7.02.2005

Studiebesök på Östermalm - utomhus

Har precis varit på promenad på Östermalm eftersom jag vill lära mig mer om Stockholm innan jag flyttar härifrån. Det kändes som att vara på studiebesök (det gör i och för sig hela min vistelse här i huvudstaden, men detta gjorde det alldeles särskilt mycket).

Jag kom att tänka på Kullenbergs "Överklassen i Sverige" och tackade svensk modern historia för att den svenska adelns domäner och traditioner är hyfsat utrotningshotade. Tack och lov för att de är utrotningshotade och inte fridlysta. Jag hoppas att det också en dag, ju förr desto bättre, blir fallet för den kungliga familjens domäner och traditioner.

På Linnegatan hängde Financial Times och dinglade på en vågrät dörrhandtagsstång. Precis som Metro brukar hänga och dingla på de gula väggstängerna i tunnelbanevagnarna.

Som en oas i den torra öknen reste sig Historiska Museet där mitt bland alla stenborgar. Det erbjöd välfärdssveriges fria inträde till museet, gratis toa och gott vatten. Jag hörde till och med ett par prata blekingemål om bilar - man är glad för det lilla när man fått nog av överklassens territorium.