5.02.2007

Första maj! Talet (Del 1)

En del har efterfrågat mitt förstamajtal, här är det. OBS: Detta är vad jag skrev som förberedelse, det talade skiljer sig så klart något från det skrivna, så lyssna gärna på det via länken på Barometern/OT:s hemsida.

Vänner, Vad roligt att vara här. Tack SSU Kalmar län för inbjudan.
Jag vill börja med att citera en viktig förebild, Spindelmannen:

Han säger: Med stor makt följer stort ansvar.

Spindelmannen är trogen sitt hjärta. Han vill förändra världen.
Hans ledord är just detta: Att med stor makt följer stort ansvar.
Tänk om vi socialdemokrater kunde vara lika smarta som han.
För samhället är så sjukt orättvist, och samhället behöver oss, en ansvarsfull arbetarrörelse.
* * *
Många är de unga som förnedras av klass-Sverige idag. Som skäms för att de inte har råd att följa med på skolresan. Som knappt kan flytta hemifrån eftersom det är så svårt att hitta en egen lya, och när man väl gör det är det svindyrt. Det svenska klassamhället slår hårt.

Samtidigt lider miljoner unga i det globala klassamhället. Varje dag dör 30 000 barn av diarré och andra enkla sjukdomar. De dör eftersom vi i de rika länderna inte delar med oss av världens mat och mediciner. Detta är absurt!

Och detta är vår uppgift. Att stoppa klassamhället, bygga social demokrati – lokalt och globalt. Det ska vi använda vår makt till. Vi ska vara ett verktyg för förändring.

Det tycker i alla fall jag. Det var därför jag gick med i SSU på högstadiet. Jag var less på orättvisorna i skolan, på krigen, och på miljöförstöringen. Jag ville förändra. Och det fick jag här i Kalmar län, och i Oskarshamn. Internationella solidaritetsprojekt, fackliga kampanjer, kommunbudgetar, studiecirklar och demonstrationer.


Jag är stolt över mitt partimedlemskap. Jag är djupt förälskad i våra värderingar om allas lika rätt. Och socialdemokratin har gjort så mycket bra genom åren.
Men det var då.
Vårt existensberättigande finns inte i vad vi har gjort. Utan i vad vi gör.
Hur vi förmår förändra världen idag. Hur vi lyckas skapa ett rättvist samhälle imorgon.

* * *
Och vänner, förstamajfirare, samhället behöver oss.
Vi har särskilt en viktig uppgift framför oss: Att stoppa Reinfeldts nedsågning av välfärden.

För Reinfeldt går nu loss med motorsågen och sågar ned välfärden. Bit för bit beskär han vår gemensamma trygghet. Bit för bit ökar klyftorna mellan människorna. Klumparna i mångas magar blir fler och större. Mammor och pappor vänder på slantarna. För varje gren av välfärden Reinfeldt kapar av är det några som faller långt, långt ned.

Bland annat sågar Reinfeldt sönder a-kassan. Och särskilt mycket försämrar han vår, ungdomars, A-kassa. Reinfeldts mål är tydligt, han vill skapa ett juniorlag på arbetsmarknaden. Ett juniorlag med sämre villkor och lägre löner som han vill använda för att dumpa allas löner med. Och detta gör han – den rike Reinfeldt – för att kunna sänka fastighetsskatten för sina polare i glansiga skor i Stockholms villaförorter. Det kan vi inte acceptera! Han tar från vårt gemensamma för att ge till de rika. Och det är framför allt miljonärerna i Djursholm som tjänar på det. Det kallas strategisk högerpolitik!

Samtidigt som Reinfeldt sågar reser Bildt runt i världen för att inspektera sina ekonomiska intressen. Olja, amerikansk industri, gasledningar, säkert något mer. Istället borde han ägna sig åt viktig politik:
- Han borde varje dag kritisera Israels ockupation av Palestina, och börja prata med dom demokratiskt valda palestinska ledarna. Ockupationen och isoleringen måste få ett slut, fredssamtalen måste återupptas. Fred och säkerhet i Mellanöstern är möjligt!
- Han och Sverige borde erkänna Västsahara! Marockos ockupation måste få ett slut.
- Han och regeringen måste höja biståndet! Bistånd till världens fattiga har sänkts för att betala svenska skattesänkningar. Cyniskt, är vad det är.

Reinfeldt sågar och Bildt reser och ingen bryr sig om miljön trots att klimathotet är ett faktum. Reinfeldt säger att han inte tycker att regeringen behöver göra något. Istället hänvisar han till marknaden. Typiskt högern att vilja bli valda men sedan ändå inte göra annat än lämpa över all makt till marknaden. Det är fel! Regeringen måste ta ansvar.
- För att den som står för stora utsläpp också ska betalar.
- För att staten ska satsa på att utveckla hållbara alternativ.
- För att Sverige ska gå före internationellt och jobba för att en internationell miljöbrottsdomstol inrättas.

* * *
Kamrater,
Vi ska protestera mot regeringen Reinfeldts försämringar, men vi ska också presentera ett trovärdigt alternativ, en egen politik som håller. Det ska handla om alla människors rätt oavsett kön, plånbokstjocklek, hudfärg eller sexualitet. Det är framför allt två områden vi måste se över:

För det första handlar det om skolan. Skolans uppgift är att vara en plats för lärande och utveckling. Unga vill ha kunskap. Och vi unga har rätt till kunskap. Men dagens skola håller inte alltid måttet. Därför måste skolan förbättras. Det handlar om att alla unga ska få plats och att skolan ska gå i takt med samhället.

För det andra handlar det om den så kallade integrationspolitiken. Många svenskar har svårt att få en bostad eller ett jobb på grund av sitt efternamn eller sin näsa. Trots att vi bott här i Sverige flera år och är människor som alla andra diskrimineras svenskar med invandrarbakgrund varje dag. Inom politiken kallas detta ofta för ”integrationsproblem”. Det är skitsnack, jag kallar det rasism. För jag tycker att vi ska kalla saker vid deras rätta namn. Problemet är inte människors bakgrund. Problemet är när människor diskrimineras på grund av sin bakgrund. Det är dags att vi städar undan rasismen!

* * *
Vänner,
Vi ska protestera mot regeringens försämringar och presentera alternativ.
Men för att fixa det måste vi shejpa upp vår rörelse.
Därför måste vi ständigt vara i rörelse. Inte bara när vi kickas ur Rosenbad. Därför måste vi lyssna på Spindelmannen. Vi måste inse att med stor makt följer stort ansvar. Och vi socialdemokrater har makt, därför måste vi ta ansvar.

Tillsammans kan vi fixa det här. För till skillnad från Spindelmannen så finns vi på riktigt. Vi ska inte bara vara några man ser på TV, läser eller hör talas om. Nej, vi ska finnas livs levande i människors vardag. Så att fler vill och kan, och får, komma med oss. Det är på oss det beror.

Frihet, jämlikhet och solidaritet. Det är de bästa värderingarna. Låt oss se till att vi är just de företrädare våra värderingar förtjänar.

Tack för ordet.