7.01.2005

Glastaket över Istanbul sprack

(Veckokolumnen i Östra Småland 1 juli)

Nötterna var fortfarande lite varma och hon kände saltkorna mot handflatan när hon tog en näve av de rostade kärnorna. En och en la hon dem i munnen medan hon fortsatte diskussionen om den armenisk-turkiska konflikten med den unga mannen från Balkan. Han vräkte i sig nötter medan han avbröt henne och sa:
- Du borde inte äta de där, du har fin kropp, men du kan bli tjock på grund av nötterna. Förresten, är det där din naturliga hårfärg?

Situationen svajar till. Över relingen ser hon Bosporens svarta vatten omgiven av asiatiska Istanbul på den ena sidan och de europeiska delarna av Turkiet på den andra. Den sammetssvarta natten välver sig kring dem och båten fylld med unga socialdemokrater från Balkanområdet fortsätter guppa fram som en flytande jättelysmask i mörkret.

Plötsligt får hon svindel och känner att något trycker hårt mot skallen, hon vänder ansiktet uppåt och ser hur hela det ömtåliga glastaket rämnar ner över henne. De vassa glasbitarna skär över hela hennes kropp och sprättar upp kindben och känslor. Med stoltheten skadad och hennes politiska ådror uppskurna till bredden fortsätter hon diskussionen så blodet stänker ner den unge mannens babyblå skjorta. Men nu handlar diskussionen inte längre om hur Armenien och Turkiet ska kunna nå försoning utan om människovärde och respekt. Också för kvinnor som vill engagera sig politiskt.

Som kvinna är det enkelt att slå i glastaket – mig händer det titt som tätt. Särskilt på internationella möten där män inte är vana vid att se på kvinnor som människor som också vill påverka sin framtid och därför engagerar sig politiskt. Känslan av de vassa glasbitarna mot huden är sårande men befriande. De tar bort den tryckande falska föreställningen om att det råder jämställdhet och att alla blir bemötta på ett respektfullt sätt oavsett kön. De öppnar upp för en diskussion om människovärde som går långt djupare än FN-resolutioner.

Förra helgen var jag i Istanbul på IUSY:s Balkan Round Table. IUSY – International Union of Socialist Youth – är världens största politiska ungdomsrörelse som samlar cirka 150 socialdemokratiska ungdomsförbund i mer än 100 länder. Balkan Round Table ger unga socialdemokrater i Balkanregionen möjlighet att träffas och diskutera sin regions framtid. Sedan starten 1997 har SSU varit med och arrangerat detta omtyckta forum. Ungdomar som levt i krigets ruiner och fördomarnas våld har getts möjlighet att samlas och inse att vi alla är människor som strävar efter samma mål: fred och välfärd. Helgens möte var fyllt av viktiga diskussioner; hur samarbetet kan fortsätta, om minoriteters rättigheter och Turkiets väg in i EU. De ständiga och omfattande diskussionerna om jämställdhet kommer jag dock alltid att minnas.

Ojämställdhetens, sexismens, glastak måste spräckas. Ingen förtjänar att leva sitt liv i ett kvavt växthus. Det är upp till alla att slå sönder de väggar som hindar män och kvinnor från att leva sida vid sida – både de som befinner sig innanför och de som står utanför.

Laila Naraghi
kommer från Oskarshamn och sitter i SSU:s förbundsstyrelse