5.27.2008

Fokus' arrangemang i Skrapan

Medverkade ikväll på det arrangemang Fokus och Fiber Optic Valley hade i Skrapan om nätdemokrati, media och offentlighet: Vem talar och vilka lyssnar? Spännande samtal! Tack för inbjudan att få delta. Andra medverkande var bland annat Katrine Kielos, Pär Henriksson, Martin Jönsson, Jonas Morian. Maria Abrahamsson och många fler intressanta. Bra och angeläget initiativ! Tar med mig många tankar att fundera på. Det sändes via webben via deras hemsidor.

Det finns så klart många viktiga aspekter och svar på frågan om vem som talar och vilka som lyssnar på Internet. Särskilt spännande att ta del av mediefolkets perspektiv av hur Internet föändrar medielandskapet. Jag tyckte det var viktigt att lyfta två saker:
- perspektivet att de som talar många gånger är många förtryckta människor i diktaturer och de som tvingas lyssna är många gånger några få rädda makthavare i dessa länder. Internet utgör i dessa länder ett viktigt verktyg i oppositionens arbete för demokrati och frihet. Kina, Egypten, Burma, Iran är några exempel. Andra som lyssnar är så klart också vi, i den mer fria världen, vars uppgift/ansvar! då är att bidra till att stötta deras ord och sprida det vidare. Tipsade bland annat om boken "We are Iran".
- Det var också naturligt att ta upp aspekten hur bloggar och Internet kan bidra till att ge fler en röst i partistrukturer som annars lätt domineras av enbart de som har kontroll över partiets informationskanaler. Något som därmed leder till att gamla partihierarkier inte kan fungera på samma sätt som de tidigare har gjort. Det är bra.

Och sedan gick Ulla och jag en promenad på vackra söder och hittade en riktigt undangömd skatt. Den återkommer vi till. Imorgon händer flera roliga saker. Inte minst lunchen med Cina och Iris!

Här är två tips:
1: Först denna till alla, men allra mest till dig som tycker om månen!
2: Här handlar du bra inför sommaren!

Avslutningsvis: min amaryllis blommar nu med ofattbara fyra stora röda glada blommor. Köp en lök du också. Min är från Konsum.