8.15.2007

Grattis på 60-årsdagen! Viva Gandhi!

Grattis Indien på 60-årsdagen! Firandet har planerats länge och genomförs idag på årsdagen av landets självständighet från de brittiska kolonialherrarna. Självklart går det inte att fira Indien utan att samtidigt uppmärksamma Gandhi, Mahatma Mohandas Gandhi, som ledde den fredliga befrielsekampen. Indiens egna nationalsymbol. Personifierad genom sina ord:

We must become the change we want to see.

Jag minns när vi var i Indien med familjen (för att besöka Mammas gamla skola eftersom hon är uppvuxen i södra delarna av landet) för flera år sedan. Det var i december och vi var bortresta över både julen och nyåret. I decembertider är det ju dags att köpa nya almenackor för året som komma skall. Sagt och gjort. Jag köpte en väggkalender i Madurai (som vi for igenom på väg till Kodai) med en fin bild på Gandhi. När jag senare på kvällen öppnade kalendern och skulle titta på hela almenackan, och såg övriga bilder blev jag lite överraskad: Det var samma lilla svartvita bild på Gandhi på varje månad. Det var ingen besvikelse, tvärtom. Det var trevligt att på varje månads första dag möta samma trygga blick och samma vakna ansiktsuttryck. Vad tjänar omväxling till när man redan har det bästa?

Förutom våra dagar i Tamil Nadu (där Madurai ligger) var vi länge i delstaten Kerala (med den väldigt fina delstatssymbolen). Som ofta beskrivs som den del av världen som var först med att införa kommunism den demokratiska vägen. Om man nu vill kalla det som gjorts för kommunism, kanske snarare handlar det om stegvisa reformer för demokratisk socialism, inom ramen för den indiska konstitutionen? Alldeles oavsett finns det mycket att lära av arbetet i Kerala, till exempel deras arbete med den i mångas ögon lyckade jordreformen. Säkert något för olika ledare att studera närmre och inspireras av.

Oavsett: Grattis Indien!

4 Comments:

Blogger Hasse Elektriker said...

Indien är ett fantastisk land, men med väldigt stora ekonomiska sociala skillnader, framförallt i den delstat som du åkte igenom.

Jag var själv nere i Tamilnadu 2006 tillsammans med mitt fackförbund där vi besökte vårat biståndsprojekt gentemot några fackliga organisationer nere i Indien.

8/16/2007 11:06 em  
Blogger Laila said...

Hej Hasse! Ja, klassklyftorna är enorma där. Och inte sällan förstärks de ju av det gamla kastsystemet och kastklyftorna som kommer av det. Avskyvärt.

Spännande att du har varit där. Skulle vara intressant att höra mer om de fackliga organisationerna ni mötte och jobbar med. Finns det ngt att läsa om det, eller har du några särskilda länktips? Tack på förhand. (Skriv här eller maila/ring.)

Laila

8/17/2007 11:46 fm  
Blogger Hasse Elektriker said...

Hej Laila

Jag gjorde faktiskt en hel del dagboksanteckningar när vi var nere i Indien, dessa publicerade jag även på min blogg, men ett år efter resan du kan gå in på följande länkar där jag även lagt ut en del bilder.

http://hasselektriker.blogspot.com/2007/01/indien-resa-2006.html

http://hasselektriker.blogspot.com/2007/02/indien-resa-2006-fortsttning.html

8/17/2007 4:13 em  
Blogger Laila said...

Hej igen Hasse, tack! Det ska jag kolla in med intresse. Hoppas vi hörs snart igen!

Laila

8/19/2007 10:35 fm  

Skicka en kommentar

<< Home