5.14.2007

Kapitalismen och rasismen sitter i samma båt (Afrikakonferensen. del 1)

Afrikakonferensen är slut och en del av er som var på konferensen har velat ha mitt invigningstal. Så här är det. OBS: Detta är vad jag skrev som förberedelse, det talade skiljer sig så klart något från det skrivna eftersom det är så trist med upplästa tal.

* * *
SSU:are, kamrater

Vad kul att få träffa alla er ikväll och i helgen. Tack till SSU-distrikten i väst för inbjudan att få invigningsprata här. Det är en stor ära.

* * *
Världen är så sjukt orättvis.
- En miljard människor lever utan tillgång till rent vatten. Samtidigt som vi i den rika världen använder typ sex liter vatten varje gång vi spolar i en toa.
- Varje dag dör 30 000 barn av diarré och andra enkla sjukdomar. De dör eftersom vi i de rika länderna inte delar med oss av världens mat och mediciner.
- Och sedan vi satte oss här inne, för ungefär tjugo minuter sedan, har 20 kvinnor dött av sin graviditet eller i en förlossning. Eftersom de förvägrats vård, varit könsstympade eller utsatts för en hemlig abort. Varje minut dör en kvinna någonstans i världen på grund av att deras sexualitet inte respekteras.

Detta är absurt. Bisarrt. Orättvist är vad det är.
Och människor i de afrikanska länderna drabbas särskilt hårt av världens orättvisor.
- Våra medmänniskor svälter. I Darfur. I Burundi. I städer och på landsbygden.
- Våra systrar och bröder dör av hiv/aids. Och varje dag smittas fler och fler. Varje dag lämnas hål i samhällen efter dom som slits bort.
- Våra afrikanska vänner förtrycks. Under Marockos ockupation av Västsahara. I den egyptiska diktaturen. I Mugabes vanstyre i Zimbabwe. I konflikten i Liberia.
Och alla vet att det är så här. Detta är inga top secrets, inga hemligheter alls, att människor i Afrika lider. Det står i FN:s rapporter, det diskuteras på toppmötena mellan världens presidenter och statsministrar. Ändå struntar många av världens ledare i det.
Saker fortsätter, business as usual, inget händer.

Trots att vi i väst ser att världen lider, att människor dör, så struntar västvärlden i det. Saker får fortsätta. Business as usual. Inget händer.

Varför? Hur kommer det sig?

* * *

Kamrater,
Jag tror att det framför allt beror på två saker: Kapitalismen och rasismen.
Jag tycker att vi ska kalla saker vid deras rätta namn. Och det är just kapitalismen och rasismen som möjliggör för mäktiga intressen att våldföra sig på Afrika.

Sida vid sida. Tillsammans hjälps dom åt. Kapitalismen och rasismen, dom sitter i samma båt.
Tillsammans gör de gemensam sak och suger ut Afrika.

Kapitalismen vill tjäna mer pengar. Och de länder och företag som står bakom bryr sig inte om hur. Det viktigaste för dom – direktörerna och aktieägarna i Lundin Oil, Shell, Coca-Cola och många fler – det är att de kan tjäna rejält med cash.

Men det är inte dom – direktörerna och aktieägarna – som ror, som ror så att svetten lackar.
Utan det är vanliga människor, de fattiga och utblottade. Som tvingas arbeta under vidriga förhållanden, som kedjas fast vid maskiner och inte har rätt att bilda fackföreningar. Vars barn utnyttjas i krig och i gruvor. Människor som tvingas på flykt i spåren av väpnade konflikter i olje- och diamantindustrin.

Och detta globala klassamhälle, där den rika världen suger ut den fattiga, denna rovlystna kapitalism, legitimeras av rasismen. En rasism som genomsyrar hela vår värld. Som leder till att vi i väst skiter i om människor i Afrika dör. I tusental eller miljontals. Det tycks inte spela någon roll för den rika, vita, feta världen. Västvärlden behandlar inte Afrika med respekt, man behandlar inte sina afrikanska medmänniskor som människor. Detta är rasism.

Detta är inget nytt. Vi har sett det förr.
- Det var kapitalism och rasism som var motorn bakom den europeiska ockupationen av afrikanska länder, kolonialismen, på 18- och 1900-talet.
- Det var kapitalism och rasism som drev slavhandeln i USA.
- Och det är kapitalism och rasism som nu, idag, understödjer orättvisorna i Afrika.
Sida vid sida. Tillsammans hjälps dom åt. Kapitalismen och rasismen, sitter i samma båt.

Men detta går att förändra. Som en cool farbror från Ghana, FN:s förra generalsekreterare Kofi Annan, sagt:
Det människan har skapat, kan människan förändra.

Europas ockupation, kolonialismen, i Afrika har stoppats.
Slavhandeln med svarta i USA har stoppades.
Nu är det dags att också sätta stopp för dagens orättvisor i Afrika.

Och detta är vår, den sociala demokratins – socialdemokratins, uppgift. Att förändra världen. Att stoppa kapitalismens framfart, att krossa rasismen. Att skapa en rättvis värld.
Saker får inte bara fortsätter. Det får inte vara business as usual. Något måste hända!

* * *

SSU:are, kompisar,
Det är ju därför vi är här i helgen. För att vi är trötta på hur världen ser ut, och på orättvisor i Afrika. Och för att vi vill förändra detta.
Som en annan, ännu coolare farbror – Sydafrikas förra president, ANC:aren. Nelson Mandela – sa:
Education is the most powerful weapon which you can use to change the world. Alltså:
Utbildning är det mäktigaste vapnet som kan användas för att förändra världen.

Därför applåderar jag, jag tackar, SSU:arna i väst. I Göteborg, Bohuslän, Halland, Södra Älvsborg, Norra Älvsborg och Skaraborg, för att ni har tagit detta initiativ och satt ihop ett rejält program med hjälp av partiet och Palmecentret, samt LO och ABF här i väst. Det har varit roligt att ha fått vara med på ett litet hörn under planeringen och det ska bli en spännande helg.

Ni SSU:are i Västsverige, ni har samlat oss här.
I helgen ska vi skola oss. Utbilda oss som Mandela säger. Om migration, svält och handel. Om olika länder och regioner. Om olika frågor och påverkansmöjligheter.
Sedan är det dags att påverka.
Samla – skola – påverka. Så är ju också vår, SSU:s, paroll.

Vår uppgift är att se verkligheten som den är. Identifiera orättvisorna och hitta lösningarna. Och därefter, vara ett verktyg som vi, unga människor, kan använda att förändra världen med.
SSU ska vara en stark röst för en rättvis värld. Mot förtryck och svält. För frihet, jämlikhet och solidaritet.
Det är till SSU-klubbar, -kommuner och -distrikt som unga ska vilja komma när de vill förändra världen.
Vi ska vara det grymmaste förändringsverktyget som går att hitta.

* * *
Kamrater,
Använd den här konferensen för att diskutera med varandra. Om hur vi kan stoppa krigen. Hur vi kan förändra världshandeln. Hur vi kan främja en global fackföreningskraft. Hur vi kan demokratisera Europa, Afrika och världen.

Passa på att skaffa nya vänner, byt e-postadresser och msn, ät popcorn tills magen spricker och se på film, bli kära och byt idéer.

Efter helgen ska vi sedan accelerera i vårt arbete. Vi måste vara tydliga. Vi ska kalla saker vid deras rätta namn. Och det är mycket som måste göras!
I relation till det denna helg handlar om, Afrika, handlar det framför allt om fem saker. Fem krav vi i SSU ska ställa:
1. Förändra FN och avskaffa de fem permanenta platserna i säkerhetsrådet. Vägen dit är lång, men det är möjligt. Fram till dess måste Afrika ha en permanent plats i säkerhetsrådet.
2. Skriv av de afrikanska ländernas skulder. Satsa på välfärd och demokrati istället för liberaliseringar.
3. Slopa den rika världens jordbrukssubventioner. Starta rättvis handel nu!
4. Avskaffa patenträtten på mediciner som kan stoppa Hiv/Aids. Mediciner ska rädda liv, inte fylla bankkonton i Schweiz. Rätten till liv är oändligt mycket viktigare än någon så kallad rätt till patent.
5. Öka biståndet till minst två procent av BNP. Internationell solidaritet genom bistånd är långt mycket viktigare än Regeringen Reinfeldt skattesänkningar!

Detta ska vi demonstrera och artikulera. Kräva av partiet och våra riksdagsledamöter. Vi ska protestera mot regeringen, mot kapitalismen och rasismen i världen. Vi ska samla unga för detta, på skolor och på arbetsplatser.
Fundera på vad du kan göra.
En av sakerna jag ska göra är att ta upp det i partiets internationella rådslagsgrupp. Där ska jag berätta för Jan Eliasson, Margot Wallström och de andra vad vi i SSU tycker. Till dom ska jag så klart ta upp en massa andra saker också. Som att ockupationen och isoleringen av Palestina måste stoppas nu. Att USA inte ska få fortsätta bryta mot folkrätten och att en internationell miljöbrottsdomstol måste inrättas.
Vad tycker du att jag ska ta upp? Vad tycker du är viktig att Jan, Margot, Pagrotsky, Lena Hjelm-Wallén och de andra i gruppen får reda på? Det vill jag veta, så att jag kan ta med mig det. Så kom gärna och säg det till mig, eller maila eller ring.

Vi, SSU, ska vara ett verktyg för förändring. Vad ni gör i er klubb eller kommun spelar roll. Du gör skillnad!
SSU:s uppgift är att få socialdemokratin, arbetarrörelsen, att lyssna på Spindelmannen. För Spindelmannen är smart, ärlig och trogen sitt hjärta. Hans motto är: Med stor makt följer stort ansvar.
Och vi i västvärlden, och i arbetarrörelsen, har stor makt.
Låt oss nu också ta vårt ansvar!

* * *

Friends, comrades,
I would also like to use this opportunity to warmly welcome our comrades and friends from Namibia and South Africa. It is a great pleasure, and honour, for us to have you here. We are looking forward to spend this weekend with you and exchange ideas and inspiration. There are so much for us to learn from your experiences and knowledge. Thank you for coming all this long way to us!

* * *

Vänner,
Världen är orättvis
Vi måste förändra den
Saker kan inte fortsätta som idag. Det får inte vara business as usual. Något måste hända.
Det är på oss det beror. På dig och på mig

Så vänner och kamrater,
Ha en fantastisk helg. Jag ser fram emot diskussionerna, tankarna och idéerna. Och på vårt fortsatta arbete.
Tack för ordet.