7.28.2008

Boktips

Vill tipsa om några av de böcker jag läst i sommar. Väldigt läsvärda allihopa:
- Människans jord, av Pram A Toer, om livet i kolonialismens Indonesien runt förrförra sekelskiftet. Tveklöst berikande.
- Inéz, min själs älskade, av Isabel Allende, om de spanska erövrarnas försök att kolonialisera Chile under 1500-talet. Allende tecknar en krönika av Inéz Suarez som tillsammans med Almagro och Valdivia ledde kolonialiseringen av landet. Men om Suarez finns det mycket mindre skrivet om än om männen som var med (som vanligt), varför Allendes bok är ett viktigt bidrag till historiebeskrivningen. Även eftersom den också försöker sig på att skildra livet bakom de stora slagen och så kallade segrarna, från flera perspektiv. Blod, umbäranden, tortyr, död, liv, natur - få skriver så förtroget som Allende om detta. Hennes andra böcker rekommenderas varmt också.
- Häxan från Portobello (The Witch of Portobello), av Paulo Coelho. Svår att beskriva men lika fantastisk att läsa. Tack Fredrik för tipset!

Har en del att skriva de kommande dagarna - det ser jag fram emot. Den senaste tiden har jag återupptäckt tahini i Hornstull, äntligen fart ut till Birgitta och solat, ätit och vilat, och så klart seglat med Richard, Andreas och Åsa - Sthlms skärgård är otroligt vacker. Dygnet runt. Som en riktigt god vän.

Till sist, till Renata och Madde och vår gata! Snart, igen!