7.06.2005

Gråa nyanser i Sverige skapar grått Europa

Scenen är ett vitt rum med ett skrivbord placerat i mitten. Skrivbordet ser precis ut som ditt och bakom sitter en mörk kvinna i 30-årsåldern som arbetar. Telefonerna ringer och datorn plingar ständigt till av nyinkomna mail. En radio står på någonstans i bakgrunden.

Det knackar på dörren och en ung man stiger in. Han är välkammad och verkar känna alla nyanser av grått som han är klädd i från topp till tå. Glasögon balanserar på nästippen.

[Den unge mannen]
- Var är Jochen? Jag skulle behöva få tag på honom för att diskutera lagrådets kommentar till den senaste utredningen om Europas effekter på vår korvindustri?

[Den mörka kvinnan]
- Han är bortrest på semester och går att nås, i nödfall, via sms.

- Just det, han är i Europa va?

- Ja, det är han. Men det är ju å andra sidan vi också. Han befinner sig just nu i Ungern. Jag kan försöka nå honom, men du måste vara mer precis. Vad menar du med "Europa" och hur definierar du "vår".

[Mannen harklar sig.]

- Jaha, jag tror att du inte riktigt förstår. Det är bäst att jag kontaktar honom själv.

[Mannen smiter ut och det låter precis som ett par råtttassar mot det nypolerade golvet. Kvinnan lyfter sin telefon och ringer sin chef och de skrattar båda gott åt saken.]

/// *** ///

Fortfarande råder en stor distans mellan Sverige och Europa. När ska Sverige, med allt vad det innebär, inse att vi tillhör något större. Att vi inte bara är en ö som kan klara oss själva. Att vi både hör till Europa och världen. Och när kommer alla svenska myndigheter och departement förstå det?

UNE AUTRE EUROPE
POUR UN AUTRE MONDE

Så löd det franska socialistpartiets ungdomsförbunds valbudskap inför Europaparlamentsvalet förra året. "Ett annat Europa för en annan värld." Fransmännen är kanske inte de största internationalisterna, med sin imperialistiska historia nog så levande, men här var det fullträff.

Ett annat Europa måste nås för att kunna skapa en annan värld. Och Sverige är en del av Europa och berörs lika mycket av denna enkla, men svåruppnåliga, utsago.