8.19.2007

Che i Peru. Skalvet i Peru.

Söndagstankar del 2.

Skalvet i Peru har skapat så mycket lidande. Så mycket skit. Fattiga har blivit fattigare. Drabbade har blivit mer drabbade. Lidande lider mer. Media rapporterar om utvecklingen efter skalvet och om lidandet. Men jag förundras över hur historielös medias bevakning och rapportering är. Men allra mest blir jag förbannad av det.

Att skadorna och förödelsen blivit så stor beror ju på att de drabbat redan fattiga områden. Där människor bor tätt och under dåliga förhållanden. Där husen och skjulen är instabila och farliga. Där människor knappt har mat för dagen under de "vanliga" förhållandena. Det har delvis uppmärksammats lite smått här och var. Bland annat i DN i torsdags där man skriver "Men skadorna i liv och förstörelse bestäms helt av hur många människor som bor i ett område och hur bra eller dåligt husen är byggda."

Men sedan är det stopp! Inga som helst tankar på VARFÖR det är så. Ingen diskussion om ORSAKERNA till detta. Så historielöst!

Hade området varit bättre rustat hade liv räddats. Fattigdomen i Peru är resultat av sekellånga ekonomiska orättvisor. Plundring och imperialism. Europeiskt förtryck och fördrivning. USA:s politik i Latinamerika med allt vad det inneburit. Det har lagt grunden till att skalvet dödat så många, gjort familjer hemlösa och hungriga än hungrigare.

Jag kan inte låta bli att tänka på den lilla peruanska pojkens ord till Che Guevara i Dagbok från en motorcykel. Då han visar runt Che och hans kamrat i Cuzco och beskriver staden. Bland annat en mur. Pojken pekade på muren och berättade om de olika delarna, dels den från Inkafolket, dels den från spanjorernas tid. Eller som han sa: Den från Inkafolket och den från los Inkapacitos.

Los inkapacitos. Så träffande. Inte bara då, när Che och hans vän reste runt på motorcykeln. Också nu om dagens situation med anledning av hur världens fattiga behandlas.

1 Comments:

Blogger Amanda Green said...

Hejhej! Nu har jag oxå en blogg!

Bra tankar! Deras situaton måste vi verkligen kämpa för! Helt sjukt hur orättvis världen är...

8/21/2007 7:48 em  

Skicka en kommentar

<< Home