10.22.2007

Religion och politik; en helg till minne av Anna Lindh

Helgens Anna Lindh-seminarium på Bommers var lyckat, välbesäkt från både Sveriges och världens många hörn och fullt av viktiga åsiktsutbyten. Många aha-upplevelser och fortsatta funderingar kom av lördagsförmiddagens båda paneler som handlade om relationen politik och religion - ur flera olika perspektiv - med många prominenta gäster. Det var spännande att få moderera en av panelerna, en riktig utmaning. Också eftermiddagens paneler om globalisering gav uppslag för fortsatta diskussioner om nödvändig politik.

Vid Bommersjubileumsmiddagen på kvällen kunde jag inte ha fått bättre sällskap. Finaste grabbarna David och Gabriel på ena sidan, Stina och Johan och Inger mittemot och Maximo Cajal (ambassadör och spanska premiärministers representant i the Alliance of Civilisations, f.d. spansk ambassadör till bl.a. Guatemala, Sverige och NATO) till höger. Maximo levererade kvällens överraskning! Efter att vi diskuterat Europas solidaritetsklausul i förhållande till NATO:s paragraf 5, händelserna kring eldhärjningen av spanska ambassaden i Guatemala som sammanföll med när polisen kom för att hämta de från den inhemska befolkningen som uppehöll sig på ambassaden och då över 30 personer dog, svenska landskap och mycket mer - så visade det sig att vi har gemensamma bekanta, nämligen min kusin Nahaleh och hennes kompis Leopold (som också är spansk ambassadör) och som jag träffade en del när jag var i Madrid och hälsade på släkten sist. Leopold tyckte det var så kul att jag gillar Zapatero så mycket, så han skaffade fram en signerad bild av honom som han skickade till mig några veckor senare. Roligt sammanträffande, världen är så liten. Eller som Maximo säger att man säger i Spanien, världen är inte större än en näsduk.

Igår var det samling med de internationella gästerna och partidistriktens internationella ledare och vi fortsatte diskutera religion, samarbeten och en del annat. Roligt! Riktigt härligt få träffa kamrater från hela världen. Men nu kommer det viktigaste, de internationella konkreta projekten och arbetet som måste göras för att förverkliga det vi tror på. Steg för steg. En liten bit i taget.

Och igårkväll sändes P3 Tro där inslaget de efterfrågat från mig fanns med. Hörde det inte själv, men det sa de i alla fall i onsdags då vi spelade in.