9.20.2008

Nu är boken tryckt. Studien om Carnegiekrisen är klar.

Nu är Carnegiekrisen - Kriskommunikation i politik och finans: På lika villkor? tryckt och färdig. Igår var jag på CRISMART och fick några ex av den. Känns speciellt och roligt. Jag är väldigt glad för detta! Under sommaren har jag jobbat klart studien utifrån de synpunkter som kom fram vid ventileringstillfället som vi hade i slutet av maj (då båda tidningarna som används i studien uppmärksammade boken i varsin artikel i DI och E24). Så nu är det alltså helt klart. Känns toppen!

Det är också roligt att jag är bjuden för att tala om studien på några olika håll för människor som arbetar med kriser och kommunikation. Det ser jag fram emot. Också med anledning av den mindre studie jag skrev förra året om Fackets kriskommunikation under HRF:s blockad av salladsbaren Wild'n Fresh i Göteborg: Wild'n Fresh! Fungerar fackets kriskommunikation?

Jag ser även fram emot att fortsätta jobba en del på CRISMART med en annan studie, som utgår från, och utvecklar, samma ämne som min magisteruppsats behandlade i våras: Kan kriser krypa?. Mer om det senare, nu ska jag snart iväg på ett möte med Åke!

9.17.2008

Läs Heidis viktiga bok! Och träffa henne!

I veckan lanserar Forum Syd den första svenska boken som ger bakgrund till varför och hur man minskar fattigdomen med ungas inflytande. Och ikväll är det release på Bonden bar. Kom du också!

Fattigdom är ett hinder för mänskliga rättigheter och utveckling. Barn och unga är i dag i majoritet i världens fattigaste länder. Unga tjejer och killar mellan 12 och 24 år utgör en fjärdedel av världens befolkning. Det betyder att det finns 1,5 miljarder unga mellan 12 och 24 år. Nästan alla unga tjejer och killar – 1,3 miljarder – lever i fattiga länder. Historiskt sett har det aldrig funnits så många unga människor i världen. En fjärdedel av världens befolknings tillgång till makt och rättigheter är en fråga som berör alla!

Unga tjejer och killar måste ha inflytande över samhällsutvecklingen för att fattigdomen i världen ska minska. De har rätt att delta i beslut som berör dem och att inte bli diskriminerade på grund av ålder. När unga har inflytande i folkrörelser och över den globala politiken kan fattigdomen minska. Orättvisa strukturer och orättvist fördelad makt är grundläggande orsaker till fattigdomen i världen. En förutsättning för fattigdomsminskning är därför att fattiga tjejer och killar, kvinnor och män genom organisationer i det civila samhället ökar sin makt över samhällsutvecklingen.

Med ungperspektiv kan ungas inflytande öka. Ungperspektiv på fattigdomsminskning innebär att synliggöra och utmana maktordningar baserade på ålder i samhället och i civila samhällets organisationer. Det finns oändligt många sätt att bedriva ett förändringsarbete för att öka ungas inflytande. Det kan ske inom den egna organisationen, i organisationens verksamhet eller i organisationens relationer till andra. Det kan exempelvis handla om att arbeta med rådande attityder, föryngra organisationens medlemskår, initiera ett samarbete mellan unga och vuxna, stödja ungas egen organisering, påverkans- och opinionsarbete eller, att skapa en ungpolicy.

Läs mer om hur du kan bidra till ungas inflytande i boken: Minska fattigdomen med UNGAS inflytande. En av författarna är världens coolaste Heidi. Ändå sedan jag träffade henne för första gången - via LSU (var annars!) - har jag alltid blivit grymt inspirerad av det hon gör. Nu har du chansen att bli det du också - läs boken!

Förutom skriften erbjuder Forum Syd kurser och seminarier om ungas rättigheter. För mer information om boken och kurser hör av er till Mie Romée (mie.romee@forumsyd.org).

Mer info får du här!

9.15.2008

Sthlms sötaste kille!

Igår hade vi en heldags diskussioner mellan vår internationella rådslagsgrupp och flera organisationer i civila samhället. Vad kul - och bra! - att så många - massa olika! - kom och medverkade. En hel rad åsikter, idéer, synpunkter, inspel, kritik och beröm kom fram. Detta tar vi med oss! Och så håller vi kontakten! Tack till alla som kom och medverkade.

Och sedan, efter rådslagsdagen, hängde jag med Bella en lång och härlig stund hemma hos henne och David (som senare på kvällen kom hem efter att ha varit borta långt i norr). Skönt att hänga igen, det var så länge sedan. Och framför allt: vad fantastiskt att äntligen få träffa Carl, ny invånare i Sthlm och lätt Stockholms sötaste kille. Har tidigare bara fått se fina bilder på denna lilla kompis, så det var riktigt hjärtevärmande att träffas. Varmt välkommen till denna värld! Jag ser verkligen fram emot att ses igen. Här får du och mamma och pappa en fin sång!

9.11.2008

11 september. Bok. Musik.

11 september är ingen bra dag. Var på Anna Lindhs Minnesfonds arrangemang tillsammans med UI idag på fhs. Minnesfondens arrangemang brukar vara fina att gå på. Det var många där. Det var fint att vara där idag.

Vill tipsa om Jens Orbacks bok "Medan segern firades". Fick den igår och började genast läsa. Läs den du också.

Och så har jag hittat Wyclef igen. Lika bra som vanligt.

9.07.2008

Fast jobb och födelsedagsfirande

Jag har fått fast jobb. Spännande att bokstavera den meningen. Igen. Känns toppen att kunna vara kvar på Folk och Försvar. Trodde inte det skulle bli så, var inställd på endast ett vikariat, för att sedan fortsätta med andra planer. Men ibland är det allra bästa det man inte alls är inställd på. Som nu. Särskilt eftersom Folk och Försvar är en så spännande organisation, och rolig arbetsplats. Och i veckan gick inbjudan ut till det första Folk och Försvarseminariet som jag ordnat med i Sthlm. Redan i fredags var det massa anmälningar. Anmäl dig du också!

Var på partiets Klimatkonferens igår och inledningstalaren - Majora Carter - var lysande och slog alla rekord. Vilken strålande stjärna! Hela dagen var ett utmanande och intressant arrangemang - bra talare och bra diskussion. Kul med nya inslag! Gick till Rebellas firande i Gamla stan sedan - grattis! Hade sedan en fin kväll med världens bästa 25-åring: i torsdags fyllde Renata år. Mirella och jag överraskade på morgonen, det var det roligaste jag gjort på länge. Och så firade vi så klart på kvällen också, kinesiskt i Hornstull. Grattis igen! Snart firar vi igen ju.

Jag kan inte tänka mig att jag skulle kunna ha det bättre just nu.

Åt lunch med Magnus och har sedan skrivit och läst hela dagen. Kom att tänka på denna - som väl kom precis runt studenttiden - när jag satt och la sista handen på en text. Länge sedan jag hörde den.