6.18.2007

Tal: Fred och frihet i Mellanöstern. Nu.

Här är mitt tal från demonstrationen för Palestina igår i Vänersborg. Det är inspirerat av mitt tal på Sergels torg förra veckan, men också tidigare tal jag haft (framför allt ett från en demonstration i Karlstad för tre år sedan).
OBS, som vanligt: Detta är vad jag skrev som förberedelse, det talade skiljer sig så klart något från det skrivna eftersom det är så trist med upplästa tal.

* * *

Orättvisorna i Mellanöstern gör mig illamående. Medan vi står här fortsätter Israels förnedring av palestinierna. För Israels ockupation av Palestina är just omänsklig. Omänsklig och förnedrande.
- Människor berövas sina hem och sin mark. Hus stjäls och förstörs. Barnen står och ser på medan soldater tvingar bort familjen från deras egna kök och vardagsrum.
- Israels mur förhindrar mammor och pappor att ta sig till sina jobb. Att ta mormor till sjukhuset eller att hälsa på pojkvännen blir en omöjlighet. Muren gör ett vanligt vardagsbestyr till ett krävande, timslångt projekt.
- Och i de hundratals checkpoints som finns på Gaza och Västbanken tvingar israelisk militär kvinnor och män, barn och gamla, att rada upp sig. Köa som boskap.

Kamrater, vänner,
Allt detta - ockupationen, muren, diskrimineringen – är sjukt. Det är brott mot våra mänskliga rättigheter. Det gör mig illamående.

Men det sjukaste, det allra sjukaste, det är att alla vet att det är så här.
Detta är inga hemligheter. Det rapporteras om i media titt som tätt, det står i FN:s rapporter, det diskuteras på toppmötena mellan världens presidenter och statsministrar. Ändå struntar många av världens ledare i det. Saker bara fortsätter. Som om inget hade hänt. Som om ingen bryr sig.
- Israels ockupation fortsätter. Den växer och institutionaliseras.
- Muren blir större och större. Människors frihet mindre och mindre.
- Brotten mot dom mänskliga rättigheterna upprepas, i allt snabbare takt.

Detta är en skam.
Något måste göras. Det är hög tid att agera.
Och, det är ju därför vi är här idag. För att vi tror på freden. På människan. På ett slut på ockupationen.

* * *

Det finns dom som säger att det inte går att lösa konflikten i Israel och Palestina. Som säger att det är omöjligt att nå fred. Som säger att det är så svårt och mödosamt och tufft. Och att du lilla flicka, du ska väl inte engagera dig i det där – det är bara slöseri med energi.

Men det mina vänner, det är bara skitsnack. Inget annat.
Dom som säger så gör det för att dom inte vill eller inte vågar lösa konflikten.
Dom som säger så vill inte fred. Dom vågar inte rättvisa.

Kamrater, låt oss inte lyssna på dom. Dom har fel. Helfel.
Fred är möjligt. Rättvisa är genomförbart. Det vet vi.
Det människan har skapat kan människan förändra.
Konflikten i Israel och Palestina är politisk, den skapas av oss människor. Konflikten beror på vad olika intressen gör. På hur en del människor agerar. Och konflikten är just ett resultat av hur dessa intressen och människor samspelar. Fine, det är många gånger invecklat och snårigt. Men knappast omöjligt.
Det går att lösa. Men för att klara det måste vi försöka, vi måste vilja och vi måste våga.
Fred är möjligt. Rättvisa är genomförbart.

* * *
För att nå fred och rättvisa måste Israel genast återuppta dialogen med Palestina. Israel är den starkaste parten och bär därför störst ansvar för att verka för att lösa konflikten.
Israel måste avsluta ockupationen och riva muren. Ta bort checkpointsen och stoppa den ständiga, eländiga diskriminering, den apartheid, som palestinier utsätts för. De palestinska flyktingarna har också dom rätt till rättvisa och frihet. Fred i Mellanöstern kan aldrig nås om inte alla palestinier synliggörs.

Vi SSU:are tror på fred och på en tvåstatslösning i enlighet med folkrätten. Israel och Palestina har båda rätt till självständighet och frihet. Och till att existera inom säkra och erkända gränser. Precis som överallt annars är respekt för människan, de mänskliga rättigheterna och för folkrätten grunden för både fred, frihet och välstånd.

Men för att nå detta måste omvärlden sluta fega! Vi måste stå upp för alla människors rättigheter, till just fred, frihet och välstånd!

Därför måste vi, Sverige, agera. Nu!
- För det första: Vi måste bryta tystnaden! Fred och rättvisa byggs genom samarbete inte genom tystnad. Sveriges representanter, regeringen Reinfeldt och Bildt, måste därför bryta bojkotten av Palestina, börja prata med den demokratiskt valda regeringen och återuppta det svenska biståndet till den palestinska myndigheten.
- För det andra: Vi måste använda EU! Sverige måste mer aktivt använda sin röst i EU, och därför där driva ett slut på bojkotten. Samtidigt som EU måste börja prata med Palestina måste EU mer effektivt använda sina samtal med Israel för att trycka på för återupptagna fredssamtal och ett slut på ockupationen. EU:s handelsavtal, de så kallade associationsavtalen, bör användas som ett rejält påtryckningsverktyg mot Israel, för fred.
- För det tredje: Vi måste peka på orättvisorna! Sverige måste höja rösten i FN för att FN ska bidra till en lösning. Det finns ingen ursäkt för FN att inte agera. Och Sverige måste ta ton mot USA. Det duger inte att Reinfeldt duckar. Under sitt besök hos Bush för några veckor sedan borde han klart och tydligt ha krävt att USA ska sluta backa upp den israeliska ockupationen. Men istället framstod Reinfeldt, vår så kallade statsminister, som ett dresserat husdjur Bush lärt att le mot kameran.

Omvärlden måste agera. Och det är detta som måste göras för att få ett slut på ockupationen och för att nå en fredlig lösning.

* * *

Det går inte att samlas idag och demonstrera för Palestina utan att också nämna de senaste dagarnas händelser på Gaza.

Utvecklingen är oroande. Striderna på Gaza leder inte framåt. Det försvagar Palestina. Och förlänger bara vägen mot fred och frihet. Våldsamheterna måste genast få ett slut. Alla – oavsett vem man är eller var man bor – måste respektera de mänskliga rättigheterna, folkrätten och demokratin. I Sverige och EU, i USA och Ryssland, i Israel och också i Palestina.

Och alla vi som bryr oss om Palestina borde prata med varandra, samordna oss.
Vi ska INTE skjuta på varandra. Vi ska inte tillfångata varandra. Vi ska inte bekämpa varandra. Ändå har allt detta skett den senaste tiden på Gaza.

Istället ska vi jobba tillsammans för fred och frihet. Så att vi än bättre kan försvara mänskliga rättigheter, folkrätten och demokratin.

Den nuvarande humanitära situationen i Palestina, inte minst på Gaza, är oerhört allvarlig. Många är utan mat och vatten. Instängda i Gaza utan möjlighet att röra sig fritt. Omvärlden måste genast hjälpa till med humanitärt stöd, och för att stödja en politisk, hållbar lösning på situationen.

* * *

Kamrater, vänner,
Ockupationen fortsätter. Muren växer. Människor förtrycks. Just nu, precis i denna sekund.
Det är snuskigt hur omvärlden bara låter det fortsätta.
Det är dags att vi agerar. Konflikten går att lösa.
Men det krävs vilja och mod.
Det krävs att vi, Sverige, bryter tystnaden. Att vi använder EU. Att vi pekar på orättvisorna och att vi höjer rösten.

Det gör vi nu här idag, i Vänersborg.
Och nu, Reinfeldt och Bildt: Nu är det er tur! Sluta fega! Se till att använda Sveriges röst!

* * *
Tack för ordet!