10.31.2007

Så kul med Foppa

Det är så kul att Foppa ska vara med i Karjala Cup om några dagar. Vet att det är old news men det är så kul i alla fall. Blev glad då jag hörde det igår morse. Och tänkte på det idag igen i solskenet på väg till fhs. I övrigt vill jag passa på att tipsa om två böcker:
- Mitsilegas, V., Monar, J., Wyn, R. (2003) The European Union and Internal Security – Guardian of the People?, Basingstoke: Palgrave Macmillan . 166 pages.
- Carlsnaes, W., Sjursen, H., White, B. (eds) (2004) Contemporary European Foreign Policy, London: Sage. 260 pages.

Läsvärda. Även om man inte har tenta. Helt klart.

10.29.2007

Kurderna blir förtrycka - varenda dag

Min kolumn i Folkbladet idag handlar om kurdfrågan. Frågan är av avgörande betydelse för fred i Mellanöstern:

* * *

Rapporteringen från krisen mellan Turkiet och Irak blir allvarligare för var dag. Den turkiska ledningen säger sig ha tröttnat på den militanta kurdiska gerillans - PKK:s - våldsaktioner som påstås bedrivas inifrån norra Irak. Ett område också känt som de irakiska delarna av Kurdistan som styrs av Kurdistans regionala regering. Det kurdiska självstyret i norra Irak har länge retat de turkiska ledarna eftersom det skapat rädsla för att kravet om kurdiskt självstyre i Turkiet därmed ska få ökad legitimitet. En del menar att detta är det verkliga skälet bakom Turkiets vapenskrammel och att PKK bara används som svepskäl. Oavsett blottlägger krisen kurdfrågans känsliga karaktär. Frågan är av avgörande betydelse för fred i Mellanöstern.

Kurdernas rättigheter - som är samma mänskliga rättigheter vi alla har - kränks varje dag. Fyra länder har kontroll över det område som är Kurdistan: Turkiet, Iran, Irak och Syrien. Genom historien har de fört en tydlig assimilerings- och utrotningspolitik mot kurder med allt från förbud mot att prata kurdiska till bombräder mot kurdiska byar. Förtrycket pågår fortfarande. Både i Iran och i Syrien är kurderna förtryckta minoriteter. I Irak var situationen katastrofal fram till Saddam Husseins fall. Nu är den bättre men fortfarande sårbar. Turkiet har sedan Atatürks dagar stått för ett hårt förtryck. Landets relation med EU har dock startat en positiv utveckling även om mycket kvarstår.

Olika kurdiska grupper har genom historien ofta ställts mot varandra vilket gjort att förtrycket har kunnat fortgå. USA, det forna Sovjetunionen och regimerna i Mellanöstern har använt skilda kurdiska grupper som strategiska allierade för att uppnå sina syften i olika konflikter. Första världskriget och det senaste Irakkriget är två exempel. Resultatet har blivit att kurder i olika länder knappast står eniga. Dagens kris mellan Irak och Turkiet riskerar skapa ett liknande dilemma. PKK:s våldsaktioner kan spela det turkiska förtrycket i händerna eftersom det tydligt försvårar möjligheten för de demokratiska, kurdiska ledarna i norra Irak att stödja kurdernas rättigheter i Turkiet.

Världens ledare har länge blundat för kurdernas situation, men för att förmå långsiktig fred i Mellanöstern måste kurdfrågan lösas. På grund av amerikanarnas ofta snäva ekonomiska intressen i regionen är det viktigt att EU bidrar till att hantera saken. Dels för att det handlar om vårt grannskap, dels för att försvara de värden vi i EU håller högt: Demokrati och mänskliga rättigheter. EU måste kraftfullt fördöma förtrycket av kurderna liksom PKK:s våld. EU bör dessutom initiera en samlad diskussion om kurdfrågan inom ramen för FN. Europa kan inte stå och se på hur förtrycket av kurderna fortgår. Om vi inte vågar ta i frågan nu med fredliga medel riskerar situationen förvärras och i slutänden leda till svåra konsekvenser.

Laila Naraghi

10.28.2007

Stefans predikan! Wow wow wow

Kom just hem från årets Palmedagar. Har fått flera nya tankar och uppslag. Mycket roligt att också träffa flera gamla vänner jag inte träffat på länge. Och att få diskutera partiets internationella rådslag med så många olika.

Idag predikade coola Stefan i Kristinebergskyrkan i Oskarshamn. Om fattigdomen i Sverige och världen. Orsaker och konsekvenser. Och om vårt ansvar. Här kan du läsa hans predikan. Sanslöst bra! Urklipp från de första delarna:

"Vi här i västvärlden utgör en femtedel av jordens befolkning, men vi använder fyra femtedelar av dess resurser. Det innebär inte bara att vi blir oerhört rika i förhållande till våra bröder och systrar i andra delar av världen, utan det innebär också att den enda möjligheten vi har för att kunna behålla vår livsstil här ett tag till är att vi kan förvägra den för alla andra. Dagens episteltext började med orden: ”Mina bröder, gör inte skillnad på människor, ni som tror på vår förhärligade herre Jesus Kristus.” Men är inte det precis vad vi gör när vi fortsätter att leva som vi gör på jordens och alla andra människors bekostnad? Det mina vänner, är inte att ta ansvar."

10.26.2007

M-stämma och tvivel

Titt som tätt träffar jag socialdemokrater som verkar tro att valet 2010 är avgjort. Att det är fixat och klart. Också dagens (fantstiskt fina!!!) opinionsundersökningar kan komma leda till att förstärka denna bild. Risken är uppenbar: Om vi socialdemokrater tror att allt är klart redan nu riskerar vi förlora valet 2010 eftersom vi inte gör oss tillräckligt beredda för att dels ge medborgarna svar om vår politik, dels klara av Alliansens motoffensiv. Dessutom verkar Reinfeldt ha något i kikaren. Inte minst i intervjun från moderaternas partistämma imorse för SVT.

* * *

Tro och tvivel går hand i hand. Det går inte att resonera om tro utan att utforska tvivlets natur. Och tvivlet behövs. I en värld fylld av fundamentalister som säger sig veta allt blir det än viktigare. Oavsett om fundamentalisterna finns på Wall Street, i Vita Huset eller i al-Qaidas terroristceller, skulle de behöva en stor portion tvivel. Förutom att det skulle göra både dem och världen gott, skulle det stärka deras tro. Det handlar min kolumn om i Östran idag.

10.25.2007

Göran har rätt! Han var ordförande, men knappast ensam

Var ute på fina Rönneberga idag och träffade Skogs- och Träfackets ledning och funktionärer för att diskutera partiets internationella rådslag. Det var minsann spännande diskussioner! Tack för bra input, och tack för inbjudan och presenten!

På väg ut dit imorse satt jag och läste igenom veckans DN jag inte hunnit igenom. Och blev glad då jag läste gårdagens intervju med Göran om hans bok. Tycker det är bra att han ser vad det fick för negativa konsekvenser att han så snabbt - redan under valnatten - lämnade besked om att han skulle avgå:

"- Jag gjorde ett misstag på valnatten, säger han nu. Då tänkte jag att det viktigaste nu är att hålla ihop partiet. Då kliver jag fram och säger det är mitt fel, jag tar på mig det. Det gjorde det väldigt bekvämt för många andra, "just det" skrek dom, "det är hans fel, vi gjorde inget misstag"."

Jag håller med honom. Nog unnade vi alla Göran att avgå efter valet, och visst är det alltid enkelt att vara efterlok, men själva avgången hade kunnat genomföras bättre för att på ett mer konstruktivt sätt hantera förlusten. Nu är det många - som också bär ansvar - som gömmer sig bakom Görans avgång. Som blundar för sin egen del i valförlusten. Kanske anser sig de inte själva bära något ansvar; "Det var det ju förra partiordföranden som gjorde. Det har han ju själv sagt och tagit konsekvenserna av." Just så tycks flera resonera. Vanan att internt reflektera och diskutera över överordnades handlingar finns inte riktigt i svensk socialdemokrati. Resultatet av det fick vi se både innan valet och efteråt, i samband med Görans avgång. (På avstånd liknar det hela barndomsleken Följa John.)

Alldeles oavsett vad man tycker om Göran är det solklart att det sätt han avgick på skapade utrymme för många andra som också bar ansvar för svensk socialdemokratis framgångar och nederlag, att rymma från sitt ansvar. Det är trist. Eftersom det försvårar en konstruktiv och framåtsyftande diskussion om svensk socialdemokratis roll och utmaningar. För säga vad man vill: Visst var Göran en stor politiker på många sätt, men knappast så stor att han själv kan sägas stå för hela skulden till SAP:s valnederlag 2006.

10.24.2007

Massimo D'Alema! Så klart!

Efter att Europas ledare kommit överens om det nya Reformfördraget pratas det mycket om vem som kan komma att bli the High Representative of Foreign and Security Policy (och därmed både Kommissionens vice ordförande och ordförande i rådet för EU:s utrikesministrar). I spekulationerna nämns Carls Bildt titt som tätt. Men Massimo D'Alemas namn nämns också ofta. Jag hejar helt klart på den senare! Framför allt för att jag tror att han på ett bättre sätt skulle föra EU:s utrikespolitiska talan ifråga om respekt för mänskliga rättigheter och folkrätten. Något som är av största vikt att EU gör än bättre än idag. Inte minst värdefullt att påpeka så här på självaste FN-dagen.

10.22.2007

Religion och politik; en helg till minne av Anna Lindh

Helgens Anna Lindh-seminarium på Bommers var lyckat, välbesäkt från både Sveriges och världens många hörn och fullt av viktiga åsiktsutbyten. Många aha-upplevelser och fortsatta funderingar kom av lördagsförmiddagens båda paneler som handlade om relationen politik och religion - ur flera olika perspektiv - med många prominenta gäster. Det var spännande att få moderera en av panelerna, en riktig utmaning. Också eftermiddagens paneler om globalisering gav uppslag för fortsatta diskussioner om nödvändig politik.

Vid Bommersjubileumsmiddagen på kvällen kunde jag inte ha fått bättre sällskap. Finaste grabbarna David och Gabriel på ena sidan, Stina och Johan och Inger mittemot och Maximo Cajal (ambassadör och spanska premiärministers representant i the Alliance of Civilisations, f.d. spansk ambassadör till bl.a. Guatemala, Sverige och NATO) till höger. Maximo levererade kvällens överraskning! Efter att vi diskuterat Europas solidaritetsklausul i förhållande till NATO:s paragraf 5, händelserna kring eldhärjningen av spanska ambassaden i Guatemala som sammanföll med när polisen kom för att hämta de från den inhemska befolkningen som uppehöll sig på ambassaden och då över 30 personer dog, svenska landskap och mycket mer - så visade det sig att vi har gemensamma bekanta, nämligen min kusin Nahaleh och hennes kompis Leopold (som också är spansk ambassadör) och som jag träffade en del när jag var i Madrid och hälsade på släkten sist. Leopold tyckte det var så kul att jag gillar Zapatero så mycket, så han skaffade fram en signerad bild av honom som han skickade till mig några veckor senare. Roligt sammanträffande, världen är så liten. Eller som Maximo säger att man säger i Spanien, världen är inte större än en näsduk.

Igår var det samling med de internationella gästerna och partidistriktens internationella ledare och vi fortsatte diskutera religion, samarbeten och en del annat. Roligt! Riktigt härligt få träffa kamrater från hela världen. Men nu kommer det viktigaste, de internationella konkreta projekten och arbetet som måste göras för att förverkliga det vi tror på. Steg för steg. En liten bit i taget.

Och igårkväll sändes P3 Tro där inslaget de efterfrågat från mig fanns med. Hörde det inte själv, men det sa de i alla fall i onsdags då vi spelade in.

10.19.2007

Milan var fullsatt igår

Stora salen i Milan på Bommersvik var fullsatt igår under vårt seminarium. Som blev riktigt lyckat. Måste ha varit 120-200 personer där. Anne-Marie inledde med att berätta om sin mammas första besök på Bommersvik, och om boken "Vad är socialdemokrati?" som hon och Ingvar skrivit. Sedan modererade Niklas Nordström samtalet mellan Ingvar och mig. Niklas gör sånt så bra. Det är alltid lika roligt att lyssna på Ingvar - särskilt när han diskuterar globala verktyg - och det var kul att få prata vidgad arbetarrörelse, nya utmaningar, orsaker till dagens situation, och mycket mer med honom. Italien, historiematerialism och konkurrensutsatt existens. Och vilken härlig publik det var, tack för alla glada tillrop! Särskilt tack för den gamla fina SSU-pinen jag fick av en herre som varit med många, många år. Många pins har jag - men inte en sådan. Kul träffa många jag inte träffat på länge också. Vi ses snart igen tror jag! Kanske redan imorgon.

10.18.2007

Kielos ser Sahlin naken

Ska snart iväg till Bommers och diskutera med Ingvar Carlsson på temat "Vad är socialdemokrati?". I panelen på ABF:s och Arbetarrörelsens Tankesmedjas seminarium under Bommersviks jubiluemsvecka. Ska bli spännande.

Surfade in på Fokus´ hemsida. Såg där Katrine Kielos senaste krönika. Verkar genomfunderat. Intressant. "Vad är socialdemokrati?" är en fråga med många fler svar än bara det som ges av de rent ideologiska, värdemässiga svar definierade i partiprogram och boken med samma namn. Katrine Kielos pekar framgångsrikt på detta.

10.17.2007

Bravo Bush! EU bör följa efter!

Kursen vi läser nu är väldigt intressant, handlar om den europeiska säkerhetsgemenskapen. Inom olika områden, både militära och civila, med betoning på det senare och på hur dagens definitioner av begrepp som säkerhet, skydd, hot, skydssobjekt har förändrats (förändras) över tiden och vilka följder det får för säkerheten, samhället, relationer mellan olika sektorer. Satt hela eftermiddagen och läste The Politics of Protection (Huysman m.fl.). Verkligen ett lästips! Och imorse var jag på Radiohuset. För några veckor sedan fick jag ett mail som frågade om jag ville medverka i P3 Tro, så jag tackade ja och imorse spelade vi in det. Det var kul.

Blev så himla glad när jag läste tidningen imorse och såg att USA:s kongress delar ut sin guldmedalj till Tibets Dalai Lama! Det är ju hur bra som helst. Att Bush också valt att träffa honom igen är ett mycket klokt beslut - något vi ju inte är direkt bortskämda med från den amerikanska presidentens sida. Ännu bättre att Bush dessutom - äntligen - vågade visa sig öppet med Dalai Lama. Det var på tiden! Bravo Bush! Nu är det dags att EU och EU:s medlemsländer vågar göra likandant. Sverige bör gå före och visa vägen.

Stickan målar fint

Det var stimulerande att få medverka i gårdagens panel om Jämlikhet på Bommers igår. Alltid roligt att få medverka på LO-arrangemang! Och efter att jag hållt min inledning fick jag en fin teckning av Stig-Björn Ljungren, tacktack, den kommer jag spara!

10.16.2007

Finansministerns kvalificerade lögner

Så var det återigen bevisat: Regeringen Reinfeldts skattepolitik är både orättvis och ogenomtänkt. Idag berättar SVT att över 220 000 småhusägare kommer att få betala mer i det nya fastighetsskattssystemet än i det gamla. Detta trots att finansministern tidigare uttalat sig om att ingen ska förlora på det. Finansminister Borg är en kvalificerad lögnare och skojare helt enkelt. Den här så kallade skatteomläggningen är inget annat än ett skämt. Ett dåligt skämt som drabbar många människor. (Skrev också om bland annat fastighetsskatten och svensk skattepolitik för någon månad sedan, i en kolumn i Östran.)

10.15.2007

Adriano svänger mitt hjärta

Måste berätta och dela med mig: De senaste dagarna har jag lyssnat mer och mer på Adriano Celentano. Grym. Här kan du lyssna. Lyssna till exempel på Azzuro och på Il Figlio del Dolore. Mama Mia. Här kan du läsa.

Tycker du om musiken, lyssna också då på Nada's fina Questa Donna. Den tycker du nog om i så fall. Och på Patty Pravo, också italienskt. Och rött.

Musik gör en rik.

I love Kommunal! Bommers 70 år

Har just varit på Kommunals konferens för alla deras internationella ledare i avdelningarna. Jättekul! Var där för att informera om partiets internationella rådslag. Tack för inbjudan! Ser fram emot att ta del av era inskick till rådslaget! Tack också för den fina presenten, har lagt den i fönstret. Kärlek!

Denna vecka firar Bommersvik sitt stora 70-årsjubileum med några olika seminarier och arrangemang. Jag ska dit imorn och tala på LO:s seminarium om Jämlikhet. Ska bli roligt. Finns ju ett och annat att säga om saken. Ska till Bommers på torsdag och lördag också. På torsdag ska jag medverka i panelen på ABF:s och Tankesmedjans seminarium, tillsammans med Ingvar Carlsson och Anne-Marie Lindgren. Temat är "Vad är socialdemokrati?" Och på lördag ska jag moderera en av panelerna under partiets Anna Lindh-seminarium, med tema religion och politik. Det kommer att bli en spännande vecka. Här kan du läsa hela firarveckans program på Bommers. Kanske vi ses där?

10.13.2007

Det känns inte rätt

Det känns inte totalfel att Al Gore får Nobelpris. Men det känns inte rätt heller. Förra årets, eller för den delen året innan, är exempel på då det kändes helt RÄTT med vilka som fick det. Apropå Nobelpriset 2005, då IAEA tog emot det. Då spelade Katie Melua vid prisutdelningen. Har nu återupptäckt hennes musik genom en ny vän som påminde mig. Fantastiskt. Lyssna.

10.12.2007

Under Ytan med Jonas Ljung

LKO-projektet temadag Under Ytan igår på Oscarsgymnasiet - med alla 3:or i stan - var verkligen innehållsrik och spännande! Bra arrangerat och intressanta programpunkter (SKB, Milkas, MKG, SSI, SKI, LKO, KS deltog bland annat), bäst var publikens frågor till paneldebatten efter lunch. Därefter var det en kul utmaning att få summera dagen med tio minuters reflektion, kåseri, tal - särskilt eftersom publiken var så kvick! Tack för inbjudan LKO! Några av oss ses igen om en månad i Hultsfred.

Kärnavfallsfrågan är verkligen pressande. 2009 ska SKB lämna in sin ansökan till regeringen om förvaringsmetod och platsval. Det är inte lång tid kvar. Ändå är debatten knäpptyst i princip alla delar av Sverige förutom i Oskarshamn och Östhammar. Avfallet är ett nationellt ansvar och fler måste engagera sig. Ju fler som är med i en beslutsprocess, desto bättre blir beslutet!

Fyra saker att tänka på:
- Vi har avfall. Alldeles oavsett vi vill det eller inte har vi några tusen ton kärnavfall som måste tas om hand (cirka 8000 ton år 2010)
- Avfallet är farligt. Måste skyddas från människa, djur och natur i cirka 100 000 år på grund av strålningen.
- Det finns vissa lagar och regler att förhålla sig till när detta ska tas om hand. Fler måste få insikt i vad de innebär och säger. (För att kunna påverka dem och få en bild av tidigare beslut fattade i frågan.)
- Det spelar roll vad vi gör nu. Ditt engagemang räknas.

Att få återkomma till sin gamla gymnaiseskola var ju dessutom jättekul när så många från hela kommunen var samlade. Gamla lärare och skolpersonal, före detta kollegor, kamrater från fullmäktigegruppen, kompisar från kommunhuset. Pia, Ditte, Carina, Åke, Jenny, Mathias, Eva, Katharina, Ted, Peter, Rigmor, Lis, och många många fler, wow wow wow, vad roligt att ses, tack för alla kramar och alla glada diskussioner och snälla ord. Mitt hjärta mår så bra av att vara i Oskarshamn. Där är saker riktigt på riktigt.

Absolut högst underhållningsvärde gav dock Jonas Ljung. Dagens moderator och underhållare. Standupkomiker och illusionist. Jag skrattade så jag grät. Mama Mia! Vi tog sällskap tillbaka till Stockholm, och det var nästan lika kul som själva numren.

Till sist: Välkommen Lova (som föddes inatt) till världen! Det ska bli kul att få lära känna dig. Kristin: Du är grym!

10.10.2007

Valle är världsbäst

Idag har vi firat Valle. Hipp hipp hurra! Lycka är när han ler och blir glad och när man får hur många kramar man vill. Vi har spelat musik, gitarr och sjungit och lekt med bilar och ätit tårta med tända ljus. Och så var glädjen total för oss båda när han gillade den glansiga jeepbussen han fick av mig. Grattis Valter fyra år!

Skönt vara i Oskarshamn. Världens bästa kommun. Resan hit var vacker. Solen sken under molnen, färgade en del av himmelen magiskt rosa. Resten var dovt blå med lena bomullsmoln som smekte atmosfären.

Imorn ska jag prata på Under Ytan på Oscarsgymnaiset. Inom ramen för LKO. Kul! Ser fram emot att få delta och lyssna och reflektera.

10.09.2007

!Viva Västerås!

Har varit i Västerås - hos arbetarekommunens internationella kommitté - och diskuterat partiets internationella rådslag. Spännande! Tack för inbjudan! Och tack för intressanta dikussioner. Jag ser fram emot att läsa ert internationella program och era input till rådslaget.

Fikade sedan med de fina vännerna i Västerås, vad kul att se er igen! Måste också tacka för det glada välkomstmottagandet på tågstationen före mötet: Vilken fin banderoll! Ni är så rara.

Promenerade hem från tågstationen nu. Stockholm är speciellt om kvällen med alla färgglada ljus som speglar sig i vattnet. Extra fint är det när man hör av en gammal vän man inte hört av på länge. Toppen! Och imorn far jag till Oskarshamn! Bara 19 timmar kvar nu.

10.08.2007

Två tips och ett welcome

Var för några timmar sedan och hämtade partidistriktets sydafrikanska besök på Arlanda. Intressanta personer från ANC:s regionala ledning i Kapstaden och regionen ikring. Imorgon kväll far de vidare till Kalmar län men först väntar möten på Palmecentret och partistyrelen. Härligt få träffa dem!

Tips 1: Läs Security Communites (red. E. Adler och M. Barnett)!
Tips 2: Lyssna på Adriano Celentanos Preghero'. Och tänk lite på honom vars minne uppmärksammas lite extra idag. 40 år efter att han mördades.

Greenpeace och plakatpolitiken

De senaste dagarna har Greenpeace skapat rubriker genom att borda ett fartyg som transporterat svenskt kärnavfall. Oavsett vad man tycker om kärnkraft, eller den tidiga svenska kärnkraftsforskningen, så är avfallet ett faktum. Både de fem ton som nu skickats till Storbritannien och de cirka 8000 ton avfall svenska kärnkraftverk beräknas ge till år 2010. Det finns där och måste tas om hand.

Det är viktigt att detta beslut fattas inom en snar framtid. Förutsättningarna för att hantera avfallet på ett säkert sätt är bättre medan kunskapen och engagemanget för frågan är färskt. Annars är risken att det blir som i Italien. Där väntade man med att fatta beslut. Sedan 20 år är all italiensk kommersiell kärnkraft avvecklad och ingen verkar vilja ta i frågan om hur avfallet nu ska tas om hand.

Det är bra att Greenpeace engagerar sig i kärnavfallsfrågan, men istället för att borda fartyg borde de berätta hur de tycker att Sverige ska ta hand om avfallet. För vare sig vi vill eller inte, så finns det där. Därför måste vi - alla tillsammans - agera på ett ansvarsfullt och långsiktigt sätt. Utan onödig plakatpolitik.

Om detta skriver jag i dagens krönika i Folkbladet.

10.06.2007

Som vanligt mycket rött i MUF:s Blått

Fick ett ex av senaste numret av Blått (MUF:s medlemstidning) av en vän igår. Läste med intresse och fann att MUF avlämpar stort utrymme i sin tidning åt att kommentera/kritisera/karakterisera socialdemokratin. Inget nytt i det. Det brukar MUF:are ju göra. Frågan jag funderat på är, om detta är ett uttryck för att de inte har mycket att säga om sig själva, eller, om det är ett uttryck för att de reflekterar kring vad som händer runtikring dem (något man inte alltid kan beskylla många politiska partier och personligheter för)? Kanske är det en kombination... Kunde heller inte låta bli att skratta till när jag läste sidan med temat "MUF i media". Jag antar att jag ska ta det som en komplimang. Tacktack i så fall!

I övrigt måste jag rekommendera alla att äta Dumlemuffins. Världens bästa Mats bjöd på det igårkväll. Det är liksom muffins man bakar med Dumle på, överst, som fått smälta in i själva muffinet. Läckert.

10.04.2007

Halmstad -> Gothenburg -> Bondestam = massa sol

Mötet i Halmstad igårkväll var toppen! Det kom SSU:are från, förutom Halmstad, också från Laholm och Hylte. Kul och tänkvärda diskussioner! Vi pratade om dagsktuell internationell politik, kopplat till frågor i partiets internationella rådslag. Bland annat Burma och omvärldens passivitet. Sommarens försvarsdebatt och syftet med det svenska försvaret. Borgarnas urholkning av svensk biståndspolitik, och vår egen biståndspolitik. Internationell rätt och regionala konflikter. Tack för inbjudan SSU Halmstad, jättekul få komma prata hos/med er! Ska bli spännande få se ert bidrag till rådslagsarbetet.

Och precis när jag igårkväll efter mötet steg på 21-tåget tillbaka till Göteborg träffade jag en god vän som jobbar på SJ. Vilket sammanträffande. Härligt. Och det blev en rolig tågresa. Förutom uppdateringar om det ena och andra fick jag följa med in till lokföraren och se hur tåget kördes. Lärde mig en massa om tågsignaler, tågspråk och rälssymboler. Fick också lära mig att det inte var ett lok jag befann mig i, utan en motorvagn. Och vad snabbt det gick!

Tillbaka i Göteborg träffade jag fler fina vänner - Malin, Amir, Johan och Albin. Ni är grymma! Malin som bjudit oss på godaste ostpajen kvällen innan. Och Albin jag ätit vegolunch med samma dag. Inte varje dag man får träffa kloke Abbe twice! På X2000 till Göteborg häromdagen hörde jag för första gången Maia Hirasawas Gothenburg. Göteborg är härligt just på grund av alla roliga och fina människor där.

Kom för någon timma hem från ett efterlängtat möte med vårt feministiska nätverk paradisdamer. (Vi måste ha varit uppemot 30 stycken ikväll.) Gäst för kvällen var den coola före detta kommunikationsminister Anitha Bondestam. Som talade om glastak, praktisk feministisk strategi, erfarenheterna från RK och myndighetsvärlden, och så klart också om sin bok. Vännerna i Paradisdamer är fina, omtänksamma och kloka. Fantastiskt att få ha så fina människor ikring sig.

Härliga dagar fyllda av sol och glädje. Ingen skit alls. Bara fint, härligt - ärligt - engagemang.

10.03.2007

Goa Göteborg och pricksäker Pagrotsky

Befinner mig i goa Göteborg och blev glad när jag läste GP idag! Leif Pagrotsky har skrivit en klockren krönika om bonusproblematiken i näringslivet i allmänhet och Carnegieskandalen i synnerhet. Rekommenderad läsning! Särskilt för er Odell och Olofsson. Att Funered nu lämnar sin post som statssekreterare är ju på tiden, men det känns ändå rätt märkligt att han blir kvar i regeringskansliet.

Ska fara till Halmstad om en stund för att föreläsa om internationella frågor och diskutera det internationella rådslaget. Ska bli jättekul!