseende genom att påstå att de får mest pengar från Hyresgästföreningen. Något som inte stämmer. Bra att Tobias anmärkte det efteråt tycker jag. För övrigt är Westanders öppna approach till pr fin och klok, fler borde jobba så. Inte minst i resten av EU.

Lästips: Janne kommenterar medelklassens århundrade med utgångspunkt i Håkan A Bengtsson, Viggo Cavling och Göran Greider. Värt att fundera på. Jag vill läsa mer på temat Janne.