10.26.2007

M-stämma och tvivel

Titt som tätt träffar jag socialdemokrater som verkar tro att valet 2010 är avgjort. Att det är fixat och klart. Också dagens (fantstiskt fina!!!) opinionsundersökningar kan komma leda till att förstärka denna bild. Risken är uppenbar: Om vi socialdemokrater tror att allt är klart redan nu riskerar vi förlora valet 2010 eftersom vi inte gör oss tillräckligt beredda för att dels ge medborgarna svar om vår politik, dels klara av Alliansens motoffensiv. Dessutom verkar Reinfeldt ha något i kikaren. Inte minst i intervjun från moderaternas partistämma imorse för SVT.

* * *

Tro och tvivel går hand i hand. Det går inte att resonera om tro utan att utforska tvivlets natur. Och tvivlet behövs. I en värld fylld av fundamentalister som säger sig veta allt blir det än viktigare. Oavsett om fundamentalisterna finns på Wall Street, i Vita Huset eller i al-Qaidas terroristceller, skulle de behöva en stor portion tvivel. Förutom att det skulle göra både dem och världen gott, skulle det stärka deras tro. Det handlar min kolumn om i Östran idag.

3 Comments:

Blogger Andreas said...

Det var både en genial och tänkvärd kolumn du fick till där. Bra jobbat!

10/26/2007 10:46 em  
Blogger Anders Persson said...

Hej Laila!
Tror att du har helt rätt när du konstaterar:

1. Valförlusten berodde inte enbart på Göran Persson.

2. De förändringar vi måste göra av vår politik blir svårare ju högre siffror vi har i opinionen.

Vi måste våga erkänna att vår politik inte var perfekt, att det kanske faktiskt tillkommer arbetstillfällen nu som inte skulle ha skapats med vår arbetsmarknadspolitik. Kan vi erkänna det så kan vi ta fram en ny och bättre politik. Gör vi det inte så tror jag att opinionen kommer svänga tillbaka (har den ändrats 10-15% under ett år kan ju förhållandet vara det omvända om ett år).

Ta hand om dig! Och kika gärna in på min blogg!

10/30/2007 11:03 fm  
Blogger Laila said...

Andreas,
Tack, vad kul att du gillade den. Det betyder mycket!

Anders,
Intressant blogg! Tack för tipset!

Laila :)

10/31/2007 10:38 fm  

Skicka en kommentar

<< Home