10.25.2008

Hemma från Tbilisi, med ny TV

Veckan i Azerbajdzjan och Georgien var toppen. Först ett och ett halvt dygn i Baku och sedan buss i två dagar via Gäbälä, Sheki och Kvareli för att sedan nå Tblisi. Det var oerhört spännande och kul att tillsammans med Lars och Hans Gunnar få leda vår (Folk och Försvars) studieresa dit. Programmet blev mycket intressant, med besök på försvarsdepartement, parlament, hos opposition etc. Och inte minst de fantastiska 22 resedeltagarna förgyllde resan. Bland annat hade vi tre riksdagsledamöter med - som gjorde mycket bra ifrån sig: Åsa Lindestam (s), Staffan Danielsson (c) och Anne-Marie Pålsson (m). Åsa och Staffan kände jag ju sedan innan och har mycket stor respekt för, nu efter resan är jag glad att kunna säga samma sak om Anne-Marie. Hon är riktigt cool. De andra deltagarna också, bl.a. Mats Ekdahl (som jag bytte poesi- och filmtips med).

Kom hem igår. Det var skönt. Inte minst på grund av Renatas varma välkomnande. Tack för maten! Och sedan träffade jag Janne som jag fick en TV av. TACK! Och inte nog med det, han programsökte fram kanalerna och tog med min gamla trasiga till tippen. Det kändes väldigt lyxigt. Och nu pratade jag precis med Åsa som jag ska få träffa imorn tillsammans med pankisar. Stockholm är allt bra härligt.

Innan jag for till Baku var jag hemma i Andreas och Richards fina lägenhet. Middag med dem, Åsa och Mads-Erik, Leif och Clarice, Cissan och Patrik - och så deras söta fina Esmeralda! Som alltid hemma hos Richard och Andreas mycket god mat, smäcker Riesling, fantastisk espresso, härligt sällskap, ja allt som är gott i livet. Efteråt gick jag förbi Mickes födelsedagsfest i samma kvarter. Grattis på födelsedagen i efterskott! Och grattis till en mycket välfylld fest!

Avslutningsvis: jättekul att DN - dagen efter seminariet - uppmärksammade vårt seminarium om den frivilliga försvarsverksamheten här nyligen.

10.15.2008

Knutsson är cool och Lo Cascio också

Detta är till alla där ute i den vackra hösten. Ett riktigt bra lyssnartips för öron som längtar efter något som verkligen betyder något. Detta gör det. Jag minns hur Morfar brukade läsa det här. Det finns så mycket att lära av alla Pelle Svanslösböckerna. Pls också observera att det är Knutssons orginalinläsning. Tack Mamma för tipset.

För den som inte sett I Cento Passi vill jag också tipsa om den. Den handlar om livet och engagemanget och människan. Luigi Lo Cascio är en av Europas bästa skådisar. Och här är en låt från filmen. Kan också passa på att tipsa om Buongiorno, notte ju.

10.09.2008

Edi Rama inspirerar

Broderskaps distriktsledarsamling 20-21 september var givande och intressant. Och Tidningen Broderskaps jubileumsfirande på lördagskvällen var fint och minnesvärt. Bäst var nog Evert Svensson. Han var så härlig! Det var riktigt roligt - och en ära - att få moderera kvällens jubileumsseminarium. Ett samtal mellan Stefan Edman och Peter Weiderud, med utgångspunkt i Edmans och Lönnebos bok "Själens och jordens överlevnad". Jag lånade ut filmen "Silvermannen" till Stefan. Kunde inte låta bli att tänka på den när jag läste i deras bok.

Veckan efter var vi ute och red med jobbet. Det ska sent glömmas. En riktigt solig höstdag och världens finaste hästar. Samma dag, fast på morgonen hade Åsa L, bjudit mig att lyssna på ett frukostseminarium med David Rothkopf som just skrivit Superclass. Mkt intressant, inte minst med den pågående finanskrisen i åtanke. Jag gillar Åsa!

Helgen efter var jag i Tirana för att delta från SAP, på en konferens som Palmecentret arrangerade tillsammans med Qemal Stafa Foundation och European Forum. Temat var "Transparency and openness in society and the role of political parties". Mycket givande och bra konferens med stort deltagande från våra systerpartier på västra Balkan. Öppna diskussioner och viktiga möten mellan människor. Det var också intressant att få tillfälle att lyssna på och diskutera med Edi Rama, det albanska s-partiets ordförande och Tiranas borgmästare. Öppen, rak och engagerande. Och hoppingivande. Påminde om Zapatero! Precis vad socialdemokratin i Europa behöver. Ser fram emot att se mer av honom!

Mkt mer har hänt sedan dess. Mkt roligt. Men roligast var att träffa Valle igen i söndags. Och så klart Mamma, Göte och syrran också.