5.29.2007

Innehållsrika dagar - globalt i Gbg, Palestina i Trollywood, förbundsråd i Sverige

Globalkonferensen blev väldigt, väldigt lyckad. Det var hur kul som helst att träffa gamla och nya vänner, inspireras av bra talare och kloka diskussioner, och att få en massa kraft av allt engagemang som sprudlade. LSU och Folk och Försvar hade fått ihop ett jättespännande program med många medverkande medlemsorganisationer (Sveriges Unga Muslimer, RFSL, CISV och en massa, massa fler), internationella gäster (från bland annat Kambodja, Filippinerna, Colombia, Kenya, Kirgizistan) och intressanta föreläsare (bland andra Masoud Kamali, Robert Brown, Magnus Jörgell, Diskrimineringsombudsmannen och Cecilia Malmström). Och så är Världskulturmuseet så himla fint också. Med cool konst och intressanta utställningar. Jonas från Ung Media och Tellus Magazine skötte en blogg från konferensen. Där kan du läsa en del om vad som hände och sas. Och se bilder från helgen. Det var också spännande att få vara konferensens huvudmoderator. Vilken upplevelse. Vid avtackningen fick jag en jättefin bok. Beth O'Donnells tankeväckande Angels in Africa. Tack! Den rekommenderas varmt. Tack LSU-Richard och F&F-Lars för den fina flamingon också.

Och igår, måndag, var jag hos SSU:arna i Trollhättan och Norra Älvsborg för att föreläsa om Israel/Palestina-konflikten. Tack Jakob, Stina och ni andra för inbjudan! Det var verkligen kul att få träffa er, prata politik och bolla idéer. Och vad roligt att så många kom! Vi ses ju snart igen! Fram till dess, lycka till med verksamheten - med opinionsbildningen för Palestina, skolbesöken och den eventuella knapp-/sjalförsäljningen! Det var också kul att få diskutera skoldemokrati och elevinflytande där i slutet av mötet. Vi i SSU måste stå upp mot Major Björklunds försämringar och vi ska vara landets bästa elevfackliga organisation.

Trollhättan - grym stad. SSU Trollhättans lokaler var hur fina som helst. Mäkta imponerande. Och Trollhättans gatuskyltar är också de något alldeles extra. På baksidan av en av dem på stora gågatan var det en stor, heltäckande bild på Fares Fares i filmen Cops. Förvånande men fint! Och det stora k-märkta galleriet mitt i stan var fint grönt.
Alltså, Trollywood stannar i mitt hjärta.

Under de senaste veckorna har jag pratat med många SSU:are från olika håll. Om olika internationella frågor (mycket diskussioner om Mellanöstern, FN och fattigdom) och om regeringens sjuka politik (mycket om Bildt, Reinfeldt och Olofsson). Och om hur vi SSU:are på ett än bättre sätt kan organisera oss för att bedriva den bästa verksamheten och politiken. Många jag har pratat med gillar idéen om ett förbundsråd eftersom det skulle kunna vitalisera SSU och stärka gemenskapen i vårt förbund. (Har skrivit om detta tidigare. Förbundsrådet innebär kortfattat att man skapar ett råd där varje SSU-distrikt har förslagsvis två representanter, och att rådet möts minst två ggr per år. Förbundsrådets syfte skulle kunna vara att vara en arena för distrikten att använda för att kontinuerligt diskutera och påverka SSU:s politik och verksamhet, lyfta idéer och starta samarbeten över distriktsgränserna. Förbundsrådets syfte skulle också kunna vara att förbättra kommunikationen mellan distrikten och mellan distrikten och förbundet. Detta var väldigt kortfattat...) Det är kul att många ute i landet gillar idéen och att det därför säkert kommer att diskuteras på kongressen i augusti. Jag tror att ett förbundsråd skulle vara ett steg i rätt riktning för att utveckla och stärka vårt ungdomsförbund.

Nu ska jag iväg och äta kvällsmat med en av världens bästa kompisar! Vi hörs snart!