11.28.2007

Dagens möte med Al Fateh. Och timmarna med LO:s utbildning

Kom nyss hem från middag med Palmecentrets delegation från Al Fateh full av engagerade distriktsledare. Väldigt hoppingivande. Hade många intressanta samtal med unga kvinnor och män som är aktiva på olika håll i Palestina. I Fatah. Om Anapolis, om Fatah, om fred internt i Palestina, fred med Israel. Om framtiden helt enkelt. Hoppingivande. Minst sagt. Härligt träffa Nabil igen också! Senast vi sågs var när jag var nere senast i Israel/Palestina och föreläste på Palmecentrets utbildning för olika kvinnocentran, om jämställdhetsarbete och feminism. Det var inspirerande dagar. Lika inspirerande som det var hoppingivande att träffa dessa ledare. Nabils och dessa aktivisters kunskaper, engagemang och klokskap gör skillnad.

Var ute på LO:s kvalificerade facklig-politiska ideologiska utbildning på Bommers tidigare idag och föreläste på temat Vår Värld. Jättekul! Kändes ärofullt att få föreläsa för det gänget. Coolt helt enkelt. Jag tror verkligen på fackets roll, möjligheter - och ansvar - i förändringen av världen. Den facklig-politiska samverkan är kraftfullare än vi ibland vågar inse. Tänk er sprängkraften i rejäla globala avtal. Som ett första steg ramavtal, men senare också kollektivavtal. Och tänk er en global A-kassa! Snacka om att realisera, och globalisera, det fackliga handslaget! Idéen kommer från SSU:arna i Norrköping/Linköping, fick med mig den senast jag träffade dom. De två timmarna hos de fackliga vännerna förflöt snabbt och jag fick med mig flera tankar in i rådslaget.

Till sist. Varmt välkomna imorn igen till vårt möte imorn i s-föreningen som jag roddat med:

GEMENSAM EUROPEISK FÖRSVARS- OCH SÄKERHETSPOLITIK! VAD BETYDER DET?

Håkan Hedlund, Nordic Battlegroup, Magnus Ekengren, Försvarshögskolan, och Håkan Juholt, Försvarsberedningen, diskuterar tillsammans med ESP Stockholm, dig och mig. Varmt välkommen!

Den första januari står Nordic Battlegroup redo. Svenska soldater som efter EU-beslut är beredda att åka på internationella uppdrag till krig världen över. Detta som en del av den europeiska försvars- och säkerhetspolitiken. I EU:s nya reformfördraget slås fast att medlemsländerna i solidaritet ska mobilisera alla instrument – även militära – för att kunna förhindra terroristhot på medlemsstaternas territorier. Därtill har EU-samarbetet kring säkerhetsfrågor växt för att idag även inkludera miljö, polis, hälsoskydd och mycket mer.

Vad betyder detta för svensk försvars- och säkerhetspolitik? Vilka följder får europeisk säkerhetspolitik för EU:s roll i världen? Vilken uppgift har EU:s Battlegroups? Och så klart: vilka konsekvenser får detta för socialdemokratisk försvars- och säkerhetspolitik? Idag, i 2000-talets Europa.

I panelen:
- överstelöjtnant Håkan Hedlund, Nordic Battlegroup
- dr Magnus Ekengren, Försvarshögskolan
- riksdagsledamot Håkan Juholt, försvarsberedningen (s)

Onsdagen den 28 november kl. 18.00 hos Socialdemokraterna på Sveavägen 68.

Alla är välkommen att lyssna och diskutera! (Du behöver inte vara medlem i ESP Stockholm.)Arrangörer: ESP Stockholm (Europeiska Socialdemokraters Parti, Stockholmsavdelningen)