5.20.2007

Falköping rockar

Det var hur kul som helst i Falköping i fredags! Mycket folk, bra stämning, go musik. Bra jobbat SSU Falköping! Här är mitt tal som jag använde vid invigningen. OBS, som vanligt: Detta är vad jag skrev som förberedelse, det talade skiljer sig så klart något från det skrivna eftersom det är så trist med upplästa tal.

* * *

Hej Falköping, mår ni bra?

Vad kul att vara här ikväll. Vad är bättre än musik, gamla kompisar, nya vänner och en skön vårkväll som den här? Musik gör skillnad. Musik ger styrka. Musik är viktigt i kampen för en annan värld. Det är därför vi är här ikväll.

Det finns många exempel på låtar som spelat roll. En av dem, en låt som betytt mycket, inspirerar många, är av Bob Marleys låtar. Den som säger:
Get up stand up
Stand up for your right.
Get up stand up
Dont give up the fight.

Det är viktigt. Det måste vi komma ihåg nu. I moderaternas Sverige. Att stå upp för våra rättigheter, att slåss för våra rättigheter. För vi unga har rättigheter. Glöm inte bort det.
Inte sällan pratar makthavare om att det är viktigt att satsa på unga, dom säger att det är viktigt för att "unga är framtiden". Struntprat. Unga är inte bara framtiden! Vi unga existerar här och nu! Vi har rättigheter idag, inte bara imorgon.


Därför måste samhället satsa på unga. Det är viktigt. Särskilt nu när statsminister Reinfeldt, tillsammans med sin regering gör allt för att försämra för oss unga. Och för att öka klassklyftorna. Reinfeldt är direkt ungdomsfientlig.

Han snackar om att ”vanligt folk” ska tjäna på hans politik. Men det är bara snack. Reinfeldt vill sänka både fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Och vilka är det som tjänar mest på det? Knappast är det ”vanligt folk”. Knappast är det vi unga. Utan det är Reinfeldts rika polare i Stockholms snajsiga villaförorter. Det är framför allt dom som kommer tjäna kosing på det. Mångmiljonbelopp. Det är dom rikas bankkonton som kommer att svälla än mer nu när dessa skatter sänks.
Det är inte vi unga. För vi betalar varken förmögenhets- eller fastighetsskatt. Varför? För att vi varken har förmögenhet eller fastighet.
Ändå påverkas vi av skattesänkningarna. Negativt. När Reinfeldt sänker skatten tar han pengar från vår skola och vård. Därför drabbas alla vi. Du och jag. Helt sjukt. Reinfeldt tar från vårt gemensamma, från oss unga som inte mycket har – för att ge till dom rika. Fel! Helfel!
Vi unga har rätt till en bra välfärd, till ett bra liv. Därför står vi upp mot Reinfeldt och högerregeringen. Och för våra rättigheter.

Och Maud Olofsson. Ni vet hon Centerpartiets ledare, som nu är näringsminister, hon vill också försämra för oss unga.
Hon tycker att det ska bli enklare att sparka oss unga från våra jobb. Hon vill både försämra våra rättigheter på arbetsmarknaden och våra löner. Och genom att göra unga människor ”billigare” vill hon sänka lönerna för alla. Genom att helt enkelt dra ned lönerna för alla i hela Sverige. Fel. Helfel! Därför är det så viktigt att alla som jobbar, går med i facket. Så att vi tillsammans kan stå upp för allas rätt till bra löner och schyssta arbetsvillkor.
Vi unga har rätt till bra jobb och rättvisa löner. Därför står vi upp mot Olofsson och högerregeringen. Och för våra rättigheter.

En annan i regeringen som vill försämra för oss unga är skolminister Björklund. Folkpartisten Major Björklund.
Han vill minska, ta bort, elevers möjlighet att få vara med och bestämma i skolan. Bland annat vill han ta bort alla skolstyrelser med elevmajoritet. Och så vill han införa ordningsbetyg. Alltså betyg på hur du uppför dig.
Skolan är vår, vi ungas, arbetsplats. Vi har rätt att vara med och bestämma över den. Det kallas demokrati. Skolan måste genomsyras av demokrati precis som alla andra delar av samhället. Vi elever måste få vara med och bestämma över vår utbildning, vår skola och vår framtid.
Vi unga har rätt till vår skola och till demokrati. Därför står vi upp mot Björklund och högerregeringen. Och för våra rättigheter.

* * *

Vänner, Vi ska ta hjälp av musiken för att fixa att stå upp mot regeringens ungdomsfientlighet. För att protestera mot de ökade klyftorna.

För att stå upp för att vi unga har rättigheter. Här och nu. Inte bara imorgon.

För glöm aldrig bort att du har rättigheter.
Låt ingen sätta sig på dig eller på någon annan för den delen.
Kom ihåg Bob Marleys ord:

Get up stand up
Stand up for your right.
Get up stand up
Dont give up the fight.

Ha en skön kväll! Tack för ordet, och för uppmärksamheten!