8.30.2007

Moderaternas historierevisionism upprör!

För några dagar skrev några moderater mycket dumt om Västsahara i GöteborgsPosten (GP). Därför skrev vi - riksdagsledamöterna Hillevi Larsson och Veronica Palm, och jag - svar på det, men GP vill inte ta in vår replik. Därför publiceras den nu på andra sätt, bland annat här:

Moderaternas historierevisionism upprör!

Västsahara är Afrikas sista koloni och ockuperas av Marocko sedan 1975. Marocko hävdar att de har historisk rätt till Västsahara, men hösten 1975 slog den Internationella Domstolen i Haag fast att så inte är fallet. Det blundar moderaterna Ewa Björling, Göran Lindblad och Ulf Sjösten för när de skriver om frågan i GP den 21 augusti. Även om det är föga förvånande – Sjösten är ordförande i riksdagens svensk-marockanska förening – så är moderaternas historierevisionism upprörande.

Marocko har fortsatt sin blodiga ockupation av Västsahara i över 30 år. Västsaharier har tvingats fly sitt land för att bo i flyktingläger i den algeriska öknen med knapp tillgång till mat och vatten. Andra har tvångsförflyttats till Marocko för att ”marockaniseras”. I Västsahara bor idag främst marockanska bosättare som lockats dit av regimen med hjälp av bland annat skattelättnader. Marockos ockupationsmetoder strider mot folkrätten och förtrycket av västsaharierna uppmärksammas ofta av olika människorättsorganisationer.

Polisario är det västsahariska folkets erkända representanter. De har lagt ned sina vapen och kämpar med fredliga och demokratiska metoder. Polisarios främsta krav är att det ska genomföras en folkomröstning om Västsaharas självständighet bland dem som bodde i de västsahariska områdena 1974. 1988 kom Marocko och Västsahara, med hjälp av FN, överens om att en sådan folkomröstning skulle genomföras. Sedan dess har Marocko stoppat alla FN:s försök att genomföra omröstningen eftersom Marocko vet att de skulle förlora. Marockos taktik är enkel att genomskåda. Det handlar om utnötning och historieförvrängning. De arbetar strategiskt för att ändra historiebeskrivningen, för att den Internationella Domstolens domslut ska glömmas bort och för att stödet till Västsahara ska ebba ut. Det är upprörande att moderaterna gör sig till ombud för detta. Moderaternas beskrivningar av verkligheten, av Polisario och av ett fritt Västsahara, är direkt felaktiga. Att sedan, som pricken över i:et, vifta med hot om ”terroristnätverk”, går helt i linje med moderat utrikespolitik á la Bush.

Moderaternas angrepp på Polisario följer traditionell högerpolitik. Under apartheiden i Sydafrika var moderaterna enda svenska parti som inte stödde ANC och de svenska sanktionerna mot apartheiden. ANC liknades med en terroristorganisation och Tories’ dåvarande ledare Margaret Thatcher applåderades när hon kallade Nelson Mandela för terrorist. Nu gör moderaterna samma sak igen. Återigen försöker de skapa en snedvriden bild av verkligheten för att stödja förtryckarna. Motiven är precis som förr ekonomiska. Många rika kapitalägare – moderaternas främsta stödtrupp – tjänade pengar på apartheiden, och många rika kapitalägare tjänar pengar på den marockanska ockupationen. Västsahara är rikt på bland annat aluminium och stora fiskevatten. Men moderaternas uppdragsgivare och smutsiga syften är lätta att genomskåda och precis som tidigare kommer den moderata politiken att komma på skam. Västsahara är ockuperat av Marocko. Västsahara har rätt till självständighet. Detta alldeles oavsett om moderaterna kan tjäna pengar på det eller inte.

Hillevi Larsson
Riksdagsledamot (s)

Veronica Palm (s)
Ledamot av riksdagens utrikesutskott

Laila Naraghi
Ledamot socialdemokraternas utrikespolitiska rådslagsgrupp

Reformera FN! Börja med sekretariatet

Intressant seminarium med Ahlenius och Säve-Söderbergh

Att reformera FN:s sekreteriat och administration är grundläggande för att förmå en större förändring av FN som organistaion. Först när det nuvarande FN-sekretariatet förmår visa än större effektivitet kommer stormakter och andra kunna övertygas att gå med på vidare reformer av världsorganisationen. Den analysen delar jag med många.

Därför är The Four Nation Initiative (4NI) så spännande och relevant. För nästan precis ett år sedan var jag på ett möte om det i FN-skrapan i New York, och skrev om det då. Har sedan dess följt det. Initiativtagare är Chile, Sverige, Sydafrika och Thailand. Fokus är "…new principles to guide the interaction between the Secretariat and the General Assembly on management and budgetary issues should be introduced" (Investing in the United Nations, p.4). The Member States are responsible for governance, the Secretary-General for management. The focus of the 4NI is on the interface between governance and management, and the relationship between Member States and the Secretariat of the United Nations. The Initiative is specifically concerned with three with three key aspects of structure and process concerning the UN Secretariat: mandate and roles; governance, accountability and transparency; and financial governance (budget and finance). Governance is the key concept and will be addressed in each of the three areas.

Nu genomförs ett seminarium om detta i Stockholm med medverkande av biträdande FN-generalsekreterare Inga-Britt Ahlenius, och ambassadör Bengt Säve-Söderbergh. Den senare även initiativtagare till Fyrnationsinitiativet och Sveriges representant i Fyrnationsinitiativets styrkommitté. Rubriken är Vart är FN på väg? Ansvar, styrning och transparens. På UI nu på tisdag den 4 september. Rekommenderas varmt! (Kan inte gå själv eftersom jag ska och tala på ett partimöte i Skövde om internationella frågor - det ska bli jättekul! - men du, gå till UI om du kan. Annars kan du läsa mer om 4NI här.)

8.29.2007

Leda allsång? Mama mia...

Snart är det ett år sedan borgarna rivstartade sitt systemskifte. Det är viktigt att uppmärksamma. Den 17e ska jag delta på en manifestation och den 18e ska jag demonstrera här i Stockholm. Gör det du också. Om demon den 18e kan du läsa här, anmäl dig du också!

Både igår och idag har varit sådana där roliga dagar. Ni vet sådana när den ena saken händer efter den andra som gör att man på kvällen har små rynkor vid munnen för att man varit så glad. Igår var det mycket kul, men höjdpunkten var nog Linneas födelsedagskalas med alla de goda tårtorna. Trevliga samtal och roliga människor. Grattis igen Linnea och tack för inbjudan! På väg hem från kalaset stötte jag på Lars B och Johanna S från Figeholm som jag inte träffat på år och dar. Bokstavligen. Tänk att vi bara bor några gator från varandra, vad kul det ska bli att ses om några dagar!

När jag träffar gamla vänner så där saknar jag Oskarshamn. Men nästa helg bär det hemåt igen, ska bli kul träffa päronen och kompisar. Och så ska jag till Mörbylånga också och delta i allsången på arbetarekommunens öppna kräftskiva. Har till och med blivit tillfrågad att vara med och leda den. Mama mia, ska bli spännande... :) Tack för inbjudan Margaretha och Anna! Ska bli skönt att träffas igen.

8.27.2007

Carlsson och Rådslagsgruppsmöte nr. 2

Gunilla Carlssons sätt att bedriva politik på förskräcker. Dels innehållet (t.ex. mindre pengar till bistånd och mer biståndspengar till annat), dels metoderna (t.ex. SVT:s morgonsoffa imorse). Mycket har sagts om det här idag, mer kommer helt klart att sägas.

Har varit fullspäckad dag. Först registrering för de fortsatta studierna på fhs. Sedan kebab med coolaste kompisen som just börjat på sitt nya jobb, en lunch full av planer för våra kommande projekt, kul! Därefter möte med partiets internationella rådslagsgrupp. Intressanta diskussioner, spännande fortsättning.

Kommer nu just från en trevlig kväll när jag äntligen kunnat träffa några fackliga kompisar det var länge sedan jag träffade, tack för fantastiskt goda mackor och jordgubbar! Och tack för de vackra blommorna... Nu ska jag gå igenom mailen och förbereda inför morgondagens möten.

8.26.2007

George Michael: Ännu bättre bredvid Bush och Blair

Har hittat George Michaels hemsida. Med massa bra musik. Förutom de jazzigare tonerna från 1996 och framåt rekommenderar jag videon till Shoot the dog med både Bush och Blair som medverkande. Och med finfina animeringar... Låttexten hittar du under Audio. Tycker det är lika roligt nu som första gången jag såg den. Låten väckte ju en del uppmärksamhet när den kom för några år sedan, något som åter uppmärksammades i samband med George Michaels senare turné.

8.25.2007

Ulrika Knutsson om Fogelsta-gruppen

Tack för alla inbjudningar jag fått. Denna höst kommer att bli så spännande. Ska bli kul att få komma till så många olika delar av landet och delta på möten, föreläsa och samtala. Från norr till söder, öst till väst. Nu vill jag bjuda in er och ge info om ett bra arrangemang jag fått reda på via Mörbylånga Arbetarekommun. Så har du vägarna förbi Öland, delta! Inbjudan: Kvinnor på gränsen till genombrott! De första feministerna i Sverige! Ulrika Knutsson, journalist och författare, berättar om sin bok och de första feministerna i Sverige, Fogelsta-gruppen. Kom och lyssna! Ölands Folkhögskola Onsd. 5 sep. 19.00 Entré: 75 kr. Arrangör: Ölands frisinnade kvinnor och Kulturföreningen Karneval

Nedräkningen har börjat! Slutet är nära!

Överallt i världen påverkas vi av hur Vita Huset agerar. Det behöver inte alltid, nödvändigtvis, vara dåliga saker. Det en amerikansk president gör är inte per definition negativt. Det har bara blivit så i och med nuvarande president George W. Bush. Sedan han svors in som president i januari 2001 har han hunnit med många dumheter, allt i linje med vad grupperna som betalat hans valkampanj har önskat. Men nu är han inne på sin sista mandatperiod och nästa år ska en ny president väljas. Med en amerikansk president hämtad från demokraterna skulle många kunna andas ut. Starka demokratiska kandidater är både Barack Obama och Hillary Clinton. Även om det finns mycket kvar att önska av deras politiska hållningar är de långt mycket bättre än både Bush och de republikanska kandidaterna. Nedräkningen har börjat, snart är Bush äntligen borta från Washington DC! Det handlade gårdagens kolumn i Östran om, den går att läsa här.

8.23.2007

Vi? Chandra Mohanty och OMX/Nasdaq/BorseDubai

Igår morse läste jag intervjun med feministen Chandra Mohanty i DN. Artikeln beskriver hur hon citerar Arundhati Roy:
' "Näringslivets revolution faller ihop om vi vägrar köpa vad de säljer - deras idéer, deras historiesyn, deras krig, deras vapen och deras föreställning om det oundvikliga. Kom ihåg! Vi är många och de är få."
- Ja, vi är många, säger Mohanty eftertänksamt när jag träffar henne dagen därpå.
- Men vi bildar ännu inte något "vi".'
Där sätter hon fingret på så mycket. Det kan appliceras på feminismen. På den globala socialdemokratin. På kampen för mänskliga rättigheter och social rättvisa världen över. Vi är många som tror - och kämpar - för en annan värld. Men vi är inget "vi". Det finns ingen organisering som är "vår". Inte än. Därför går förändringen saktare och trögare än vad den skulle behöva göra. Därför har marknaden kunnat ockupera globaliseringen: På det globala planet har pengar större inflytande än människor.

Men det människan har skapat kan människan förändra. Det är svensk historia ett exempel på. Människors organisering kan förändra orättvisor. Men för att nå en lyckad organisering behövs ett VI. I Sverige var vi:et arbetarna som var trötta på klassklyftorna. I Indien var vi:et alla de som var trötta på den brittiska kolonialismen. I Sydafrika var vi:et alla förtryckta som var trötta på apartheiden. O c h s å v i d a r e . Den dag vi människor världen över förmår identifiera oss med varandra, som de systrar och bröder vi är, och se att vi är ett "vi", den dagen förmår vi grundläggande förändring.

I ljuset av Mohantys tankar om feminism och globalisering blir det än intressantare att följa turerna kring OMX. Blir det Nasdaq eller Borse Dubai som köper det? Vilken roll spelar det? Och för vem?

Fortsättning lär följa.

Till sist: Tips om Amanda Greens blogg som hon tipsat mig om i en blogg längre ner. Tack för tipset Amanda!

8.21.2007

Nyheter från ockupationen av Västsahara

Marockos förtryck och skrämseltaktik fortsätter. Artikeln är från norska Aftonposten. Sprid vidare. Och aktivera dig för ett fritt Västsahara! Genom en förening, gör ett skolarbete, arrangera en föreläsning om det i fackklubben. Säg gärna till om du undrar ngt.

Alla folks frihet. Hela världens fred. Att det ska vara så svårt för Marocko, USA, EU, och andra mäktiga att förstå! Sverige och EU bör följa Sydafrikas exempel och erkänna Västsahara.

P3 Svea

P3 Svea spelade just Antiques Opa Opa. Sverige är så bra.

8.19.2007

Che i Peru. Skalvet i Peru.

Söndagstankar del 2.

Skalvet i Peru har skapat så mycket lidande. Så mycket skit. Fattiga har blivit fattigare. Drabbade har blivit mer drabbade. Lidande lider mer. Media rapporterar om utvecklingen efter skalvet och om lidandet. Men jag förundras över hur historielös medias bevakning och rapportering är. Men allra mest blir jag förbannad av det.

Att skadorna och förödelsen blivit så stor beror ju på att de drabbat redan fattiga områden. Där människor bor tätt och under dåliga förhållanden. Där husen och skjulen är instabila och farliga. Där människor knappt har mat för dagen under de "vanliga" förhållandena. Det har delvis uppmärksammats lite smått här och var. Bland annat i DN i torsdags där man skriver "Men skadorna i liv och förstörelse bestäms helt av hur många människor som bor i ett område och hur bra eller dåligt husen är byggda."

Men sedan är det stopp! Inga som helst tankar på VARFÖR det är så. Ingen diskussion om ORSAKERNA till detta. Så historielöst!

Hade området varit bättre rustat hade liv räddats. Fattigdomen i Peru är resultat av sekellånga ekonomiska orättvisor. Plundring och imperialism. Europeiskt förtryck och fördrivning. USA:s politik i Latinamerika med allt vad det inneburit. Det har lagt grunden till att skalvet dödat så många, gjort familjer hemlösa och hungriga än hungrigare.

Jag kan inte låta bli att tänka på den lilla peruanska pojkens ord till Che Guevara i Dagbok från en motorcykel. Då han visar runt Che och hans kamrat i Cuzco och beskriver staden. Bland annat en mur. Pojken pekade på muren och berättade om de olika delarna, dels den från Inkafolket, dels den från spanjorernas tid. Eller som han sa: Den från Inkafolket och den från los Inkapacitos.

Los inkapacitos. Så träffande. Inte bara då, när Che och hans vän reste runt på motorcykeln. Också nu om dagens situation med anledning av hur världens fattiga behandlas.

DN romantiserar över Vitryssland. Illa!

Söndagstankar del 1.

Dagens resereportage i DN:s söndagsbilaga bär titeln Fönstret mot öst och är en färgglad skildring av Vitryssland. Det handlar om vackra landskap, Marc Chagalls inspiration och hemstad Vitebsk, gästfrihet och andra trevligheter. Reportaget beskriver mycket väl delar av det Vitryssland jag fått chans att lära känna genom dels resor, dels vänskap med vitryska kamrater. Allt genom de samarbetsprojekt vi haft inom arbetarrörelsen mellan Sverige och Vitryssland. Vi har haft sommarläger i Vitryssland för att skapa möten mellan svenska och vitryska ungdomar, haft boxningsgala i Oskarshamn för att skapa möten utanför politiken, arrangerat studieresor och studiecirklar. Arbetarekommunen hemma i Oskarshamn fortsätter envetet jobba tillsammans med socialdemokraterna i Mogilev för demokrati och mänskliga rättigheter. Bara för några veckor sedan satt jag på samma Swebus från Oskarshamn till Sthlm tillsammans med några vitryska kamrater som skulle resa hem igen efter en veckas besök i Oskarshamn. Tormod Nesset är den eviga motorn och hjärtat bakom mycket av arbetet. Andra delar av det civila samhället i Oskarshamn arbetar också med Vitryssland, Baptistkyrkan i Mysingsö är ett exempel.

Visst speglar DN:s resereportage delar av Vitryssland. Men det saknas något. Istället för att romantisera över situationen i landet (genom att till exempel likna den med Östtyskland efter murens fall), borde DN på allvar beskriva att Vitryssland knappast är någon demokrati och att kampen för demokrati effektivt motarbetas av regimen. Att oppositionen förtrycks och fängslas, att människor lever fattigt och att politisk organisering bestraffas h å r t. Det är också saker jag, mina vitryska kamrater och många andra fått uppleva. Och detta är knappast någon nyhet utan saker som aktörer av olika slag med jämna mellanrum påpekar (EU, Amnesty, USA, svenska politiska partier och organisationer).

Demokratiutvecklingen i Vitryssland gagnas absolut av att fler svenskar reser till landet och att det vitryska folket inte isoleras från andra folk. Därför är DN:s ansats i den mindre artikeln i resereportaget (på sidan 23 i dagens DN) förtjänstfull. Särskilt sista meningen: "Tätare kontakter i form av utbyte mellan Sverige och Vitryssland kan så frön till nytänkande som bryter den tunggrodda byråkrati man ärvt av Sovjet." Detta är ju grunden till bland annat de samarbeten arbetarrörelsen har mellan Sverige och Vitryssland.

Men demokratiutvecklingen i Vitryssland gagnas inte av att omvärlden gör som DN:s resereportage, och blundar för det politiska förtrycket i landet. Bara en liten informationsruta om saken hade till exempel gjort susen.

Jag ska så klart också maila mina synpunkter till DN.

8.17.2007

Tack SVT! Typiskt moderater...

Snart är sommaren slut, men än har jag ett par sommarkolumner kvar i Östran. Här kan du läsa dagens. För häromveckan damp den återigen ned i brevlådan. Räkningen för TV-avgiften. Det är aldrig särskilt kul att få räkningar, men måste jag välja ut några favoriter bland alla som ska betalas hamnar ändå TV-avgiften bra långt upp. Det finns flera orsaker till det: Det goda programutbudet, fråvaron av reklam, stödet till att stävja ägarkoncentrationen på mediemarknaden. Det känns bra att jag nu också får vara med och betala för det. Fast jag vet att alla inte håller med... typiskt moderater!

8.15.2007

Grattis på 60-årsdagen! Viva Gandhi!

Grattis Indien på 60-årsdagen! Firandet har planerats länge och genomförs idag på årsdagen av landets självständighet från de brittiska kolonialherrarna. Självklart går det inte att fira Indien utan att samtidigt uppmärksamma Gandhi, Mahatma Mohandas Gandhi, som ledde den fredliga befrielsekampen. Indiens egna nationalsymbol. Personifierad genom sina ord:

We must become the change we want to see.

Jag minns när vi var i Indien med familjen (för att besöka Mammas gamla skola eftersom hon är uppvuxen i södra delarna av landet) för flera år sedan. Det var i december och vi var bortresta över både julen och nyåret. I decembertider är det ju dags att köpa nya almenackor för året som komma skall. Sagt och gjort. Jag köpte en väggkalender i Madurai (som vi for igenom på väg till Kodai) med en fin bild på Gandhi. När jag senare på kvällen öppnade kalendern och skulle titta på hela almenackan, och såg övriga bilder blev jag lite överraskad: Det var samma lilla svartvita bild på Gandhi på varje månad. Det var ingen besvikelse, tvärtom. Det var trevligt att på varje månads första dag möta samma trygga blick och samma vakna ansiktsuttryck. Vad tjänar omväxling till när man redan har det bästa?

Förutom våra dagar i Tamil Nadu (där Madurai ligger) var vi länge i delstaten Kerala (med den väldigt fina delstatssymbolen). Som ofta beskrivs som den del av världen som var först med att införa kommunism den demokratiska vägen. Om man nu vill kalla det som gjorts för kommunism, kanske snarare handlar det om stegvisa reformer för demokratisk socialism, inom ramen för den indiska konstitutionen? Alldeles oavsett finns det mycket att lära av arbetet i Kerala, till exempel deras arbete med den i mångas ögon lyckade jordreformen. Säkert något för olika ledare att studera närmre och inspireras av.

Oavsett: Grattis Indien!

8.12.2007

Artikel i aftonbladet: Gärna s-regering, men först ett fungerande parti

Det är så skönt att vara tillbaka i min lilla lägenhet! Ljuvlig känsla att komma innanför dörrn igår. Stack till Åsa på middag nästan på en gång igår kväll, och somnade på stört när jag var tillbaka.

Igår hade jag en artikel på Aftonbladets debattsida om svensk socialdemokrati och våra utmaningar. Du kan läsa den här. Gärna S-regering, men först ett fungerande s-parti. När Lotta Gröning hörde av sig i början av veckan och frågade om jag ville skriva till Aftonbladet debatt tackade jag så klart ja. Ni som känner mig känner igen det jag skriver om, det är sådant jag brukar lyfta och prata om. Inte första gången det här, men kul att Aftonbladet ville uppmärksamma det. Tack alla ni som hört av er med respons och åsikter. Hoppas få fortsätta den här diskussionen med er och många fler!

Idag har dagen varit full av bestyr. Tvättvikning, städning, rensning och sånt. Skönt så det förslår. Luften i min lilla etta är tung av alla blommor jag fått. Utanför har det blivit mörkt och de kulörta lamporna på vår gård lyser glatt. Bäst idag var när jag gick från pappersinsamlingen till affären för att handla. Träffade två klasskompisar från fhs som satt och fikade och som uppdaterade mig om det sista och en massa mer. Jag ser fram emot våra torsdagar!

Nu ska jag skriva klart texten jag jobbar med.

Till sist: Robin har tipsat mig om att han bloggar! Den är länkad i min bloggsamling nedan, men här är länken också.

8.10.2007

Avtackningen - tack för allt!

Nu är kongressen avslutad och klar. Och jag mår så himla bra. Tack för alla fina mail och telefonmeddelanden och sms jag har fått. All pepp och glädje, alla roliga saker. Det finns inte ord nog för det. Jag är så glad och stolt över det vi gjort. Och tack för alla applåder som liksom aldrig ville ta slut idag vid avtackningen. Jag har klistrat in mitt tal här nedan. Även om det - som vanligt - skiljer sig en del från det jag höll eftersom det är så trist med upplästa tal. Sedan är det också några delar jag antecknat på mitt tal att jag skulle tala om som kommer direkt ur hjärtat (framför allt världens bästa arbetarekommun: OSkarshamn, och känslan av allt fint jag fått av alla er SSU-kamrater genom åren). Men hela talet finns att se på SSU:s webtv-inspelningar.

Tack också distrikten för igår då ni överraskade mig utanför hotellingången när jag skulle gå till kongressfesten. Tack för blommor, tal, kramar, ärlighet och styrka. Ni är coola och bäst. Jag är så stolt över er. Precis som jag sa i mitt tal: Sträck på er!

Massor av kramar från mig som firar med att lyssna på Shakira (Ojos Así) och strax ska iväg på firande med de fina kamrater som är kvar här i Örebro. Vi hörs imorn för då har jag en överraskning jag ska lägga ut här på bloggen :)

* * *

Kamrater,
Så mycket jag har fått vara med om i SSU.

Jag var 14 när jag gick med i SSU. Jag var förbannad på orättvisorna och ville förändra! Efter att ha beställt information från olika föreningar valde jag SSU. Sedan dess har jag varit aktiv. I demonstrationerna och nattcaféerna vi arrangerade, i fullmäktige och styrelserum, på kurser, möten, seminarier, nattaffischeringar.

Tack för att jag fått dela dem med er. Många av er här inne. Massor av SSU:are i hela landet. Partister och aktivister i Oskarshamn och på andra håll.

Det har blivit tio år av drömmar och politik. Av hopp, kärlek och längtan till en annan typ av värld, där rättvisa är norm och förtrycket frånvarande.
Tio år av politisk förändring och stegvisa, små, reformer. Vi förmådde en elevstyrs skolstyrelse och nybyggd fritidsgård hemma i Oskarshamn. Vi gav rassarna spö hemma i länet genom ständiga kampanjer. Tillsammans med andra har vi jobbat för Västsahara, Vitryssland, frihet för Burma och Palestina, fred i Kurdistan och mycket mer.
Socialdemokratin kan vara ett verktyg för förändring om man bara vill. Och därför blev socialdemokratin min tonårsförälskelse nummer ett. Tack SSU hemma i Oskarshamn och Kalmar län. Ni gör skillnad.

Samtidigt som jag fick förändra världen förändrade världen mig.

Det ideologiska uppvaknandet genom arbetarekommunen och SSU-verksamheten hemma har stärkt min socialdemokratiska övertygelse. För mig som saknar partipolitisk bakgrund har det varit ett spännande decennium. Jag är glad över allt jag lärt mig och fått uppleva. Jag är glad för att ni delat med er av ert engagemang till mig. Och gett mig möjlighet att få dela med mig till er.

* * *


Världen är orättvis.

Varje dag dör tusentals människor på grund av att de inte har mat och vatten.
VArje sekund dör en kvinna på grund av problem med aborter, förlossningar och på grund av könsstympning.
Varje dag dör människor på grund av bomber och granater.
Allt är resultat av att det finns intressen i vår värld som bryr sig mer om pengar och gränser än om människor. Det handlar om kapitalismen, rasismen och nationalismen, sexismen. MEn det går att förändra. Tillsammans kan vi stå upp för demokratisk socialism, ekonomisk demokrati, ja demorkati i hela världen - och jämlikhet och frihet för alla.

Det människan har skapat kan människan förändra.
Och jag tror på en annan värld. Jag känner vårt ansvar som socialdemokrater.
Vårt uppdrag är att kämpa för demokrati. Och demokrati i ordets rätta bemärkelse. Som betyder att alla människor är lika mycket värda och behandlas utefter det. Det kräver politisk demokrati, social demokrati, ekonomisk demokrati och kulturell demokrati. Har man en gång accepterat alla människors lika värde och rätt kan man inte backa från den. Då ska det genomsyra hela samhället.

Detta ska stå i centrum. Politiken för alla människor.
Politiken för en annan värld.
För förändringen för jämlikheten och frihetens skull.

Visst håller jag med om det ni tjoade om här inne igår: Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen. Så är det. Regeringen Reinfeldt sågar ned vår välfärd bit för bit. Och för varje gren som sågas ned faller några långt, långt ned. Reinfeldts attacker mot samhällssolidariteten är grova och livsfarliga. Så visst behöver Sverige en socialdemokratisk regering igen, men det räcker inte. Sverige behöver en stark socialdemokrati – arbetarrörelse – igen. Som vågar se bortom tillfälliga opinionsvindar. Som vill förändra samhället i grunden och inte bara sitta vid köttgrytorna. Det är svårt att se att det finns idag. Partiet har sökt makten snarare än samhällsförändringen.

Därför måste vi partimedlemmar, unga aktivister, ta vårt ansvar. Bända upp partiets ögon. Avkräva svar. Beskriva våra samhällsvisioner.

För politik är mer än ord. Det är idéer. Idéer som kanske kan tyckas drömska, men som en dag kan förvandlas till verklighet om vi bara kämpar ordentligt.
- Idén om att alla ska ha ett jobb,
- att världen ska styras av människor och inte av pengar
- att kvinnor och män ska ha lika villkor i livet
Det är inte drömmar. Det är idéer som måste bli verklighet. Låt aldrig – aldrig – någon få er att tro att socialdemokratins – den demokratiska socialismens – idéer är drömska och omöjliga. För det är de inte. Men de kräver hårt arbete, tålamod och styrka.
Människor kommer alltid att organisera sig för samhällsförändring. Därför bildades socialdemokraterna, därför rönte vi framgångar förra seklet. Frågan är om vi kan förmå det på 2000-talet, eller om vi blir ett dussinparti bland andra. Jag tror på våra värderingar och vårt ansvar. Nu gäller det bara att visa att vi klarar av vårt uppdrag. Att vilja förändringen!

* * *

Världen är orättvis. Och så länge den är det kommer jag fortsätta vara aktiv på olika sätt. Tillsammans med er och andra. Tack för alla inbjudningar jag fick igår. Självklart kommer jag. Bara hör av er, ni har mitt nummer och min mailadress.

* * *

Jag har varit på många kongresser. Och jag vet att det kan vara jobbigt ibland. Särskilt månaderna innan. Särskilt som distriktsledare. När telefonen går varm och man blir tillsagd att göra si eller så. Då är det viktigt att stå upp för det man tror på. Att följa sitt hjärta och sina medlemmar. SSU ska styras av den lokala och regionala verksamheten. Inte av några som hotar eller lockar med dittan eller dattan. Det ska styras från era egna klubbar, kommuner och distrikt.

Därför är jag stolt över många av er här inne. Ni har stått upp för detta. Trots att det varit tufft. Trots att ni haft mäktiga strukturer mot er. Det känns stort att ha fått vara er kandidat. Och jag är glad för att ni aldrig använde de metoder som använts mot er. Ja, mot oss. Jag är stolt för att ni resonerat att ni hellre förlorar ordförandeomröstningen för att ni använt schyssta metoder, än vinner den med hjälp av sådant fulspel som riktats mot oss. Det är inte ni som stått för den senaste tidens mediadrev mot organisationen och oss aktiva, lögner på Agera, smutskastning via hemliga skrifter som spridits. Färdiga uppgörelser. Svåra omständigheter som gjort det tufft för medlemmar och enskilda att säga vad man tycker.

Sträck på er. Ni har stått upp för det ni tror på: Öppenhet och ärlighet. Det är stort. Särskilt när det blir så smutsigt och fult som det varit de senaste månaderna.
På sätt och vis är det en hedersbetygelse åt er att vi inte vann ordförandeomröstningen. För vi vill inte vinna när det är sådana metoder som använts.

Bär med er den styrkan och bygg nya, schysstare arbetsmetoder i socialdemokratin. Där alla får vara med på riktigt. Där 14 SSU-distrikt inte ställs utanför viktiga beslut. Bara så kan SSU bli starkt. Jag är säker på att det går. Det gäller bara att gå rak i ryggen. Inte ge upp när folk inte vill prata med er. Fortsätt ringa. Fortsätt tro på era kamrater.

* * *

Tack också för all kärlek, vänskap och omtanke jag fått genom åren från många av er här inne och också andra. Det är särskilt några personer jag vill rikta ett tack till.
Sara och Bella och Sofi i förra förbundsstyrelsen, för ert stöd, starka personligheter och tydlighet.

Från denna förbundsstyrelsen särskilt Kalle Larsson för din energi. Elin Lundgren som avgick från den nuvarande förbundsstyrelsen för några dagar sedan, för din ärlighet och konsekvens, för att du vet vad du tror på och är beredd att stå för det. Johan Ingelskog och Markus Kristiansson för ert fantastiska arbete med den facklig-politiska verksamheten och er vänskap.Till sist: Johan Sparrman. Du som nog varit ordförandekandidaten från distrikten som stödde mig, om inte jag blivit det. Tack för ditt stöd. För din vänskap. För fyra fina år i förbundsstyrelsen. Jag ser fram emot våra kommande äventyr ihop i politiken! Det går faktiskt inte att med ord beskriva hur glad jag blivit av att se dig när det varit som tuffast i SSU de senaste månaderna. Du är toppen kompis!

Nu återstår bara en sak:

Varmt lycka till SSU och alla SSU:are med det vi alla har framför oss. Att väcka partiet. Att stoppa högern. Att förändra världen och skapa en rättvis världsordning.

Tack för ordet! Vi ses snart igen.

8.08.2007

Tack, vi ses!

I flera veckor har jag sett fram emot onsdagen den här veckan. För då skulle SSU:s ordförandeval vara över. Nu är det över. Det känns skönt. Jag känner ödmjukhet inför det fantastiska stöd många SSU-distrikt, SSU-kommuner, medlemmar och aktivister har visat. Att ha varit deras ordförandekandidat har varit en stor ära. Det är med stolthet jag har lyssnat på hur de har resonerat om politik och organisation. Hur de konsekvent har stått för sin tro på en öppen och ärlig organisation, för unga människors engagemang och mot fulspel och mygel. Och för en modig socialdemokratisk politik. Jag är stolt över att ha fått vara deras – er! – kandidat. Tack för alla 115 röster, alla nomineringar, allt förtroende. Men framför allt: Tack för att jag har fått ta del av ert politiska engagemang!

Idag fick jag frågan om jag ångrade mig att jag lät mig nomineras. Men nej, det gör jag inte. Tvärtom! När SSU-distrikt och medlemmar har velat stödja mig har det varit naturligt att låta dem bestämma. Det är i deras händer det ska ligga vem de vill nominera. Inte i mina. Men visst hade sommaren varit mer somrig om jag hade sluppit uppleva vissa saker. Om jag hade sluppit hur det spridits hemliga skrifter i SSU där distrikten som nominerat mig utmålats som ”skogshöger” och jag själv som någon som vill splittra förbundet. Hur det på SSU:s community på Internet har spritts rykten och lögner om mig. Och hur dessa rykten och lögner har återkommit bland de frågor journalister ställt mig. För mig har det varit viktigt att förmå hantera allt detta så att de som har nominerat mig inte ska bli ledsna på grund av all skit som sprids och känna sig tvungna att bete sig likadant. På sätt och vis är det med stolthet jag sett att ryktestrycket varit hårdast mot mig och inte om de andra ledningskandidaterna, eftersom jag tar det som intäkt på att de som stödde mig inte har pratat skit om andra. Det är trist att alla inte hållit sig till detta, och det har gjort att många farit illa. Men vad värre är: Det har skadat SSU.

SSU-förbundet mår inte bra. Många SSU-distrikt känner sig utanför. Förbundsexpeditionen i Stockholm har under perioder de senaste åren haft fler anställda än vad alla SSU-distrikt haft tillsammans ute i landet. Och den ibland stora mediala turbulensen på förbundsnivå har gjort det jobbigt för medlemmar lokalt. SSU har förknippats mer med skriverier i media än med politisk förändring. Men det går att lösa. Det går att skapa delaktighet, sammanhållning och politisk förändring! Men det görs bara om man pratar med varandra och lyssnar till vad alla har att säga. Dessvärre tillåts man knappt prata om de här sakerna i SSU. Då kallas man svikare. Jag är inte den enda som känt mig sönderklämd i det dilemmat.

Sedan jag var 14 år har jag genom SSU och socialdemokratin tillsammans med andra fått förändra vår omvärld. Det har präglat mig och jag vet att politisk förändring är möjligt. Och nödvändigt! Jag vill önska SSU och alla SSU:are ett varmt lycka till i det viktiga politiska arbetet. Jag ser fram emot att fortsätta kämpa för rättvisa tillsammans med er och många andra! Det är vårt ansvar som människor och demokratiska socialister. Vi har många uppgifter framför oss!

8.07.2007

Expressens skumma frågor

Igår, söndag, fick jag frågan av en journalist på Expressen om varför jag röstat emot Framtidskommissionens rapport i SSU. Den kommission som skapades 2005 för att diskutera förhållandena i SSU och som skulle ge förslag på hur SSU skulle bli ett enat förbund.



Jag blev mycket förvånad över hans påståenden. Därför valde jag att kolla i protokollen från mötena. Protokollen från alla förbundsstyrelsens möten 2005 finns nämligen här i Örebro med anledning av kongressen. Protokollen är stängda i 15 (eller om det är 20) år och är endast tillåtna att läsas av oss som deltagit. På förbundsstyrelsemötena har vi både beslutsprotokoll och diskussionsprotokoll. I beslutsprotokollen antecknas yrkanden och beslut. I diskussionsprotokollen antecknas också diskussionerna. Båda justeras av på mötena valda justeringspersoner.



För några timmar sedan tittade jag på protokollen. Jag tittade framför allt på protkollen för tre förbundsstyrelsemöten:

1: På ett FS-möte under vintern föreslog FS-ledamöterna från den del av SSU som kallas för vänstern, att en framtidskommission skulle tillsättas. Förslaget röstades ned av alla de FS-ledamöter som kom från vad som kallas för högern. FS-ledamöterna från vänstern reserverade sig mot beslutet.

2: På ett FS-möte under mitten av våren förelås det igen att en framtiskommission ska tillsättas. Denna gång fattas beslutet av hela förbundsstyrelsen. I beslutsprotokollet syns att ingen reserverade sig. I diskussionsprotokollet syns att jag inte har uttalat mig negativt.

3: På FS-mötet precis innan SSU-kongressen 2005 fick vi framtidskommissionens rapport presenterad för oss i förbundsstyrelsen. Rapporten antogs enhälligt av förbundsstyrelsen. I beslutsprotokollet finns denna enhällighet vid beslutsfattandet noterat. I diskussionesprotokollet finns det inte med att jag ska som journalisten påstod "argumenterat emot det".



Om SSU någonsin ska kunna må bra måste vi - som Framtidskommissionen säger - prata MED varandra istället för OM varandra.



I övrigt måste jag säga att kvällens/nattens utskottsarbete har varit jättekul! Ombuden i utskottet för avsnittet En Solidarisk Värld har varit tappra och jobbat sent och hårt, tack för bra jobb och goda kompromisser!

8.06.2007

Strax är det dax

Nu snart börjar kongressen! Ska bli så kul! Och en del delegationer har redan anlänt! I eftermiddag har vi de första utskottssessionerna. Först ska jag bisitta Markus Kristiansson i utskottet om avsnittet Arbete, och sedan har jag hand om avsnittet En Solidarisk Värld. Då Markus bisitter mig. Ser verkligen fram emot diskussionerna! Men först har vi invigningen så klart. Just nu pågår de sista förberedelserna i kongressalen och jag har varit inne och kikat hur det ser ut - riktigt vackert :)

8.04.2007

Kommentar angående: "Anonyma källor" i TT

Med anledning av
- ryktesspridningen i TT av "anonyma källor".
- distriktens stöd till mig
- mitt ställningstagande MOT Ardalan Shekarabis kampanjmetoder 2003

"Anonyma källor" har sagt sig tro till TT att pengarna från det misstänkta försöket till fusk i Värmland skulle användas till min så kallade kampanj.

Låt mig därför reda ut några saker:

1. Jag har ingen kampanj. Jag är nominerad av tolv SSU-distrikt, och har stöd av 14 distriktsdelegationer, och naturligtvis argumenterar de för sitt ställningstagande samt ger mig ett fantastiskt fint stöd i den här processen genom uppmuntran, inbjudningar, telefonsamtal. Mer än så är det knappast inte.

2. Jag kan redovisa alla mina resor jag har gjort sedan jag nominerades till ordförande (och dessförrinnan i SSU också så klart). När jag har varit inbjuden till distrikt för att tala på kurser eller möten har jag bokat resorna via SSU-förbundets tågbokning hos SJ. Precis som jag gjort de senaste fyra åren när jag suttit i förbundsstyrelsen. Allt i enlighet med SSU-förbundets reseregler. När jag har bokat har jag också skickat ett mail till förbundets ledningsombudsman eller kassör och redovisat resebokningen. I de fall jag under sommaren har bjudits in till rena delegationsträffar för att presentera mig som ordförandekandidat har det inbjudande SSU-distriktet tagit kostnaden, alternativt SSU Norrbotten, SSU Kalmar län eller SSU Östergötland.

3. SSU Kalmar län tog 2003 kraftigt avstånd från hur Ardalan Shekarabis ordförandekampanj bedrevs. Jag, Laila Naraghi, var då distriktsordförande för SSU Kalmar län. SSU Kalmar län var inte ett av SSU-distrikten som deltog i den kampanj- och förskingringshärva som sedan uppdagades och visade att 76000 kronor hade "försvunnit". Jag är mycket stolt för att jag som distriktsordförande - inom högern - tog ställning mot Ardalan Shekarabis kampanjmetoder, samt det gäng som omgav honom. Att jag gjorde det har gett mig många ovänner i SSU. Det vet jag. Men jag vet också att vi hemma i distriktet gjorde rätt.
Jag skulle aldrig göra så själv.
Jag skulle aldrig tillåta någon att vilja "stödja" mig på detta sätt.

4. Jag tål att granskas. Helt okej. Men granska oss alla som ställer upp till olika uppdrag. Hur kommer det sig att detta riktas mot mig? Och just nu?

5. Jag och dom SSU-distrikt som stödjer mig har tyckt det varit viktigt att det ska vara en schysst ordförandeprocess. Vi har försökt prata politik och organisation. Vi har pratat om oss och om mig.
Det är trist att det hela tiden slår mot oss när vi har försökt att vara schyssta, vara lugna i media och försöka prata internt.

Vi måste vara rädda om SSU. Då är det bättre att vi pratar med varandra. Än att det sprids lögner och skit i media via "anonyma källor".

8.03.2007

Ordförandevalet i SSU

Janne G är lika rättfram som vanligt! "Sahlins sandlådefasoner." Jag såg hans text på gårdagens ledarsida först nu. Han är kul han. Jag minns första gången jag träffade honom. Han var (och är fortfarande) imponerande rättfram och lite bullrig. Han lyssnade på ett av mina första tal jag höll som SSU:are och jag minns hur mamma klippte ut och sparade det han skrev om talet. (Tror jag gick på högstadiet då... Borde leta reda på det...) Kommer ihåg att han uppskattade att jag pratade om att det är viktigt att SAP inte går baklänges in i det nya milleniet utan att vi måste våga gå rakryggade med öppna ögon för att bekämpa orättvisorna. Något i den stilen, var länge sedan nu, men ett kul minne.

Med sin bakgrund är Janne G på Östran urtypen för vad jag sett som en självständig politisk redaktör inom a-pressen. Absolut ingen Pravda-varning på den tidningen.

I dagens fredagskolumn skriver jag om ordförandevalet i SSU, om varför jag ställer upp och hur jag ser på detta i ljuset av mönstrena i socialdemokratin. Och om att jag är SÄKER PÅ ATT DET GÅR ATT FÖRÄNDRA SAMHÄLLET. Du kan läsa den här.

I eftermiddag far jag till Örebro för sista förbundsstyrelsemötet innan kongressen drar igång. Jag kommer att sakna Elin Lundgren som lämnat förbundsstyrelsen. Det är en stor förlust för den unga socialdemokratin. Nu ska jag packa klart. Jag ser verkligen fram emot kongressen!

8.02.2007

Kul att fler gillar låtvalet. Lästips:

BLACK EYED PEAS LYRICS "Where Is The Love?"

What's wrong with the world, mama
People livin' like they ain't got no mamas
I think the whole world addicted to the drama
Only attracted to things that'll bring you trauma
Overseas, yeah, we try to stop terrorism
But we still got terrorists here livin'
In the USA, the big CIA
The Bloods and The Crips and the KKK
But if you only have love for your own race
Then you only leave space to discriminate
And to discriminate only generates hate
And when you hate then you're bound to get irate, yeah
Madness is what you demonstrate
And that's exactly how anger works and operates
Man, you gotta have love just to set it straight
Take control of your mind and meditate
Let your soul gravitate to the love, y'all, y'all

People killin', people dyin'
Children hurt and you hear them cryin'
Can you practice what you preach
And would you turn the other cheek

Father, Father, Father help us
Send some guidance from above'
Cause people got me, got me questionin'

Where is the love (Love)
Where is the love (The love)
Where is the love (The love)
Where is the love

The love, the loveIt just ain't the same, always unchanged
New days are strange, is the world insane
If love and peace is so strong
Why are there pieces of love that don't belong
Nations droppin' bombs
Chemical gasses fillin' lungs of little ones
With ongoin' sufferin' as the youth die young
So ask yourself is the lovin' really gone
So I could ask myself really what is goin' wrong
In this world that we livin' in people keep on givin'in
Makin' wrong decisions, only visions of them dividends
Not respectin' each other, deny thy brother
A war is goin' on but the reason's undercover
The truth is kept secret, it's swept under the rug
If you never know truth then you never know love
Where's the love, y'all, come on (I don't know)
Where's the truth, y'all, come on (I don't know)
Where's the love, y'all

People killin', people dyin'
Children hurt and you hear them cryin'
Can you practice what you preach
And would you turn the other cheek

Father, Father, Father help us
Send some guidance from above'
Cause people got me, got me questionin'

Where is the love (Love)
Where is the love (The love)
Where is the love (The love)
Where is the love (The love)
Where is the love (The love)
Where is the love, the love, the love?

I feel the weight of the world on my shoulder
As I'm gettin' older, y'all, people gets colder
Most of us only care about money makin'
Selfishness got us followin' our wrong direction
Wrong information always shown by the media
Negative images is the main criteria
Infecting the young minds faster than bacteria
Kids wanna act like what they see in the cinema
Yo', whatever happened to the values of humanity
Whatever happened to the fairness in equality
Instead of spreading love we're spreading animosity
Lack of understanding, leading lives away from unity
That's the reason why sometimes I'm feelin' under
That's the reason why sometimes I'm feelin' down
There's no wonder why sometimes I'm feelin' under
Gotta keep my faith alive till love is found

Now ask yourself
Where is the love?
Where is the love?
Where is the love?
Where is the love?

Father, Father, Father help us
Send some guidance from above'
Cause people got me, got me questionin'
Where is the love?
Sing wit me y'all:
One world, one world (We only got)
One world, one world (That's all we got)
One world, one world
And something's wrong wit it (Yeah)
Something's wrong wit it (Yeah)
Something's wrong wit the wo-wo-world, yeah
We only got(One world, one world)
That's all we got(One world, one world)

FÖR FLER LÄSTIPS: Kolla min länksamling nedan

8.01.2007

Mera tack...

...till alla mail och sms och samtal som kommit under sena kvällen och natten och nu på morgonen. Wow. Verkligen. Tack. Har inte möjlighet att svara på allt nu men ska försöka göra det vid tillfälle. Många uppmuntrande saker har kommit. Roligaste var kanske det från du min kompis som sa till mig att lyssna på både min favorit "Where Is the Love" med Black Eyed Peas och Gwen Stefanis "The Sweet Escape". Det har jag gjort nu, haha! Roligt! Men då passar den första låten mig betydligt bättre än den andra. Lyssna på den på http://www.blogmusik.net/, sök på "Where is the love" bara så kommer den upp :)