7.08.2005

Vi hotar också demokrati och öppna samhällen

Min vän som arbetar i det brittiska parlamentet kunde inte lämna byggnaden igår. Hon kunde inte meddela sig per telefon eller ta reda på hur hennes familj och vänner mådde. Men hon lever.

Jag säger det som alla säger: Det fruktansvärda som genomfördes i London igår är ett hot mot demokratin och vårt öppna samhälle.

Men låt oss försöka också gå bortom detta och den exakta politiska korrektheten.

Det sätt vi lever på här i väst - med ett enormt välstånd som i mångt och mycket grundar sig på en utslagning av ekonomiskt fattiga människor och samhällen, en orättvis världshandel och ett ödeläggande av vår jords biologiska mångfald - det är ett hot mot demokratin i andra delar av världen.

Vårt sätt att leva utgör en del i den förtryckande struktur som håller nere miljontals människor världen över, särskilt i Afrika. Detta legitimerar givetvis inte att bomber sprängs i New York, Madrid eller London. Detta resonemang har faktiskt inte mycket med dessa bombdåd att göra. Det är egentligen en annan historia. Varför jag ändå vill skriva om det är för att det både är tragiskt att vårt samhälle hotas av icke-demokrater och att vi själva hotar demokratin - och att det senare aldrig uppmärksammas.

Religiösa extremister hatar demokrati. Men det gör inte vi - därför borde vi se till att göra allt vi kan för att stötta öppna demokratiska samhällen i alla delar av världen. Det innebär bland annat att ändra våra levnadsmönster.

3 Comments:

Anonymous Magnus said...

Jag tror det är viktigt att försöka förstå orsaken till spänningarna i världen och vara beredd till förändring. Därför är varje röst, som din, viktig och gör tusenfalt större nytta i kampen mot terrorism än den mängd megaton TNT som vräks över den fattiga världens städer och byar.

7/10/2005 9:07 em  
Blogger Laila said...

De där supermängderna av TNT vräks dessutom inte bara i kamp mot terrorim utan även för att bevara kapitalismen. På sätt och vis går det ju hand i hand.

Kan inte låta bli att citera "Alla tillsammans", som (lite blödigt kanske) är en av mina favoriter bland arbetarrörelsesångerna:

"De bomber som fälls över hyddor och fält,
och det gift som vi får i vårt bröd.
En värld som är fylld utav så mångas svält,
och av några fås överflöd.

De fattiga satarna suger man ut
och magnaterna tar och dom spar.
När ska väl en gång orätten ta slut -
det finns ändå bara ett svar.

Alla tillsammans, tillsammans för människans rätt,
vad vi gör är vad vi ska och bör. Och ingen ska stå utanför."

7/11/2005 9:58 fm  
Blogger Roger said...

hehe...

Sången föder söta minnen från typ kongressen -93 eller -95 eller nått. När kongressen på avslagit att vi arbetade mot kapitalismen och Karl Petter sedan ledde allsången på Alla tillsammans. Han rodnade lite sött när han klämde i med "människor lider var eviga dag, de lider av kapitalism"...

7/12/2005 5:56 em  

Skicka en kommentar

<< Home