2.29.2008

Natt i chivan. Frukost med Iron Maiden.

Kvinnornas berättelser, bilder, från Colombias olika regioner satte sig i huvudet. Konferensdagen igår var mycket intressant. Gripande och lärorikt.

Agneta talade om sin mormor och utvecklingen av svensk välfärd, Patrik om svensk jämställdhet idag och jag om jämställdhet i partiarbetet. Och då framför allt om de fem härskarteknikerna - hur viktigt det är att känna igen dem och kunna skapa en organisation där de inte accepteras. Många kände igen sig!

Igårkväll for vi sedan - alla kvinnor - tillsammans i en chiva genom stan med rumba och salsa trummandes genom högtalarna. Chivan var en öppen buss som vi alla satt och dansade i. Vi åkte runt och tittade på olika delar av Bogotá och sedan ändå upp i bergen - högre upp än Kebnekajses höjd. Utsikten var slående. Nedanför oss pulserade Bogotá med sina miljontals invånare. Det svindlade och systerskapet var totalt. Vi kom hem efter några timmar och slocknade snabbt.

Igår träffade jag också Adam, en ung, colombiansk violinist, som känner Agnetas pianistkamrat (som visade sig vara polsk, och inte fransk - men hans franska var fin). Snart kommer han nog till Sverige.

Imorse - när vi satt och åt frukost - åt vi tillsammans med Iron Maiden. De spelade här i Bogotá igår (då det tydligen också blev upplopp) och nu satt de alltså där, liksom The Scorpions, och åt ägg och mackor och frukt. Jag kände inte igen dem direkt - måste erkänna att jag inte tillhör deras främsta beundrare - men jag tog ett kort på när Agneta poserade med några av dem eftersom hennes son gillar dem. Det var roligt, vi skrattade så magen värkte. Agneta är riktigt rock'n roll.

2.28.2008

BIlder från Bogotá

Patrik är en klippa (och har ett svenskt tangentbord!) och har skrivit en massa om vårt besök och lagt in bilder och allt. Kolla in här!

En sak Patrik inte har skrivit om är att Agneta blivit bjuden på en konsert av självaste artisten - en känd fransk pianist - själv. Han pratar bara franska men verkar vara mycket förtjust i att hon ska komma och lyssna på honom tillsammans med oss.

Det finns också en del att läsa på Agnetas sida. Fast inte om fransmannen.

Bogotá pulserar! Aftonbladet recenserar var bok!

Bogotá ar pulserande, vibrerande. Dagarna hittills har varit fyllda av moten och nya intryck och information. Sarskilt diskussionerna om kvinnors ratt - och kampen for jamstalldhet i Colombia - har varit mycket intressanta. Imorgon borjar den stora konferensen da ett 80-tal kvinnor fran hela landet ska delta.

Imorse borjade vi med arbetsfrukost pa den svenska ambassadorens residens, tillsammans med flera kvinnor fran olika partier och kvinnoorganisationer och -initiativ. Mycket givande! Sarskilt intressant att hora om (och traffa) den kvinnliga senator - tillika talman - som tagit initiativ till att samla ALLA kvinnliga parlamentariker i EN OCH SAMMA grupp for att starka kvinnorna i politiken. Ocksa roligt att se vilket jobb den svenska ambassaden gor for att stodja kvinnors rattigheter i landet. Mycket bra, precis sant som svenska beskickningar ska gora.

Vi har ocksa besokt stadshuset och diskuterat Bogotás utmaningar med PDA-ledningen dar. Inte minst de enorma utmaningar som landets politiska liv ger for politiskt aktiva i allmanhet, och for kvinnor i synnerhet. Staden vaxer med cirka 300 000 invanare - internflyktingar fran resten av landet - varje ar. Igar var vi i en av de rurala fororterna och traffade barn och kvinnor. Varldens coolaste tjejer och varldens sotaste barn.

Finns mkt att beratta om dagarna har. Agneta, Patrik och Susana ar grymma delegationskamrater - och det ar mkt larorikt. Sitter har pa vart hardbevakade hotell och har kollat igenom min mail, massa roligt att lasa. Sarskilt mailet fran Johanna och Moa som berattade om Aftonbladets recension av var bok!

2.24.2008

Från Göteborg till Bogotá

Igår hade Göteborgs partidistrikt sin Afrikakonferens Världskulturmuseet, jättebra initiativ! De arrangerade det tillsammans med bland andra Afrikagrupperna, och SSU Gbg så klart. Tillsammans med Jan O. Karlsson, Ann Linde och Joe Frans deltog jag i en panel i början av dagen om Afrikas möjligheter. Spännande diskussioner. Sedan var det föreläsningar om bland annat Västsahara och dagen avslutades med Jan Eliasson. Johan har skrivit mer om saken. Tack för inbjudan! Förutom att det var jättekul att få medverka var det väldigt roligt att träffa gamla vänner igen, Sofi, Amir, Johan, Mohamed och andra, som jag inte träffat på hur länge som helst. Fick uppdateringar om ditt och datt!

Imorgon bitti far jag till Bogotá tillsammans med Agneta Gille. Det är inom ramen för ett projekt som Socialdemokraterna i Uppland och Skåne har med det colombianska partiet PDA. Vi ska träffa ett 80-tal kvinnor från hela Colombia och diskutera/föreläsa/workshopa om kvinnlig och politisk organisering. Det ska bli spännande. Och jag är glad för att vara medbjuden. Lika glad som jag är över att ha vänner som håller koll på mitt hem under tiden. Det enda lite mindre roliga är att jag missar morgondagens möte med rådslaget och vår releasefest för Äga rum. Men man kan ju bara vara på ett ställe åt gången som min mamma brukar säga.

2.22.2008

!Viva Zapatero!

2.21.2008

Fixa pengar till UNIFEM: Säg nej till våld!

UNIFEM:s kampanj Say no to violence är bra. Skriv på du också! Det gör nytta.

Tack Sara för tipset!

2.20.2008

Säger lokala valresultat något om partiledarna?

Min krönika i dagens NSD. Jag vill dela med mig av min tvistande tanke i landets norra delar också.

2.18.2008

Expressen recenserar vår bok!

Nina Lekander har recenserat vår bok som snart kommer ut: Äga rum, som Moa och Johanna varit redaktörer för. Här kan du läsa förordet till boken om du vill!

Vi är många som skrivit texter till boken, och Lekanders recension är kul att läsa!

2.17.2008

Grattis Shoresh och SSU Norrbotten! Och Ludvig!

I helgen firade SSU Norrbotten - ett riktigt grymt SSU-distrikt med cool verksamhet och spännande politik - jubileum! Tack för den snitsiga inbjudan, och stort grattis! Dessvärre kunde jag inte delta, men jag hoppas att vår present ska komma till nytta :)

I fredags firade vi Shoreshs födelsedag - bättre kalas kan man knappast tänka sig. Godaste maten, fantastiskt sällskap - jag skrattade så jag fick ont i magen, makalösa planer, bra dans. Och bra musik! Lorin var där och vi lyssnade på hennes skiva med massa bra musik - gör det du också. Lyssna här!

Och igår var det fest i Ludvig fina lägenhet - det var som att vara tillbaka i Istanbul. Där det finns mängder av bra dansställen på olika höghustak. Luddes enorma fönster och balkong, i lägenhet längst upp i ett hus mitt på söder, påminde om de turkiska danstaken. Det tog aldrig slut. Fabolous.

Har i helgen läst ut och skrivit om en fascinerande bok: Alla som är intresserade av internationellt beslutsfattande rekommenderas att läsa den: Yuen Foong Khongs Analogies at War. Du kommer inte ångra dig. Läs också symposiumet Whither the Study of Governmental Politics in Foreign Policymaking. Redaktörer är Eric Stern och Bertjan Verneek, och några medverkande är bland andra David A. Welch, Paul 't Hart och Uriel Rosenthal.

2.15.2008

Varför slår borgarnas företrädare oss på hemmaplan? Betyder det något?

I dagens kolumn i Östran delar jag med mig av en fundering som tvistat runt i mina tankar:
Alla borgerliga partier har hämtat sina främsta företrädare från kommuner där partierna lyckats bra eller till och med riktigt bra. I vårt parti, socialdemokraterna, är mönstret det motsatta. Våra två främsta företrädare - som väl bör anses vara partiordföranden och den ekonomisk-politiske talespersonen - kommer båda från kommuner med några av de sämsta s-resultaten i valet 2006. Vad betyder detta? Betyder det något alls?

Säger valresultatet i de kommuner politiska företrädare kommer från något om deras förmåga att leda sitt parti? Eller är det bara en slump? Läs hela kolumnen här.

2.12.2008

Tänderna mår okej. Barnen mår dåligt.

När vi är små lär vi oss att borsta tänderna noga varje morgon och kväll. Annars - sas det - skulle tandtrollen ge oss tandvärk. Hos tandläkaren gapade man stort och fick en leksak som belöning. Och på min tid kom flourtanten någon gång i månaden och gav oss små muggar med flourvatten i.

Häromdagen läste jag i morgontidningen om hur vi svenskar, särskilt barn och unga, stressar mer och mer. Och bara blir tröttare och tröttare. Enligt uppgifter från Statistiska Centralbyrån ökar tröttheten mest bland unga mellan 16 och 24 år. Sedan 1995 har tröttheten i denna grupp fyrdubblats. I en studie visade 15 procent av barnen mellan tio och tolv år tydliga tecken på stress. Och i en undersökning vid några gymnasieskolor i Stockholm rapporterades var tredje elev besväras av stressymptom såsom trötthet, huvudvärk, magont och sömnproblem. Trenden är tydlig. Barn och unga mår sämre. Stress och trötthet tar sig olika uttryck: Sunkig självkänsla, ständiga skärsår, självsvält, slagsmål, självmord. Detta är en av 2000-talets kanske största rättvisefrågor: Rätten för varje person att må bra och trivas med sig själv. Precis som man är! Det är en lyx få förunnad.

Den svenska tandvården skulle kunna stå modell för arbetet med att förbättra den psykiska hälsan bland barn och unga. Det handlade min krönika i Folkbladet om igår.

2.11.2008

Syrrans pris från Kulturrådet! Och inflyttningsfest i Halmstad

Syrrans och Pontus' vernissage i helgen var välbesökt. Och väldigt trevligt. Deras Artist's Book var cool och Pontus tavlor mycket personliga. Lätt att komma ihåg och fina att tänka på. Fick också se syrrans bok Bekännelse på Landbrogatan för första gången - amazing! Min syrra är en grym poet. Och igår fick hos pris av Kulturrådet!!! Här kan du läsa motiveringen. Här kan du läsa mer om henne. Och här. Och här i Arbetarbladet, en artikel som jag tycker visar mycket av varför min syrra är så grym.

Efter vernissagen i lördags for jag till Rasmus' och Rebeccas inflyttningsfest i Halmstad, fabolous! Väldigt trevligt. Alltid lika kul att träffa gamla vänner, och lära känna nytt folk. Rebeccas bakkonst imponerade särskilt! Har aldrig ätit så goda chokladkakor förut.

2.05.2008

Massi Fritz är hjälte

Hon är lika klar och tydlig varje gång hon framträder. Elisabeth Massi Fritz är modig och klok. Tänk om svenskt rättsväsende var lika modigt som hon. Och kraftfullt. Hon var på SVT imorse - jag hoppas att regeringen Reinfeldt lyssnade och agerar.

2.04.2008

Välkommen på vernissage med Carle och Naraghi

Galleri Viktoria visar Pontus Carles konst och Mariam Naraghis poesi. Varmt välkommen till öppningen av vernissagen lördagen den 9 februari kl. 12.00-16.00.

Pontus Carle har ateljéer i Berlin, Paris och skånska Vejbystrand. I somras påbörjade han en utställningsserie, Step Out, i Ronneby konsthall som i höstas fortsatte till Sörmlands museum, Nyköping, och till våren ska vidare till New York.På galleri Viktoria visar han en av dessa skulpturer som hör till Step Out, men också prov på keramikarbeten, målningar och en artist’s book där poeten Mariam Naraghi har skrivit prosafragment till hans originalgrafik.

Pontus Carle är representerad vid bland annat Newark Public Library Special Collection, New York, American Scandinavian Foundation, New York, Chase Manhattan Bank, New York, Musée Bertrand Chateauroux, Musée de la Roque d´Anthéron, Bibliothéque National, Paris, Kungliga Biblioteket, Stockholm, Klingspor Museum, Offenbach, Stiftung Preussischer Kulturbesitz/Kupferstichkabinett, Berlin, SMPK/Kunstbibliothek, Berlin.

Mariam Naraghi, Oskarshamn, har arbetat som journalist på bland annat Barometern, Arbetarbladet och Sydsvenskan. Nyligen tilldelades hon Växjö universitets författarpris för debutsamlingen Bekännelse på Landbrogatan.

Galleri Viktoria utsågs 2006 till Göteborgs bästa galleri (Nöjesguiden januari 2007) www.galleriviktoria.com.

Varmt välkommen.

Kurdgala, kriskommunikation, kompisar. Och omarrangeranden i SAP.

Grattis Serbien! Blev så glad när jag tidigt imorse hörde om valresultaten från de serbiska valen igår! Både högt valdeltagande och välkommet resultat! Bra jobbat DS! Är glad för kompisarna i DS' skull. Tänker särskilt så klart på Milan som var den första jag lärde känna från DS för några år sedan. Vi träffades första gången i Rumänien 2004 och hans engagemang för fred och rättvisa är av den sorten att det verkligen smittar av sig.

De senaste veckorna har varit spännande och innehållsrika. Saker som avslutats och annat som påbörjats. Är klar med min uppsats. "På lika villkor? Kriskommunikation inom politik och finans." Riktigt kul att skriva uppsats faktiskt. Använde mig av "The Politics of Crisis Management" av Boin et. al. för att undersöka kriskommunikation kopplat till en aktörs trovärdighet. För politiska aktörer i förhållande till finansiella aktörer. Gjorde det genom en fallstudie av Carnegie från den 8 maj till den 8 oktober 2007. För er som inte läst "The Politics of Crisis Management", gör det. Mkt användbar!

Och nu har D-kursen fhs börjat. Politisk Psykologi först ut. För ett år sedan började jag plugga igen efter att ha jobbat några år, på partistyrelsen bland annat. Längtade då verkligen efter att studera igen och göra klart min examen. Samma känsla nu. Fantastiskt. Och så är det kul att flera från C är kvar på D nu på fhs. Bådar för en rolig vår.

I slutet av januari var Mats och jag på årets kurdgala! Riktigt bra arrangemang på Södra Teatern bara ett stenkast från min lya. Det arrangerades av KRG (Kurdistan regional government) Özz Nujen ledde galan och gjorde det galant. Det var en fin blandning av olika inslag av musik med bland annat Dilba, sport, utdelningar, konst, film. Vackert! Och en massa bra humor från Özz - har är sjukt rolig. På minglet efteråt träffade jag på Zana. Äntligen! Och också andra fina vänner. Särskilt roligt med galan var så klart att få vara i ett sammanhang där alla tror på den kurdiska saken och kurders rättigheter. Eftersom det knappast är fallet i alla sammanhang vi befinner oss i, var det energigivande att vara bjuden till kurdgalan. Tack!

Har sett Olles pärons fina lägenhet. Påminner om Mormor och Morfars gamla, fina hus hemma i Oskarshamn. Och så har jag träffat Bella och Alex på årets hittills godaste, och klokaste, lunch. En fördel med att bo i Sthlm är att man har nära till en massa människor man tycker om. Och så frukosterade jag med Micke och Carro häromveckan. Bara det är ju lyxigt.

För en knapp vecka sedan arrangerade Lena Hallengren och jag, tillsammans med Forum för Energi och Tillväxt, ett möte om säkerhetspolitik och energi. Det gav spännande information från gästtalarna. Flera bra frågor också från publiken av både riksdagsledamöter och andra medlemmar. Kommer vara en en viktig del av rådslagsarbetet! Har ju implikationer för både Klimatgruppen där Lena ingår, och i Vår värld.

Har också träffat Svenska Freds som ville träffas för att diskutera socialdemokratisk försvars- och säkerhetspolitik. Renderade i intressanta diskussioner och tänkvärda frågor.

Dagen i Luleå var också lika kul som vanligt. Luleå är toppen! Helt klart en av mina topp-fem-städer. Partiet och SSU:arna hade arrangerat ett riktigt bra öppet rådslagsmöte och det blev bra diskussioner. Minns särskilt förslaget om att - istället för att skrota EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) - utvidga den så att FLER länder får delta. Spännande tankeövning tycker jag.

Spännande tankeövningar har också de senaste veckornas omarrangeranden inom arbetarrörelsen gett. Har fått frågor om mina synpunkter på detta - och visst finns det nog en del att säga. Återkommer till det i snart kommande kolumner.