3.14.2008

20 år efter Halabja: Erkänn folkmordet!

Det var en vårdag för tjugo år sedan. Jag var fem år och har ingen aning om vad jag gjorde. Men säkert var det något härligt viktigt. Som många barn här i Sverige kan fylla sina dagar med.
På en annan plats i världen befann sig några andra fem-åringar. Plötsligt kände de en märklig lukt. En del skulle senare beskriva det som att den liknade äppeldoft, andra att den påminde om lök eller senap. Men många skulle aldrig beskriva den alls. Lukten de kände kom från de kemiska vapen Saddam Hussein bombade över dem. Tusentals människor dog. Tusentals människor skadades. Också mängder av barn. Staden barnen lekte i heter Halabja och ligger i norra Irak, södra Kurdistan. På söndag, den 16 mars, är det exakt tjugo år sedan bomberna fälldes över Halabjas hustak.

Barnen i Halabja var inte de enda som tvingades lära sig lukten av kemiska vapen. Attacken den 16 mars var en del av Saddam Husseins stora kampanj med syfte att utrota Iraks kurdiska befolkning. Det är dags att Sverige, och EU och FN, erkänner folkmordet på kurder under Saddam Husseinregimen. Det skriver jag om i min kolumn i Östra Småland idag.