11.02.2007

Pagrotsky säger: Thatcher hånskrattar

Burma 4 november
På söndag annordnas “4 november - En söndag för Burma” på Kägelbanan, Södra Teatern, i Stockholm. Under dagen och kvällen kommer burmesiska och svenska artister att uppträda för att stötta den burmesiska kampen och för att samla in pengar till demokratirörelsen, via Solidaritetsfonden - Burma. Delta på detta viktiga arrangemang! Läs mer här!

Thatcher hånskrattar!
Leif P har skrivit ytterligare en läsvärd kolumn i GP. Denna gång om svenska regeringens utförsäljningar av statliga bolag - sett ur ett internationellt ekonomiskt perspektiv. Han kommer till slutsatsen att han tror att till och med Margaret Thatcher hånskrattar åt Sverige. Undrar vad Odell säger om det, hehe!

Till sist: SPD:s kongress och särskilda syn på Kina
Har försökt följa SPD:s kongress som genomfördes förra veskoslutet. SPD och SAP har en genuin historia ihop och har särskilda band mellan sig. Vad som händer inom tysk socialdemokrati är därför av stort intresse för oss svenska socialdemokrater. Det är intressant att följa Kurt Beck och SPD:s balansgång mellan oppositionsarbete och regeringsstyre tillsammans med kristdemokraterna. Fascinerande på flera sätt. Det är med glädje jag förstår att kongressen blev lyckad - Tyskland och Europa behöver en stark tysk arbetarrörelsen! - men en sak gör mig förvånad. Det är Frank-Walter Steinmeiers, socialdemokratisk tysk utrikesminister, nyligen riktade kritik mot förbundskansler Merkels möte med Dalai Lama. Merkel och hennes parti står för en konservativ, gammaldags och förlegad politik - Tyskland vore bättre utan henne vid rodret, men därmed inte sagt att också hon kan ha ett fåtal ljusa stunder. Precis som Bush, när han valde att träffa Dalai Lama öppet vilket jag skrev om för någon vecka sedan. Tysk socialdemokrati tycks ha ett särskild syn på Kina som i förlängningen leder till en ovilja att rikta kritik mot Kinas ockupation av Tibet. Jag har själv mött samma inställning från kamrater inom europeisk socialdemokrati. Inte minst när vi för två år sedan arbetade fram ECOSY:s första resolution om landet och därpå genomförde vår första officiella resa dit för att bland annat möta All China Youth Federation. Självklart ska vi ha kontakt med Kina - allt annat vore ytterst märkligt - men kontakten ska innefattas av en öppen dialog och tydliga ställningstaganden för mänskliga rättigheter, demokrati och fred. Också för människorna i Tibet.