8.10.2007

Avtackningen - tack för allt!

Nu är kongressen avslutad och klar. Och jag mår så himla bra. Tack för alla fina mail och telefonmeddelanden och sms jag har fått. All pepp och glädje, alla roliga saker. Det finns inte ord nog för det. Jag är så glad och stolt över det vi gjort. Och tack för alla applåder som liksom aldrig ville ta slut idag vid avtackningen. Jag har klistrat in mitt tal här nedan. Även om det - som vanligt - skiljer sig en del från det jag höll eftersom det är så trist med upplästa tal. Sedan är det också några delar jag antecknat på mitt tal att jag skulle tala om som kommer direkt ur hjärtat (framför allt världens bästa arbetarekommun: OSkarshamn, och känslan av allt fint jag fått av alla er SSU-kamrater genom åren). Men hela talet finns att se på SSU:s webtv-inspelningar.

Tack också distrikten för igår då ni överraskade mig utanför hotellingången när jag skulle gå till kongressfesten. Tack för blommor, tal, kramar, ärlighet och styrka. Ni är coola och bäst. Jag är så stolt över er. Precis som jag sa i mitt tal: Sträck på er!

Massor av kramar från mig som firar med att lyssna på Shakira (Ojos Así) och strax ska iväg på firande med de fina kamrater som är kvar här i Örebro. Vi hörs imorn för då har jag en överraskning jag ska lägga ut här på bloggen :)

* * *

Kamrater,
Så mycket jag har fått vara med om i SSU.

Jag var 14 när jag gick med i SSU. Jag var förbannad på orättvisorna och ville förändra! Efter att ha beställt information från olika föreningar valde jag SSU. Sedan dess har jag varit aktiv. I demonstrationerna och nattcaféerna vi arrangerade, i fullmäktige och styrelserum, på kurser, möten, seminarier, nattaffischeringar.

Tack för att jag fått dela dem med er. Många av er här inne. Massor av SSU:are i hela landet. Partister och aktivister i Oskarshamn och på andra håll.

Det har blivit tio år av drömmar och politik. Av hopp, kärlek och längtan till en annan typ av värld, där rättvisa är norm och förtrycket frånvarande.
Tio år av politisk förändring och stegvisa, små, reformer. Vi förmådde en elevstyrs skolstyrelse och nybyggd fritidsgård hemma i Oskarshamn. Vi gav rassarna spö hemma i länet genom ständiga kampanjer. Tillsammans med andra har vi jobbat för Västsahara, Vitryssland, frihet för Burma och Palestina, fred i Kurdistan och mycket mer.
Socialdemokratin kan vara ett verktyg för förändring om man bara vill. Och därför blev socialdemokratin min tonårsförälskelse nummer ett. Tack SSU hemma i Oskarshamn och Kalmar län. Ni gör skillnad.

Samtidigt som jag fick förändra världen förändrade världen mig.

Det ideologiska uppvaknandet genom arbetarekommunen och SSU-verksamheten hemma har stärkt min socialdemokratiska övertygelse. För mig som saknar partipolitisk bakgrund har det varit ett spännande decennium. Jag är glad över allt jag lärt mig och fått uppleva. Jag är glad för att ni delat med er av ert engagemang till mig. Och gett mig möjlighet att få dela med mig till er.

* * *


Världen är orättvis.

Varje dag dör tusentals människor på grund av att de inte har mat och vatten.
VArje sekund dör en kvinna på grund av problem med aborter, förlossningar och på grund av könsstympning.
Varje dag dör människor på grund av bomber och granater.
Allt är resultat av att det finns intressen i vår värld som bryr sig mer om pengar och gränser än om människor. Det handlar om kapitalismen, rasismen och nationalismen, sexismen. MEn det går att förändra. Tillsammans kan vi stå upp för demokratisk socialism, ekonomisk demokrati, ja demorkati i hela världen - och jämlikhet och frihet för alla.

Det människan har skapat kan människan förändra.
Och jag tror på en annan värld. Jag känner vårt ansvar som socialdemokrater.
Vårt uppdrag är att kämpa för demokrati. Och demokrati i ordets rätta bemärkelse. Som betyder att alla människor är lika mycket värda och behandlas utefter det. Det kräver politisk demokrati, social demokrati, ekonomisk demokrati och kulturell demokrati. Har man en gång accepterat alla människors lika värde och rätt kan man inte backa från den. Då ska det genomsyra hela samhället.

Detta ska stå i centrum. Politiken för alla människor.
Politiken för en annan värld.
För förändringen för jämlikheten och frihetens skull.

Visst håller jag med om det ni tjoade om här inne igår: Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen. Så är det. Regeringen Reinfeldt sågar ned vår välfärd bit för bit. Och för varje gren som sågas ned faller några långt, långt ned. Reinfeldts attacker mot samhällssolidariteten är grova och livsfarliga. Så visst behöver Sverige en socialdemokratisk regering igen, men det räcker inte. Sverige behöver en stark socialdemokrati – arbetarrörelse – igen. Som vågar se bortom tillfälliga opinionsvindar. Som vill förändra samhället i grunden och inte bara sitta vid köttgrytorna. Det är svårt att se att det finns idag. Partiet har sökt makten snarare än samhällsförändringen.

Därför måste vi partimedlemmar, unga aktivister, ta vårt ansvar. Bända upp partiets ögon. Avkräva svar. Beskriva våra samhällsvisioner.

För politik är mer än ord. Det är idéer. Idéer som kanske kan tyckas drömska, men som en dag kan förvandlas till verklighet om vi bara kämpar ordentligt.
- Idén om att alla ska ha ett jobb,
- att världen ska styras av människor och inte av pengar
- att kvinnor och män ska ha lika villkor i livet
Det är inte drömmar. Det är idéer som måste bli verklighet. Låt aldrig – aldrig – någon få er att tro att socialdemokratins – den demokratiska socialismens – idéer är drömska och omöjliga. För det är de inte. Men de kräver hårt arbete, tålamod och styrka.
Människor kommer alltid att organisera sig för samhällsförändring. Därför bildades socialdemokraterna, därför rönte vi framgångar förra seklet. Frågan är om vi kan förmå det på 2000-talet, eller om vi blir ett dussinparti bland andra. Jag tror på våra värderingar och vårt ansvar. Nu gäller det bara att visa att vi klarar av vårt uppdrag. Att vilja förändringen!

* * *

Världen är orättvis. Och så länge den är det kommer jag fortsätta vara aktiv på olika sätt. Tillsammans med er och andra. Tack för alla inbjudningar jag fick igår. Självklart kommer jag. Bara hör av er, ni har mitt nummer och min mailadress.

* * *

Jag har varit på många kongresser. Och jag vet att det kan vara jobbigt ibland. Särskilt månaderna innan. Särskilt som distriktsledare. När telefonen går varm och man blir tillsagd att göra si eller så. Då är det viktigt att stå upp för det man tror på. Att följa sitt hjärta och sina medlemmar. SSU ska styras av den lokala och regionala verksamheten. Inte av några som hotar eller lockar med dittan eller dattan. Det ska styras från era egna klubbar, kommuner och distrikt.

Därför är jag stolt över många av er här inne. Ni har stått upp för detta. Trots att det varit tufft. Trots att ni haft mäktiga strukturer mot er. Det känns stort att ha fått vara er kandidat. Och jag är glad för att ni aldrig använde de metoder som använts mot er. Ja, mot oss. Jag är stolt för att ni resonerat att ni hellre förlorar ordförandeomröstningen för att ni använt schyssta metoder, än vinner den med hjälp av sådant fulspel som riktats mot oss. Det är inte ni som stått för den senaste tidens mediadrev mot organisationen och oss aktiva, lögner på Agera, smutskastning via hemliga skrifter som spridits. Färdiga uppgörelser. Svåra omständigheter som gjort det tufft för medlemmar och enskilda att säga vad man tycker.

Sträck på er. Ni har stått upp för det ni tror på: Öppenhet och ärlighet. Det är stort. Särskilt när det blir så smutsigt och fult som det varit de senaste månaderna.
På sätt och vis är det en hedersbetygelse åt er att vi inte vann ordförandeomröstningen. För vi vill inte vinna när det är sådana metoder som använts.

Bär med er den styrkan och bygg nya, schysstare arbetsmetoder i socialdemokratin. Där alla får vara med på riktigt. Där 14 SSU-distrikt inte ställs utanför viktiga beslut. Bara så kan SSU bli starkt. Jag är säker på att det går. Det gäller bara att gå rak i ryggen. Inte ge upp när folk inte vill prata med er. Fortsätt ringa. Fortsätt tro på era kamrater.

* * *

Tack också för all kärlek, vänskap och omtanke jag fått genom åren från många av er här inne och också andra. Det är särskilt några personer jag vill rikta ett tack till.
Sara och Bella och Sofi i förra förbundsstyrelsen, för ert stöd, starka personligheter och tydlighet.

Från denna förbundsstyrelsen särskilt Kalle Larsson för din energi. Elin Lundgren som avgick från den nuvarande förbundsstyrelsen för några dagar sedan, för din ärlighet och konsekvens, för att du vet vad du tror på och är beredd att stå för det. Johan Ingelskog och Markus Kristiansson för ert fantastiska arbete med den facklig-politiska verksamheten och er vänskap.Till sist: Johan Sparrman. Du som nog varit ordförandekandidaten från distrikten som stödde mig, om inte jag blivit det. Tack för ditt stöd. För din vänskap. För fyra fina år i förbundsstyrelsen. Jag ser fram emot våra kommande äventyr ihop i politiken! Det går faktiskt inte att med ord beskriva hur glad jag blivit av att se dig när det varit som tuffast i SSU de senaste månaderna. Du är toppen kompis!

Nu återstår bara en sak:

Varmt lycka till SSU och alla SSU:are med det vi alla har framför oss. Att väcka partiet. Att stoppa högern. Att förändra världen och skapa en rättvis världsordning.

Tack för ordet! Vi ses snart igen.

5 Comments:

Blogger Elikir said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

8/11/2007 7:59 em  
Blogger Elikir said...

Bra skrivet, är en ssuare från luleå, jag vart också intresserad av politik pg.a orättvisor, tyckte det var hemskt att folk hamnar utanför, mobbas, växer upp med föräldrar som slår dem, att vissa ska ha det så hemskt, trots att de inte förtjänar det, känner att jag vill ändra detta.

/Erik

8/11/2007 8:01 em  
Blogger Kent Filppu said...

Mycket bra skrivet. Jag såg först den kortare version som var publicerad på Aftonbladet och som jag kommenterade på http://filppu.se/?p=417

Jag hoppas och antar att du fortsätter det politiska arbetet och önskar dig lycka till i det.

8/12/2007 5:50 fm  
Blogger Veronica Bergh said...

Laila, min vän! Du har, som jag sa i mitt tal i plena, ett stort engagemang, och ett stort hjärta. Hoppas du inte släpper Tibetfrågan, för då blir jag ledsen! Haha. Varma hälsningar - Veronica, SSU Gotland

8/12/2007 5:52 em  
Blogger Jonas Bergström said...

Tack för allt Laila! Att det bara skilde 16 röster visar att valet av Jytte inte var så självklart som valkommitén vill framföra. Du är nog den mest omtyckte SSUaren.

Lova mig att inte ge upp utan att forsatta kämpa mot orättvisorna i världen! Det är fler som du världen behöver!

Jag är övertygad om att du kommer bli nått stort och att du kommer lyckas med ditt mål, göra skillnad!

Kram Jonas !

8/12/2007 8:46 em  

Skicka en kommentar

<< Home