5.14.2007

Blåslampa och förändringsverktyg (Afrikakonferensen del 2)

Afrikakonferensen är nu slut. Och det har verkligen varit en toppenhelg. Viktiga diskussioner, spännande tal, nya vänner, sena nätter, mycket musik, nya idéer och projekt.

Tack alla SSU:are som var där och deltog! Och tack till SSU-distrikten i väst som har gjort ett grymt jobb med att rodda allt detta. Knappt 300 deltagare, coola föreläsare, massor av delseminarier. Det har verkligen varit kul att få hjälpa till med detta. För det är precis sånt här SSU ska göra. Verksamhet och politik. Vi ska samla unga för frågor som är viktiga. Diskutera samhället och världen. Och: Förändra det som är fel i samhället och världen.

Det var bra att partiet fanns så starkt närvarande. Jan Eliasson, Jan O. Karlsson, Ann Linde, Kent Härstedt, Joe Frans, med flera. Så att de fick höra vad vi SSU:are tycker. För vi måste bli tydligare och skarpare i vår argumentation gentemot partiet. SSU:s roll är att se verkligheten som den är, identifiera orättvisorna - peka ut dem och göra allt vi kan för att partiet också ska se det vi ser och vilja förändra det vi vill förändra. Vi ska vara en blåslampa. Och ett förändringsverktyg. Inte ett bekvämt ungdomsförbund som bara säger det som "passar sig".
Därför tyckte jag också om helgen. Vi artikulerade det vi tyckte och tillsammans tryckte på partiet. I seminarier, i de stora paneldiskussionerna, i enskilda samtal. I den panel jag modererade, när Jan och Jan satt på scen samtidigt på lördagseftermiddagen, fick vi tillsammans fram en hel del tack vare kloka frågor från er i publiken. Där fick Jan E verkligen höra vad vi i SSU tycker om Västsahara. Bra!

Så ska vi jobba. Vi ska påverka.

Jag hade äran att få invigningstala i fredags. Vilken känsla det var i det stora tältet! Massor av energi, applåder och vilja. Det var elektrifierande som en sa! Mitt tal har efterfrågats så jag har klistrat in det i en blogg nedan. Riktigt härlig känsla var det. Tack!

Nu startar det viktiga påverkansarbetet. Vi ska lobba på makthavare för våra krav (fem av dem finns i talet nedan), protestera mot regeringens sjuka politik och driva egna projekt. Vi ses och hörs!

1 Comments:

Blogger Lasse said...

Hej Laila, hoppas allt är bra. Jag han inte säga hej då, vi skaraborgare åkte tidigare än planerat så det blev lite stressigt.
Jag tror Lidköping skickar lite folk till Lokatt på fredag, isåfall så ses vi då=)
Tänkte på det här med Västsahara, har Bildt uttalat sig om hurvida det ska erkännas eller inte? Det var delade meningar om hans intresse i den frågan under seminariumet. Ha det bra!

5/14/2007 11:28 em  

Skicka en kommentar

<< Home