3.30.2007

SCRAP CAP! Use Pascal Lamy?

Pascal Lamy (director-general of WTO) var har pa kongressen och valde att tala kring temat:

"How do we cope with market capitalism? "
Han menade att detta ar huvudfragan for socialister och socialdemokrater. Och att manga under 1900-talet investerade mkt tilltro till det socialistiska blocket, men att vi nu anda ar kvar vid samma fraga idag: "How do we cope with market capitalism? "

Han gav tva forslag pa svar:
1) Push for more EU integration
2) Spread the experiance of EU cooperation to other regions in order to create a system of global governance

Han diskuterade kring dessa fragor och om varldens framtid som en framtid for globala elefanter. For USA, Ryssland och Kina. Och for EU? Finns sa klart mkt att saga om detta, och huruvida det ar mojligt eller inte, men framst vill jag ta upp vad han sa om CAP.

Jag fragade honom om hur WTO kan bidra till att stotta vart, europeiska unga socialdemokraters, arbete for att reformera (och skrota!) EU Common Agricultural Policy (CAP, EU:s gemensammajordbrukspolitik). Eftersom CAP forstor for valfard och demokrati i bade EU och andra lander. (Tidigare hade han ocksa pratat om vikten av att utveckla demokratin i EU. Och sa vidare.) Hans huvudpoang i det han sa var:

"The parts of the CAP that are trade distorting for developing countries must be changed."

Han lyfte bland annat vikten av att bli av med exportsubsidier och hoga tariffer har och dar. Och att EU ar pushade av WTO att forandra dessa saker. Vidare menade han att jordbruksfragan inte star hogst upp pa WTO:s dagordning pga de industrialiserade landerna utan pga utvecklingslanderna (hans uttryck).

Hmmm.... vart att fundera pa. Men vart att notera ar vad han ocksa sa under sitt tal och diskussion med oss:

"WTO is a member based organisation."

Och da kan vi ju fraga oss: Vilka ar medlemmar i WTO...

Pakito diz ola a todos! ("Pakito sager hej till alla!" - Fransisco, Pakito, Andre, sitter ocksa i ECOSY:s presidium och halsar till er alla. Han valde sjalv den grona fargen.)

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

hi dear!
muchos besos! and keep the spirit ok? ;-)

4/02/2007 3:37 em  
Blogger Laila said...

Prometo ;) U 2! Speak to u soon. Besos,
Laila

4/02/2007 7:13 em  

Skicka en kommentar

<< Home