8.23.2007

Vi? Chandra Mohanty och OMX/Nasdaq/BorseDubai

Igår morse läste jag intervjun med feministen Chandra Mohanty i DN. Artikeln beskriver hur hon citerar Arundhati Roy:
' "Näringslivets revolution faller ihop om vi vägrar köpa vad de säljer - deras idéer, deras historiesyn, deras krig, deras vapen och deras föreställning om det oundvikliga. Kom ihåg! Vi är många och de är få."
- Ja, vi är många, säger Mohanty eftertänksamt när jag träffar henne dagen därpå.
- Men vi bildar ännu inte något "vi".'
Där sätter hon fingret på så mycket. Det kan appliceras på feminismen. På den globala socialdemokratin. På kampen för mänskliga rättigheter och social rättvisa världen över. Vi är många som tror - och kämpar - för en annan värld. Men vi är inget "vi". Det finns ingen organisering som är "vår". Inte än. Därför går förändringen saktare och trögare än vad den skulle behöva göra. Därför har marknaden kunnat ockupera globaliseringen: På det globala planet har pengar större inflytande än människor.

Men det människan har skapat kan människan förändra. Det är svensk historia ett exempel på. Människors organisering kan förändra orättvisor. Men för att nå en lyckad organisering behövs ett VI. I Sverige var vi:et arbetarna som var trötta på klassklyftorna. I Indien var vi:et alla de som var trötta på den brittiska kolonialismen. I Sydafrika var vi:et alla förtryckta som var trötta på apartheiden. O c h s å v i d a r e . Den dag vi människor världen över förmår identifiera oss med varandra, som de systrar och bröder vi är, och se att vi är ett "vi", den dagen förmår vi grundläggande förändring.

I ljuset av Mohantys tankar om feminism och globalisering blir det än intressantare att följa turerna kring OMX. Blir det Nasdaq eller Borse Dubai som köper det? Vilken roll spelar det? Och för vem?

Fortsättning lär följa.

Till sist: Tips om Amanda Greens blogg som hon tipsat mig om i en blogg längre ner. Tack för tipset Amanda!