10.13.2005

Vuxenskap = gåta

Roibos i halsen, Mauro Scocco i öronen, den vackraste kastanjen i brunt guld i handen - en höstig dismorgon framför ögonen. Inte kan det bli bättre? Så kände jag verkligen när jag gick till jobbet i morse och så har detta också blivit en toppendag. Kastanjer för verkligen tur med sig som de gamla goglogerna brukar säga.

Nåväl, jag har funderat på det här med vuxenskap. Jag tror att den skarpa ram vi idag definierar åldern i inte är helt korrekt (vad som nu är det i denna värld): En del är vuxna redan som små - en del av dem kallas lillgamla - och när de blir vuxna fortsätter de vara som de alltid varit - d.v.s. vuxna. Så för dem sker ingen egentlig förändring. Och så finns det de som alltid är som barn - både som barn och vuxna. Vari ligger då förändringen? Hela den här grejen med att definiera ålder känns lite märklig tycker jag. Åldern är bara ännu ett sätt att definiera människor för att man inte orkar/vågar/vill lära känna människan. Jag ska inte gå så långt som att jämföra åldersaspekten med kön. Detta eftersom kön varken har med tid eller rum att göra - och tid ändå i alla fall har med tid att göra. Ändå är någon typ av jämförelse i alla fall inte helt fel.

Åldern är ett mysterium inlindat i en gåta.

2 Comments:

Anonymous kas said...

Om man ser kroppen som ett fordon och hjärnan som en förare så är det faktiskt så att föraren har ett sätt att åldras och fordonet ett annat , min förare tror att han är 25 år fast fordonet hunnit bli 59, patetiskt.

10/13/2005 6:06 em  
Blogger Laila said...

I helgen satt jag sammanlagt mer än nio timmar på buss, tre timmar o bil och fyra timmar på tåg. Då tänkte jag mycket på det jag hade läst att du skrivit här ovan.

Det stärker mig bara i min tro att tiden inte är så enkel som måttstock på vad vi bör känna, vilja, önska, förmå. Visst är tiden (åldern) kanske det bästa mätmetoden vi har idag, men den är ändå väldigt vag och ungefärlig. Tyvärr inser inte samhället alltid det - normer är allt för ofta åldersrelaterade. Fast både samhället och normer skapas ju av oss människor så nog går de allt att förändra.

Hur som helst: Jag tycker du ska sluta räkna i år. Både vad gäller förare och fordon.

10/18/2005 8:49 fm  

Skicka en kommentar

<< Home