8.19.2007

DN romantiserar över Vitryssland. Illa!

Söndagstankar del 1.

Dagens resereportage i DN:s söndagsbilaga bär titeln Fönstret mot öst och är en färgglad skildring av Vitryssland. Det handlar om vackra landskap, Marc Chagalls inspiration och hemstad Vitebsk, gästfrihet och andra trevligheter. Reportaget beskriver mycket väl delar av det Vitryssland jag fått chans att lära känna genom dels resor, dels vänskap med vitryska kamrater. Allt genom de samarbetsprojekt vi haft inom arbetarrörelsen mellan Sverige och Vitryssland. Vi har haft sommarläger i Vitryssland för att skapa möten mellan svenska och vitryska ungdomar, haft boxningsgala i Oskarshamn för att skapa möten utanför politiken, arrangerat studieresor och studiecirklar. Arbetarekommunen hemma i Oskarshamn fortsätter envetet jobba tillsammans med socialdemokraterna i Mogilev för demokrati och mänskliga rättigheter. Bara för några veckor sedan satt jag på samma Swebus från Oskarshamn till Sthlm tillsammans med några vitryska kamrater som skulle resa hem igen efter en veckas besök i Oskarshamn. Tormod Nesset är den eviga motorn och hjärtat bakom mycket av arbetet. Andra delar av det civila samhället i Oskarshamn arbetar också med Vitryssland, Baptistkyrkan i Mysingsö är ett exempel.

Visst speglar DN:s resereportage delar av Vitryssland. Men det saknas något. Istället för att romantisera över situationen i landet (genom att till exempel likna den med Östtyskland efter murens fall), borde DN på allvar beskriva att Vitryssland knappast är någon demokrati och att kampen för demokrati effektivt motarbetas av regimen. Att oppositionen förtrycks och fängslas, att människor lever fattigt och att politisk organisering bestraffas h å r t. Det är också saker jag, mina vitryska kamrater och många andra fått uppleva. Och detta är knappast någon nyhet utan saker som aktörer av olika slag med jämna mellanrum påpekar (EU, Amnesty, USA, svenska politiska partier och organisationer).

Demokratiutvecklingen i Vitryssland gagnas absolut av att fler svenskar reser till landet och att det vitryska folket inte isoleras från andra folk. Därför är DN:s ansats i den mindre artikeln i resereportaget (på sidan 23 i dagens DN) förtjänstfull. Särskilt sista meningen: "Tätare kontakter i form av utbyte mellan Sverige och Vitryssland kan så frön till nytänkande som bryter den tunggrodda byråkrati man ärvt av Sovjet." Detta är ju grunden till bland annat de samarbeten arbetarrörelsen har mellan Sverige och Vitryssland.

Men demokratiutvecklingen i Vitryssland gagnas inte av att omvärlden gör som DN:s resereportage, och blundar för det politiska förtrycket i landet. Bara en liten informationsruta om saken hade till exempel gjort susen.

Jag ska så klart också maila mina synpunkter till DN.