7.19.2005

Kärnfamiljsrabatt på Shell - konservatismens fäste

För en tid sedan trädde ju en ny lag i kraft om att butiker inte får sätta könsdiskriminerande priser. Varje dag till och från jobbet passerar jag en stor Shellmack. Utanför står en rejäl skylt som berättar om erbjudandet att man där kan köpa en liten barnmeny med korv och dricka till rabatterat pris (10 kronor) om man köper två vanliga menyer (sallad- eller korvmeny). Snacka om diskriminerande prissättning. En ensamstående förälder köper ju knappast två vuxenmenyer och kan ju då heller inte få barnmenyn till rabatterat pris utan måste köpa det till fullpris (ca. 20 kronor). Erbjudandet är en tydlig kärnfamiljsrabatt!

Fast å andra sidan är det ju inte många ensamstående föräldrar som har råd att äta ute och gå och köpa mat på mackar. I alla fall inte om de har hela försörjningsansvaret.

Kvinnor har tagit sin in i den politiska och adminstrativa sfären vilket de senaste decennierna fått mer och mer effekt på svenskt politiskt liv. När det politiska livet anpassas för att också möjliggöra för ensamstående föräldrar att på ett enklare sätt kunna delta kanske också denna prisdiskriminering försvinner på initiativ av ett gäng nitiska tjänstemän. Vem vet.

Fast om så sker kommer nog alla svenska Buttiglioni-wannabes att gå i taket. Inte så mycket för att den så kallade fria prisbildningen än mer kringskärs utan på grund av att det är ännu ett steg mot den priviligerade kärnfamiljens likställning med andra familjekonstallationer. Hehe.

2 Comments:

Anonymous Peo said...

Jag kan inte annat än instämma. Det är bara att gratulera den som växt upp i en fungerande kärnfamilj. (Jag är förresten en sådan, grattis på mig...) Men en familj som inte fungerar som den ska kanske måste splittras; alla inblandade kanske mår bättre i längden av det.
Alla familjekonstellationer som formar människor som mår bra och kan älska måste få lika värde.

7/19/2005 9:04 em  
Anonymous Markus "LAKE" Berglund said...

Men å andra sidan har ju många taxibolag infört singelrabatt (vissa som ersättning på tjej-taxta, andra hade det tidgare) Denna singelrabatt måste ju också självklart bekämpas då, om man ska vara konsekvent? För att de som är ett par inte ska känna sig diskriminerade.

Nej, låt företag prissätta som de vill. Om Shell vill locka till sig barnfamiljer- fine, men vi som inte ingår i en familj som består av två vuxna och ett barn kanske kommer att välja ett annat ställe att spendera våra hårt framkämpade (och beskattade) pengar?

7/21/2005 11:29 fm  

Skicka en kommentar

<< Home