10.12.2007

Under Ytan med Jonas Ljung

LKO-projektet temadag Under Ytan igår på Oscarsgymnasiet - med alla 3:or i stan - var verkligen innehållsrik och spännande! Bra arrangerat och intressanta programpunkter (SKB, Milkas, MKG, SSI, SKI, LKO, KS deltog bland annat), bäst var publikens frågor till paneldebatten efter lunch. Därefter var det en kul utmaning att få summera dagen med tio minuters reflektion, kåseri, tal - särskilt eftersom publiken var så kvick! Tack för inbjudan LKO! Några av oss ses igen om en månad i Hultsfred.

Kärnavfallsfrågan är verkligen pressande. 2009 ska SKB lämna in sin ansökan till regeringen om förvaringsmetod och platsval. Det är inte lång tid kvar. Ändå är debatten knäpptyst i princip alla delar av Sverige förutom i Oskarshamn och Östhammar. Avfallet är ett nationellt ansvar och fler måste engagera sig. Ju fler som är med i en beslutsprocess, desto bättre blir beslutet!

Fyra saker att tänka på:
- Vi har avfall. Alldeles oavsett vi vill det eller inte har vi några tusen ton kärnavfall som måste tas om hand (cirka 8000 ton år 2010)
- Avfallet är farligt. Måste skyddas från människa, djur och natur i cirka 100 000 år på grund av strålningen.
- Det finns vissa lagar och regler att förhålla sig till när detta ska tas om hand. Fler måste få insikt i vad de innebär och säger. (För att kunna påverka dem och få en bild av tidigare beslut fattade i frågan.)
- Det spelar roll vad vi gör nu. Ditt engagemang räknas.

Att få återkomma till sin gamla gymnaiseskola var ju dessutom jättekul när så många från hela kommunen var samlade. Gamla lärare och skolpersonal, före detta kollegor, kamrater från fullmäktigegruppen, kompisar från kommunhuset. Pia, Ditte, Carina, Åke, Jenny, Mathias, Eva, Katharina, Ted, Peter, Rigmor, Lis, och många många fler, wow wow wow, vad roligt att ses, tack för alla kramar och alla glada diskussioner och snälla ord. Mitt hjärta mår så bra av att vara i Oskarshamn. Där är saker riktigt på riktigt.

Absolut högst underhållningsvärde gav dock Jonas Ljung. Dagens moderator och underhållare. Standupkomiker och illusionist. Jag skrattade så jag grät. Mama Mia! Vi tog sällskap tillbaka till Stockholm, och det var nästan lika kul som själva numren.

Till sist: Välkommen Lova (som föddes inatt) till världen! Det ska bli kul att få lära känna dig. Kristin: Du är grym!