12.09.2007

Helgens ECOSY-möte i Lissabon

Kom hem från Lissabon för några timmar sedan. Vi hade möte med ECOSY:s byrå över helgen (byrån samlar en representant från varje av ECOSY:s ca. 40 medlemsorganisation ECOSY). Många och bra diskussioner. Inte minst med anledning av ESP:s rådslagsarbete inför det valmanifest som nu håller på att arbetas fram. Jag och Hristo från Sofia (också han vicepresident i ECOSY) ledde diskussionen i arbetsgruppen som jobbar med ESP:s program om Europas roll i världen. Det som framför allt diskuterades var EU:s roll i arbetet för demokratisering av världen, kampen för MR, att den gemensamma jordbrukspolitiken måste förändras (eller kanske allra helst "Scrap CAP!") och hur EU ska förhålla sin i internationella frågor när det inte föreligger beslut från UNSC. Under helgen hade vi också Commission Meeting med kommissionen i byrån som jobbar med politiken som rör EU:s Gemensamma Utrikes och Säkerhetspolitik (GUSP/CFSP), där vi denna gång framför allt diskuterade Mellanöstern, EU-Afrika och Reformfördragets implikationer för EU:s Försvars- och Säkerhetspolitik. Jag leder den kommissionen tillsammans med Fransisco (som är ECOSY-vicepresident, boendes i Lissabon). Byråmötet antog också en rad resolutioner. Bland annat om Kosovo, om samarbetet EU-Afrika och om USA:s missilsystem.

Det var ett bra möte, härligt träffa alla, många spännande diskussioner och viktiga beslut för ECOSY:s politik och verksamhet. Intressant också - som alltid - höra uppdateringar om de senaste politiska utvecklingarna i de olika EU-länderna och från respektive lands socialdemokratiska rörelse. Pratade bland annat en god stund med våra franska kamrater. Som har val snart igen, lokalval till våren. Sinistra Giovanile (en av de två italienska medlemsorganisationerna) berättade om utvecklingen i moderpartiet (DS) som ju rätt nyligen gått samman med sitt samarbetsparti, något som innebär stora förändringar. Inte bara för italiensk politik. Utan för den socialdemokratiska rörelsen i landet. DS är ju det gamla italienska kommunistpartiet - ett av Europas förut största - som nu gått samman för att förmå förbättra italiensk politik och samhälle. Modigt!

Under helgen gästades vi också av portugisiska talare från ordförandeskapet och regeringen. Fokus var framför allt Portugals aktiva arbete för jämställdhet och mot diskriminering (de senaste åren har ett rejält lagstiftnings- och opinionsbildningsarbete genomförts av den socialitiska regeringen). Samt toppmötet mellan EU:s och Afrikas ledare som genomfördes bara några hundra meter från vårt möte. Mycket givande. Vi fick höra om hur mötet gick, inte minst ifråga om hur Mugabes närvaro påverkade.

Det är viktigt att toppmötet nu noga utvärderas. Och att de vackra orden om jämbördigt samarbete, mänskliga rättigheter och demokrati omvandlas till verklighet. Platser för möten för världens ledare är viktiga och rätt, men knappast tillräckligt. Nu gäller det att omsätta de vackra orden till handling!

Lissabon var varmt och härligt. På dagen sken solen. (Det var länge sedan man såg solen skina så där varmt och starkt.) Och nätterna var varligt ljumma. Extra kul var det så klart att få se Fransiscos - käraste Pakitos - fina lägenhet förut idag. Han har bara berättat om den tidigare. Stor, ljus rymlig, massa rum. Högt till tak och gammaldags, typisk sydeuropeisk. Väldigt vacker och högt belägen i ett hus med stilfullt trapphus. Tillsammans pratade vi om hur mycket vi saknade Laura. Finaste vännen Laura, som avgick som vicepresident på kongressen i våras efter sina två perioder i presidiet. Vi har rest, dansat, pratat, delat rum, skrivit, jobbat, städat, packat, mötat ihop. Laura; anledningen till att jag skaffade msn. Bara det! Nu bor och jobbar hon - mycket väl och mycket aktivt - inom politiken i Oviedo och Asturias.

Även om Lissabon är vackert och varmt och vänligt är Stockholm - mörkret till trots - inte så tokigt. Särskilt inte eftersom jag har Årets Rebellfest att se fram emot imorn.