8.30.2007

Moderaternas historierevisionism upprör!

För några dagar skrev några moderater mycket dumt om Västsahara i GöteborgsPosten (GP). Därför skrev vi - riksdagsledamöterna Hillevi Larsson och Veronica Palm, och jag - svar på det, men GP vill inte ta in vår replik. Därför publiceras den nu på andra sätt, bland annat här:

Moderaternas historierevisionism upprör!

Västsahara är Afrikas sista koloni och ockuperas av Marocko sedan 1975. Marocko hävdar att de har historisk rätt till Västsahara, men hösten 1975 slog den Internationella Domstolen i Haag fast att så inte är fallet. Det blundar moderaterna Ewa Björling, Göran Lindblad och Ulf Sjösten för när de skriver om frågan i GP den 21 augusti. Även om det är föga förvånande – Sjösten är ordförande i riksdagens svensk-marockanska förening – så är moderaternas historierevisionism upprörande.

Marocko har fortsatt sin blodiga ockupation av Västsahara i över 30 år. Västsaharier har tvingats fly sitt land för att bo i flyktingläger i den algeriska öknen med knapp tillgång till mat och vatten. Andra har tvångsförflyttats till Marocko för att ”marockaniseras”. I Västsahara bor idag främst marockanska bosättare som lockats dit av regimen med hjälp av bland annat skattelättnader. Marockos ockupationsmetoder strider mot folkrätten och förtrycket av västsaharierna uppmärksammas ofta av olika människorättsorganisationer.

Polisario är det västsahariska folkets erkända representanter. De har lagt ned sina vapen och kämpar med fredliga och demokratiska metoder. Polisarios främsta krav är att det ska genomföras en folkomröstning om Västsaharas självständighet bland dem som bodde i de västsahariska områdena 1974. 1988 kom Marocko och Västsahara, med hjälp av FN, överens om att en sådan folkomröstning skulle genomföras. Sedan dess har Marocko stoppat alla FN:s försök att genomföra omröstningen eftersom Marocko vet att de skulle förlora. Marockos taktik är enkel att genomskåda. Det handlar om utnötning och historieförvrängning. De arbetar strategiskt för att ändra historiebeskrivningen, för att den Internationella Domstolens domslut ska glömmas bort och för att stödet till Västsahara ska ebba ut. Det är upprörande att moderaterna gör sig till ombud för detta. Moderaternas beskrivningar av verkligheten, av Polisario och av ett fritt Västsahara, är direkt felaktiga. Att sedan, som pricken över i:et, vifta med hot om ”terroristnätverk”, går helt i linje med moderat utrikespolitik á la Bush.

Moderaternas angrepp på Polisario följer traditionell högerpolitik. Under apartheiden i Sydafrika var moderaterna enda svenska parti som inte stödde ANC och de svenska sanktionerna mot apartheiden. ANC liknades med en terroristorganisation och Tories’ dåvarande ledare Margaret Thatcher applåderades när hon kallade Nelson Mandela för terrorist. Nu gör moderaterna samma sak igen. Återigen försöker de skapa en snedvriden bild av verkligheten för att stödja förtryckarna. Motiven är precis som förr ekonomiska. Många rika kapitalägare – moderaternas främsta stödtrupp – tjänade pengar på apartheiden, och många rika kapitalägare tjänar pengar på den marockanska ockupationen. Västsahara är rikt på bland annat aluminium och stora fiskevatten. Men moderaternas uppdragsgivare och smutsiga syften är lätta att genomskåda och precis som tidigare kommer den moderata politiken att komma på skam. Västsahara är ockuperat av Marocko. Västsahara har rätt till självständighet. Detta alldeles oavsett om moderaterna kan tjäna pengar på det eller inte.

Hillevi Larsson
Riksdagsledamot (s)

Veronica Palm (s)
Ledamot av riksdagens utrikesutskott

Laila Naraghi
Ledamot socialdemokraternas utrikespolitiska rådslagsgrupp